Indego lanserades förra året under pompa och ståt. Nu var den smarta klipparen här som skulle låta användaren sysselsätta sig med annat medan gräsmattan sköttes helt och hållet av Indego. Skulle den stöta på patrull varskoddes användaren snabbt via ett meddelande i telefonen.

Missa inte: Här är årets bästa robotgräsklipparen

Indego är nämligen ständigt uppkopplad, en funktion som är möjlig i och med det inbyggda sim-kortet, ett så kallat e-sim som är fast monterat i enheten och där datatrafiken ingår i priset och inte kostar användaren ett öre. En lösning som blir allt vanligare, exempelvis är nya Audi A5 utrustad med likande uppkoppling.

Indego
Indego kontrolleras via mobilen, men det krävs inget wifi. Kommunikationen sker via sms.

Precis som när det gäller övriga robotgräsklippare behöver du först och främst dra en avgränsningskabel runt området som skall klippas. Säkeravståndet från stenar och andra hinder är 35 centimeter, vilket är några centimeter längre än Honda Miimo som vi har testat tidigare. Vi var alltså tvungna att dra om kabeln för att Indegon skulle kunna kartera tomten. Inte hela världen, men det kan vara bra att ha koll på vilket avstånd som gäller innan du slår till – speciellt om du är i tagen att byta maskin och kanske sneglat på en modell från en annan tillverkare. Har du grävt ner kabeln har du med andra ord ett hästjobb framför dig.

Enkel installation

Basstationen ska placeras mitt ovanpå avgränsningskabeln i en bestämd riktning och när du dragit kabeln runt hela tomten är det bara att koppla in dessa i dockan. Hur enkelt som helst, och Indegon kan du utan problem installeras själv, till skillnad från Honda Miimo som vi rekommenderar att en installatör hjälper till med.

När detta är avklarat och basstationen är placerad på lämplig plats är det bara att följa instruktionerna på enhetens skärm eller i telefonen via den tillhörande appen som du laddar ner gratis till din smartphone. Först kommer Indegon kartlägga din tomt och lagra denna i minnet. Kartan ser du sedan i din mobil, liksom hur mycket av mattan som löpande klipps. Till skillnad från en del konkurrenter har Indego emellertid inte stöd för biytor som inte hänger samman med ”huvudtomten”.

Innan premiärklippningen bör du gå en runda med en traditionell klipparare och sedan initialt köra på den högsta klipphöjden i Indegon, och sedan allteftersom minska den till önskad höjd för just din gräsmatta.

Du kan starta klippningen genom gräsklipparens menysystem eller från din smartphone. Det Bosch kallar Logicut innebär att gräsmattan delas upp i olika zoner som klipps en åt gången. Detta skall förkorta klipptiden samtidigt som du får ett snyggt mönster på gräsmattan. Om det går så mycket snabbare kan diskuteras, men visst blir det snyggt och hela mattan klipptes.

Vid fasta hinder som inte markerats med avgränsningskabel stöter Indegon emot och vänder. Under testperioden råkade vi inte ut för ett enda avbrott eller oavsiktligt stopp, utan klippningen flöt på oavbrutet. Riktigt bra! Var dock beredd på att den ibland stannar upp i några sekunder, till synes utan logik, då för att kalibrera sin position.

Indego
Indego-appen är enkel, men den gör ditt jobb.

Appen är egentligen en ganska enkel historia, men trots allt bra. Efter att ha laddat ned och matat in användaruppgifterna är det bara att läsa av qr-koden som finns på gräsklipparen, därefter är ni sammankopplade. Lägg därefter in en pin-kod och du har gjort det mesta som går att göra för att hålla klåfingriga personer ifrån din maskin.

Med appen kan du aktivera och avsluta, börja klippningen manuellt, ställa in klippscheman och se hur mycket den klippt hittills! Appen ger dig även info om något är fel, om det är dags att byta ut knivarna eller om den flyttats från sin position. Allt tidsloggas så du har koll på exakt när något inträffat. Riktigt smidigt och något fler borde ta efter.

Läs mer om robotgräsklippare i vårt stora test som du hittar här.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning