Förhårdnat glas, likt det från tillverkaren Gorilla Glass, har blivit standradsättet för att både skydda och interagera med en smartphone. Och för varje år blir glasen bara starkare och starkare. Gorilla Glass är exempelvis nu tåligt mot repor och de nya skärmarna är ytterst svåra att spräcka i jämförelse med tidigare år.

Missa inte: Gorilla Glass 5 på väg

Men nu kommer utmanaren i form av nytt skyddsglas från tillverkaren Akhan Semiconductor, Diamond Glass, som säger sig vara fyra gånger starkare än Gorilla Glass.

Gorilla Glass-tillverkaren Corning, som nyligen visade upp Gorilla Glass 5, gör i dag skyddsglas för nästan alla smartphones. Bland annat Samsung Galaxy S7 och den nya Samsung Galaxy Note 7. Apple använder också förstärkt glas från samma tillverkare men har valt att inte avslöja något om dess specifikationer.

Diamant som är känt som världens hårdaste material var faktiskt inte förstahandsvalet när elektronikvärlden först ville göra något hållbart. Istället har det varit safirglas som sakta men säkert tagit över teknikvärldens glas. Akhan Semiconductor hävdar dock att tiden för förändring är nu och att det nya glaset till och med är billigare att tillverka än konkurrenterna eftersom det behövs betydligt mindre diamant än safir för att göra ett superstarkt glas.

Akhan Semiconductor säger att de har möjlighet att producera glaset på stor skala inom ett års tid och letar nu efter företag som är intresserade av att licensera det.