Det finns många smarta övervakningskameror som du sätter upp där hemma för att ha koll på ditt hus eller lägenhet när du är borta, men de flesta har länge varit ganska så knepiga att hantera. Det är en kvarleva från den tid då videoövervakning enbart var till för butiker, arbetsplatser och miljonärer, och installerades av proffs.

Logi Circle
Logi Circle är en nätt liten kamera.

Det finns dock undantag: för inte så länge sedan testade vi till exempel Canary, en funktionsrik liten wifi-uppkopplad enhet som du lätt ställer i en hylla och sedan kommer åt via en app. Logi Circle är Logitechs svar på samma behov. En liten sex och en halv centimeter stor boll på en platt ställning som du kan ställa på en hylla eller ett bord, alternativt hänga upp på väggen med ett medföljande fäste. Till skillnad från Canary går Logi Circle att vinkla upp och ner och vrida på sin egen axel, så det är lite lättare att rikta in den precis som du vill ha den.

Smidig installation

Att komma igång är enkelt. Du ansluter kameran via bluetooth med en app som finns till IOS och Android, och med den anslutningen konfigurerar du kamerans wifi. Sedan ansluter den sig till Logitechs molntjänst, så att du kan komma åt den i appen både från ditt lokala nät och på distans med ett konto du registrerar hos Logitech. Du kan också koppla upp flera Circle-kameror och nå dem från samma app och konto. 

Logi Circle
Vanligen står den parkerad på denna lilla laddningsring med ytkontakt för strömförsörjning, men klarar sig också fritt med ett inbyggt batteri.

Kameran filmar och strömmar live i upp till 1080p-upplösning och 30 bilder per sekund, med vad vi tycker är anständig kvalitet, om än med ovanligt blek färgåtergivning. Med 135 graders bildvinkel blir det rejäl fiskögeeffekt och en smart placerad kamera kan ta in det mesta av ett större rum.

Varierande kvalitet

Vid stora ljuskontraster, till exempel ett rum med dämpat ljus, men starkt solsken från ett fönster, kan den få rejäla problem med utfrätta ljusa partier, men annars tycker vi att den hanterar både ljusa och dämpade miljöer godkänt. Om allt går under en viss gräns, slår det dock över och blir evinnerlig brusigt helt plötsligt.

Kameran har också ett nattläge som filmar med ir-ljus. Det funkar klart sämre, med en ljuspuls ungefär var femte sekund som ger en grynig bild med stora problem med rörelseoskärpa. Nattläget har också en annan irriterade egenhet – det låter. Vid varje ir-puls knäpper kameran till. Det gör det oerhört irriterande om du faktiskt är hemma och vill ha den igång i alla fall.

Logi Circle
Logi Circle går att hänga på väggen med ett medföljande fäste som har magnetlås. (Objektet på bilden är inte sagda fäste utan en testredaktörs-hand)

Endast automatik

I appen kan du kolla på liveström av ljud och video, och ta ögonblicksbilder som sparas lokalt i mobilen. Kameran sparar även videoklipp på händelser under senaste dygnet som den anser vara intressanta. Kort och gott när det hänt något – en dörr som öppnas, något som rör sig i synfältet eller en lampa som slås av eller på. Dessa lagras i 24 timmar och presenteras i en lista i appen och kan sedan spelas upp och sparas som videoklipp lokalt.

Efter ett par dagars användning kan vi konstatera att det hela fungerar ungefär som utlovat, men allt annat än pålitligt. De händelser som blir sparade börjar vid enstaka tillfällen några sekunder för sent, så att det intressanta redan har hunnit passera framför kameran. I andra tillfällen kan vi inte se att någonting alls sker, men en halvminut mitt i ingenting är angivet som en anmärkningsvärd händelse. Kanske flög det förbi en mygga eller något, men inget vi kan se på bild.

Logi Circle app
Bildkvaliteten i kameran är godkänd i rätt ljus, men Circle har vissa problem med för snabba rörelser.

I vissa fall får vi också en varningsmeddelande i mobilen när aktivitet sker. Dock inte varje gång, och vi lyckas inte riktigt lura ut vilka händelser som är värda ett meddelande och vilka som ”bara” ska sparas.

Snabbversion av dagen

Dagens intressanta händelser kan också kompileras ner till en ”Dagsinfo”, en uppspeedad sammanfattning av dagens loggade händelser som spelas upp på ungefär en minut. Efter 24 timmar så raderas gamla loggade klipp från Logitechs servrar, och om du inte sparat ner dem till mobilen så är de för evigt förlorade. Så det gäller att vara en aktiv användare av sin Circle, annars kan man lätt missa något.

Circle har också inbyggd mikrofon och högtalare. Och du kan kommunicera med folk i rummet via appen. Det enda problemet med det är att det är mellan en och ett par sekunders fördröjning åt bägge hållen, så att använda den för föra ett vettigt samtal är mer eller mindre omöjligt. Men det är en kul funktion för att förvirra katten med, om inget annat.

Logi Circle app
Det är ganska begränsat med funktioner och inställningar. Kan du inte beskriva det med en enkel symbol så kan du inte ställa in det.
Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Logitech Circle Pris vid test: 1827 kr.

Bästa pris just nu: 1563 kr