Formel 1 kan vara en av världens tråkigaste sporter med två dussin bilar som försiktigt åker runt i en ring. Det kan också vara kan det vara en magnifik uppvisning av tålamod och precision, full med läckra omkörningar, snöpliga punkteringar och livsfarliga olyckor. Med F1 2016 gör Codemasters sitt bästa försök hittills med att fånga sportens magi.

Fullt i tanken

Förra året gjorde Codemasters Formel 1-serie debut på Playstation 4 och Xbox One. Tack vare de nya konsolernas hästkrafter fick vi helrenoverade grafik- och fysikmotorer som gjorde upplevelsen betydligt mer verklighetstrogen än seriens tidigare delar. Tyvärr föll spelet ändå platt eftersom en liten detalj kallad innehåll saknades. Det fanns inte ens ett karriärläge.

Inför årets upplaga har Codemasters däremot tagit i från tårna vad gäller spellägen och inställningar. Speciellt karriärläget har fått extra mycket kärlek och tillhör nu en av de allra bästa som genren har bjudit på.

F1 2016 Bild 1

Från rookie till stjärna

Du inleder din F1-karriär med att skapa en egen förare. Först ska ett ansikte väljas, sedan nummer och hjälm – som du till viss del kan måla själv. Därefter får du utse vilket stall som ska föräras ditt sällskap. Samtliga Formel 1-stall står till ditt förfogande direkt från start; du kan till och med kicka Lewis Hamilton och ta plats bredvid Nico Rosberg i Mercedes om du vill. Inte illa för en rookie.

Om du väljer att starta i ett av de bättre stallen är dock kraven höga. Mercedes förväntar sig idel podiumplaceringar, medan till exempel Sauber mest blir glada om du tar dig i mål. Det innebär också att om du väljer ett sämre stall får du räkna med att harva i mitten eller botten av fältet, men samtidigt blir glädjen desto större när du lyckats knipa poäng.

F1 2016 - Bild 2

Måste fånga alla

Ett annat inslag som får belöningskänslan att slå i taket de så kallade utvecklingspoängen som delas ut när du klarar diverse mål och uppgifter under lopp och träningar. Till exempel ska du köra igenom portar i rätt hastighet, lära dig minimera däckslitage och nå förbestämda tider under optimala förhållanden. Ju bättre utmaningarna går desto fler utvecklingspoäng delas ut, poäng som sedan används för att förbättra din bil inom olika områden.

Det är en enkel men ändå lysande idé som gör det roligare att nöta varv efter varv för att få så många poäng som möjligt – samtidigt som du lär dig att köra igenom banans alla knixiga passager på bästa sätt. I vanliga fall kan det vara segt att ens ta sig igenom kvalificeringen men nu är det ett stort nöje.

Realism i förarsätet

Poängsamlandet ska däremot inte få hela äran. Större delen av spelglädjen kommer från den fenomenala körkänslan. Tack vare den genomarbetade fysiken bjuder varje litet varv på intensiv, nästan skräckfylld, racing som lockar fram ett brett leende och en klump i halsen på samma gång. Ett misstag från antingen dig eller en motståndare och allt kan vara över.

Tack och lov finns en generös tillbakaspolningsfunktion tillgänglig om du vill rädda upp katastrofala misstag. Den hjälper dock föga mot ogenomtänkta strategier, slitna däck, soppatorsk. Dessutom kan den inaktiveras helt för den som anser att det är fusk.

F1 2016 Bild 3

Tänk efter före

Just strategier spelar en stor roll i F1 2016. Samtidigt som du navigerar genom snäva svängar i alldeles för höga hastigheter kan du, precis som de riktiga förarna, göra småjusteringar med bränsleåtgång, downforce och bromsverkan. Du kan också anpassa depåstrategier mitt under brinnande race. Dessa ändringar kan påverka ditt lopp en hel del, men det är riktigt svårt att hålla huvudet kallt och bläddra igenom menyer utan att göra ett snabbesök i första bästa barriär.

I övrigt är de välfyllda inställningsmenyerna värda en hyllning. Förutom att anpassa svårighetsgrad och körhjälp kan du skräddarsy kameravinklar och kontroll, ställa in regler och hur säkerhetsbilen ska fungera. Det är med detaljer som dessa som F1 2016 sätter en ny ribba för hela racinggenren.

Realism, schealism!

För den som inte har tålamod eller intresse att spela med hög realism finns det stora möjligheter att skräddarsy körkänslan. Förutom flera olika nivåer av körhjälp går det också att ställa in hur bra motståndarna ska vara och hur mycket stryk bilen ska tåla. Det är däremot uppenbart att F1 2016 i första hand ska spelas så seriöst som du klarar av. Det är då spelet visar sin bästa sida, även om det ibland kan vara skönt att bara köra väldigt snabbt utan att behöva bry sig om downforce, däckslitage eller en och annan bakvinge som flyger iväg.

F1 2016 Bild 4

Det gamla vanliga, med extra allt
Vid sidan av karriärläget rymmer den ovanligt snygga och smidiga huvudmenyn de förväntade och självförklarande alternativen: tidsjakt, snabbrace, tävlingshelg, mästerskapssäsong och onlinetävlingar. Fullt godkända spellägen som gör vad de ska, men de lyckas inte engagera lika mycket som det lysande karriärläget.

Vad gäller onlineläget är det lätt att få igång race och det finns goda möjligheter att skapa tävlingar med olika regler och inställningar. Tyvärr har större delen av de snabbrace vi har deltagit i online snarare liknat folkrace än Formel 1. Om du vill ha seriösa onlinerace kan det vara bra att leta upp en grupp vettiga personer på nätet först.