Välvda skärmar har nu slagit igenom på allvar och det verkar som om fenomenet här för att stanna. Lösningen kräver försumbart mer utrymme på djupet, men i gengäld får du en mer omslutande upplevelse och i teorin en mer korrekt bild. Men framför allt en snygg och modern installation på tv-bänken. Curved är hett, helt enkelt.

Samsung

Samsungs senaste stjärna på tv-himlen heter KS9005. Modellen ingår, som produktnamnet antyder, i 9000-serien där tillverkaren visar upp musklerna rejält med det senaste i hårdvaruväg och alla funktioner. Modellerna kostar även därefter. Runt 30 000 får du vara beredd att slanta upp för den här 65-tummare. Väljer du att gå upp till 78 är prislappen den dubbla…

Ren och avskalad design

Samsung

Oavsett pris är det en riktigt snygg modell med en nästan overkligt tunn metallram som omsluter panelen. Baksidan är även den lyckad, med en strukturerad yta och i stort sett ren från kontakter och andra visuellt störande element. Väl dolt på ena sidan finns en CA-modul, en usb-ingång samt en ethernet-kontakt för trådad nätverksuppkoppling. Alltsammans matchas perfekt med det minimalistiska och eleganta bordsstativet. Detta är dock inte vridbart, något att ha i åtanke.

Samsung följer den tidigare inslagna vägen med en extern anslutningsdosa, en smidig lösning som är enkel att stuva undan och som innebär i praktiken endast en synlig signalkabel jämfört med att ha samtliga anslutningar direkt in i tv:n.

Dosan har för övrigt alla anslutningar en modern tv bör ha: fyra hdmi (varav en arc), antenn samt två usb-kontakter. Fjärrkontrollen har ny fräsch design, även den avskalad med få knappar och den ligger riktigt fint i handen samtidigt som den känns gedigen.

Användarvänligt och välfyllt med appar

Samsung

Gränssnittet (Samsung använder Tizen) i menyn är modernt, framförallt slås vi av hur användarvänligt det är och hur snabbt systemet svarar på kommandon. Även inställningsmöjligheterna är omfattande, speciellt i expertläget.

Biblioteket av appar är, som vanligt när det gäller Samsung, imponerande och samtliga av de viktigaste strömningstjänsterna finns på plats: Netflix, HBO, Cmore, Plex, Viaplay, SF Anytime med flera. Bra! En funktion som även den är riktigt bra är röststyrningen som på svenska fungerar i stort sett felfritt och som är suverän i kombination med Youtube-appen. Söker du på engelska blir det däremot oftast lite galet. Mötley Crue tolkas exempelvis som ”måttligt krus”.

Samsung
Ljusstyrka och färger är något som imponerar!

Bilden är, som på de flesta toppmodeller från de ledande tillverkarna, i stort sett perfekt. Ljusstyrkan imponerar liksom färgerna, som med Samsungs Quantum Dot-teknik når upp till helt nya nivåer.

Kontrasten hör likaså till något av det bästa vi stött på hittills, även om det finns utrymme för ytterligare förbättring när det gäller detaljnivån i mörka bildpartier. Samsung-tv:n är riktigt bra, men vi har sett ännu bättre kontrast i exempelvis Panasonics toppmodeller.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning