Förra året slog wearables (kroppsnära prylar) och hälsoprylar igenom på allvar. Var och varannan tillverkare lanserade produkter, företrädelsevis aktivitetsarmband, som på olika sätt och registrerade hälsodata från användaren.

När det gäller mer avancerade smarta produkter som hjälper användaren att i hemmet hålla koll på hälsan finns det två tillverkare som dominerar marknaden: Withings och Ihealth. Produkterna från dessa två blir alltmer avancerade och täcker fler olika områden. Personvågar till exempel…

Withings

Withings, som tidigare i år förvärvades av Nokia, kommer nu med sin senaste skapelse, Body Cardio. Den följer upp Smart Body Analyzer WS-50 som lanserades för ett par år sedan. Body Cardio har en stilren och nätt design och det är inte mycket som skvallrar om tekniken som finns inuti.

Installationen är enkel: Ladda ned den kostnadsfria specialappen, följ instruktionerna och du är igång. Vågen kopplas upp mot ditt trådlösa nätverk och har hela tiden kontakt med appen så länge du är inom räckhåll och synkas automatiskt mot din telefon.

Body Cardio mäter bland annat vikt, bmi (kroppsmasseindex), vattenprocent samt ben och muskelmassa. Nytt är att den även kan ge information om hur det står till med hjärtat och blodkärlen. Med pulsvågshastigheten får du som användare information om din kardiovaskulära hälsa, högt blodtryck och om du ligger i riskzonen för eventuella hjärt- och kärlsjukdomar.

Withings

All data samlas i appen Health Mate, som är detaljerad men ändå lättöverskådlig. Har du fler av tillverkarens produkter, aktivitetsarmband, sömnmonitorer, blodtrycksmätare och liknande, får du en överskådlig samling fakta presenterade i densamma.

För stegräkning kan du koppla på en rad tredjepartsappar eller använda dig av den inbyggda i din telefon, exempelvis Google Fit. Appen ger även tips löpande om hur du kan förbättra din hälsa och nå dina inställda mål.

Varje gång du ställer dig på vågen ger den dig din vikt, fettmassa, andel kroppsvätska, ben- och muskelmassa samt hjärtfrekvens. Den bjuder även på aktuellt vädret. Ju mer data du vill ha, desto längre tar själva vägningssessionen. För att få ett värde gällande pulsvågshastigheten måste du först väga dig fem gånger innan du får din första mätning. Pulsvågshastighet är farten på den tryckvåg som vid varje hjärtslag fortplantar sig i artärerna. Ju stelare kärlen är, desto högre är pulsvågshastigheten. Med hjälp av funktionen är det enklare att bedöma risken för framtida hjärtinfarkt eller stroke.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning