När är Black Friday?

Black Friday infaller alltid den fjärde fredagen i november (2018 innebär det den 23 november) och är USA:s viktigaste rea- och shoppingdag. Det börjar dagen efter en annan urgammal amerikansk tradition, Thanksgiving. Då många amerikaner är lediga under högtiden passar affärerna på att tjuvstarta julhandeln. De enorma summorna pengar som dras in under Black Friday har lett till att vissa affärskedjor påbörjar rean redan vid midnatt, medan andra passar på att slå upp dörrarna tidigare än vanligt.

Varför heter det Black Friday?

Här råder det delade meningar. Vissa hävdar att namnet härstammar från Philadelphia, där termen användes för att beskriva de enorma folkmassorna som skapade trafikkaos vid shoppingområden under stora reor. Andra menar att Black Friday står för dagen då affärsverksamheters siffror går från röda till svarta, alltså från skuld till vinst.

Vilka prylar kan jag fynda till förmånliga priser under rean?

När Black Friday och Cyber Monday först introducerades i Sverige var det framför allt böcker, dator- och tv-spel samt filmer som sålde bäst. I takt med att allt fler butikskedjor hakar på trenden kan du förvänta dig större utbud av varor inom alla möjliga kategorier. Tumregeln är att det oftast inte är de allra nyaste prylarna som du sparar mest pengar på, utan det är på föregående generations produkt du kan göra de riktiga kapen.

Vad ska jag tänka på inför Black Friday?

En del butiker väljer att avslöja sina kommande erbjudanden i god tid, men i regel släpper företagen informationen så nära inpå Black Friday som möjligt. Vill du vara på den säkra sidan är det nog klokt att hålla sig vaken vid 00:00 natten mellan söndag och måndag, vissa butiker släpper nämligen nya erbjudanden varje timme på dygnet. Vårt råd är att hålla utkik efter vad som gäller för dina favoritbutiker via respektive hem- och Facebook-sidor.

Och glöm inte: Köp såklart ingenting du behöver bara för att det är billigt under Black Friday.

Vad är Cyber Week?

Är det för stor belastning på din valda webbutik? Eller hann du bara inte lägga ordern i tid? Bli inte alltför deppig om du råkar missa Black Friday helt. Numera har de största handelsföretagen utökat rean till en så kallad ”Black Weekend”. Du kan med andra ord också göra fynd under helgen som följer. Och missar du även helgen har vissa numera infört ”Cyber Monday”, en förlängning av rean som väntas växa på samma sätt som Black Friday gjort de senaste åren

I år infaller Cyber Monday den 26 november. Veckan som följer efter Cyber Monday kallas för Cyber Week. Här väljer många företag och återförsäljare att behålla sina erbjudanden, eller kanske till och med introducera nya, under hela veckan. 2018 infaller Cyber Week under vecka 48.
 

Vad behöver jag tänka på inför Cyber Week?

Om du är ute efter en specifik pryl kan det vara en god idé att kolla in det nuvarande priset i god tid. Cyber Monday är nämligen inte en garanti på att alla varor prissänks avsevärt. När det gäller märkesprodukter bör du även hålla koll på varornas specifikationer. Bara för att det står Sony på produkten betyder det inte att varan har den senaste tekniken.

Hitta bästa erbjudanden!

Här hittar du alltid bästa teknikerbjudandena just nu inom följande kategorier:


Här listar vi de erbjudanden på teknik och prylar som vi tycker är mest intressanta på nätet just nu. Vi premierar prylar vi har testat eller är riktigt sugna på att testa. Vi dubbelkollar alltid så noggrant som möjligt för att försäkra oss att det inte är en "falsk" kampanj, det vill säga att det finns konkurrenter med bättre priser. För att inte ge sken av en större rabatt än vad det faktiskt är har vi vid ordinarie pris angett det cirkapris som andra återförsäljare säljer produkten till som lägst.

De här några av butikerna som hade Black Friday-rea 2018:
Det är inte bara återförsäljare utan även företagen bakom prylarna som hoppar på trenden.

Här är några av teknikföretagen som hade Black Friday-rea 2018: