När du river upp ett hål i dina kläder måste du antingen laga dem eller slänga dem. Om du var uppmärksam i syslöjden fixar du detta själv alternativt så får du betala massa pengar för att någon annan ska göra det åt dig. Men tänk om du inte behövde välja?

Forskare vid Penn State University jobbar just nu på en ny metod för att få kläder att laga sig själva. Detta tack vare en vätskekombination gjord från bakterier och jäst som kan hjälpa de flesta sorters tyger att sammanfogas. Resultaten av deras upptäkter publicerades nyligen i ACS Applied Materials & Interfaces.

“Modeskapare använder sig av naturliga fibrer gjorda av protein så som ull eller silke som är dyra och inte läker sig själva”, skriver Melik C. Demirel, professor och ingenjör vid Penn State i ett uttalande. “Vi letade efter ett sätt där kläder kunde laga sig själva med hjälp av vanliga textiler.”

Baserat på videon som Penn State publicerat verkar processen ganska enkel. Ta en bit trasigt tyg, applicera vätskan och varmt vatten och pressa ihop ändarna. Resultatet inte är sömlöst men materialen sitter mycket riktigt ihop. I ett uttalande till CNN skall reparationen hålla för maskintvätt efteråt enligt Melik C. Demirel.

Vätskan är tänkt att användas för att antingen laga kläder eller i framtiden infogas direkt i kläder så att de kan reparera sig själva. Än så länge är det dock okänt när teknologin kan bli tillgänglig för kommersiellt bruk.
Du kan se vätskan demonstreras i klippet nedan.