När är Black Friday 2021?

Black Friday infaller alltid den fjärde fredagen i november – 2021 infaller således Black Friday den 26 november – och är USA:s viktigaste rea- och shoppingdag. Den infaller dagen efter en annan urgammal amerikansk tradition, Thanksgiving. Då många amerikaner är lediga under högtiden passar affärerna på att tjuvstarta julhandeln. De enorma summorna pengar som dras in under Black Friday har lett till att vissa affärskedjor påbörjar rean redan vid midnatt, medan andra passar på att slå upp dörrarna tidigare än vanligt.

När är Black Weekend?

Black Friday infaller fredagen den 26 november 2021. Men Black Friday-rean pågår under fler dagar än bara Black Friday. Veckan innan kallas Black Week. Självklart kallas därför helgen, som börjar med Black Friday och pågår fram till söndag, för Black Weekend och är alltså 26 till 28 november i år.

Varför heter det Black Friday?

Här råder det delade meningar. Vissa hävdar att namnet härstammar från Philadelphia, där termen användes för att beskriva de enorma folkmassorna som skapade trafikkaos vid shoppingområden under stora reor. Andra menar att Black Friday står för dagen då affärsverksamheters siffror går från röda till svarta, alltså från skuld till vinst.

Numera pågår Black Friday långt över enbart under dagen shoppinghögtiden infaller på. Faktum är att termen ”Black Week” har börjat figurera allt flitigare, vilket syftar på veckan som leder upp till Black Friday (det vill säga vecka 48, den 22-28 november). Och många slutar inte där, utan smygstartar redan helgen innan!

Bästa erbjudandena på teknikprylar

Vi tipsar om de erbjudanden på teknik och prylar som vi tycker är mest intressanta på nätet just nu. Vi premierar prylar vi har testat eller är riktigt sugna på att testa. Vi dubbelkollar alltid så noggrant som möjligt för att försäkra oss att det inte är en "falsk" kampanj, det vill säga att det finns konkurrenter med bättre priser. För att inte ge sken av en större rabatt än vad det faktiskt är har vi vid ordinarie pris angett det cirkapris som andra återförsäljare säljer produkten till som lägst.

Här samlar vi alla rabattkoder på teknik och prylar inför Black Friday!

Här är ett axplock av alla butiker som har Black Friday och Cyber Monday-rea

Vad är Cyber Monday?

Är det för stor belastning på din valda webbutik? Eller hann du bara inte lägga ordern i tid? Bli inte alltför deppig om du råkar missa Black Friday helt. Numera har de största handelsföretagen utökat rean till en så kallad ”Black Weekend”. Du kan med andra ord också göra fynd under helgen som följer. Och missar du även helgen har vissa numera infört ”Cyber Monday”, en förlängning av rean som väntas växa på samma sätt som Black Friday gjort de senaste åren.

Vad behöver jag tänka på inför Cyber Week?

Om du är ute efter en specifik pryl kan det vara en god idé att kolla in det nuvarande priset i god tid. Cyber Monday är nämligen inte en garanti på att alla varor prissänks avsevärt. När det gäller märkesprodukter bör du även hålla koll på varornas specifikationer. Bara för att det står Sony på produkten betyder det inte att varan har den senaste tekniken.

Läs också: Här är fällorna du bör undvika under Black Friday och Cyber Monday

Så gör du bästa fynden

Vi på M3 har flera års erfarenhet av att bevaka de bästa teknikerbjudandena som går att hitta online under Black Friday och vi vill såklart dela med oss av våra lärdomar. Här är prylarna du kommer kunna hitta till bäst pris på Black Friday i år!

1. Kategorierna med de största kapen

Även om vi ser prissänkningar inom alla kategorier under Black Friday finns det vissa segment där det går att hitta extra stora kap.

TV: Tv-apparater går ofta att hitta till riktigt bra pris under Black Friday. Framför allt om du letar efter en mer exklusiv apparat med hög upplösning och kanske i större storlek, det vill säga 65 tum och uppåt. Följ vår bevakning på tv-erbjudanden här!

Hörlurar: On ear, in ear, true wireless, brusreducerande – oavsett modell eller prisklass brukar tillverkare och återförsäljare ta tillfället i akt och rea ut mängder av sina produkter under Black Friday. Följ vår bevakning av Black Friday-erbjudanden på hörlurar här!

Tillbehör och kringutrustning: Har du en ny mobil och letar efter ett snyggt skal? Eller vill du kanske köpa ett tangentbord till din dator? Den här typen av prylar går ofta att hitta riktigt billigt under Black Friday. Följ vår bevakning av Black Friday-erbjudanden på prylar och gadgets här!

Iphone 11

2. Spana in fjolårets modeller

Black Friday är ett ypperligt tillfälle för återförsäljare och tillverkare att bli av med äldre prylar från lagret. Det är inte troligt att vi kommer få se någon av årets flaggskeppsprodukter till särskilt lågt pris under november i år, däremot kommer vi säkerligen kunna fynda fjolårets produkter. I år tror vi till exempel att förra generationens spelkonsoler, det vill säga Playstation 4 och Xbox One, kommer att finnas att till pangpris. Detsamma gäller fjolårets flaggskeppsmobiler och hörlurar.

3. Paketdeals!

Många återförsäljare passar på att paketera produkter de tycker hör ihop i olika ”bundles” eller paketdeals. Här får du flera produkter till ett paketpris som är lägre än om du skulle köpa varje produkt för sig. Ofta handlar det om till exempel tangentbord, mus och musmatta till ett pris, eller konsol med tillhörande spel på köpet.

4. Följ vår bevakning!

M3 har hållit stenkoll på dem bästa erbjudandena under Black Friday sedan 2017 och 2020 är såklart inget undantag. Prenumerera på vårt nyhetsbrev nedan och aktivera pushnotiser för att inte missa några viktiga erbjudanden.


Vad ska jag tänka på under Black Friday?

På M3 har vi under åren samlat på oss en gedigen erfarenhet av att rapportera om sajternas bästa deals under Black Friday, och har även lärt oss ett och annat vad det gäller att se upp med under köpfesterna. Här listar vi fallgroparna – och prylarna – att hålla utkik efter under de kommande shoppinghögtiderna:

Håll koll på modell- och produktnummer

Först måste du såklart etablera att du får hem den produkt du är ute efter och inte någon annan. Det här må låta självklart, men ibland kan det vara lättare sagt än gjort. Många produkter har samma produktnamn oavsett vilken årsmodell, och alla återförsäljare är inte helt tydliga med vilken modell de säljer.

Det här går såklart att dubbelkolla, det enda du behöver är modell- och eventuellt produktnummer. Det här är alltså de siffror som kommer efter produktens namn. Sök sedan upp det här numret på återförsäljarens hemsida eller i valfri sökmotor för att se vilket år och med vilka specifikationer just den här modellen kommer med.

Dessa nummer kan vara användbara att kolla upp av andra anledningar. Vissa återförsäljare passar nämligen på att rea ut produkter som är tänkta att säljas i andra länder. Många gånger spelar det här ingen roll, men det kan i vissa fall påverka stöd för funktioner som rfid och såklart vilken laddsladd som följer med i förpackningen.

Priskolla alltid!

Det är inte alltid en rea innebär lägre pris. Vi som håller ett öga på hur priset för olika produkter förändras kontinuerligt noterar ofta hur återförsäljare inte alls sänkt priset så drastiskt som de påstår, eller ens över huvud taget ibland.

Många återförsäljare utgår även efter rekommenderat pris när produkten först lanserades när de anger ordinarie pris. Det här ger en orättvis bild av hur stor rabatt du egentligen får, då de flesta prylars pris dalar snabbt efter lansering.

En annan trend som tyvärr dykt upp de senaste åren är att återförsäljare höjer priset något innan kampanjen för att sedan sänka den under kampanjen i fråga.

Missa inte: Här är rabattkoderna och kampanjerna på teknik du inte får missa!

Dubbelkolla återförsäljaren

Tyvärr är inte alla e-handlare lika trovärdiga som de först verkar. Det finns egentligen inga garantier för att den du handlar ifrån är hyvens filurer, men det finns sätt att i alla fall försöka se om sajten är trovärdig eller inte. Svensk digital handel är en intresseorganisation som till exempel delar ut Trygg E-handel-certifiering till de återförsäljare som uppfyller vissa krav för att anses trovärdiga. Många prisjämförelsesajter delar även ut utmärkelser till de återförsäljare som deras användare gett bäst betyg.

Förutom prisjämförelsesajter så finns det även andra forum på nätet där användare får betygsätta återförsäljare, såsom Trustpilot. Det är dock värt att nämna att alla typer av användarbaserade betyg kan vara falska och egentligen skrivna av företaget själva eller en konkurrent.

Var handlar jag ifrån egentligen?

Ofta är det billigare att köpa teknik utomlands än i Sverige, men det kan uppstå flera komplikationer. Förutom att vissa produkters specifikationer kan skilja sig beroende på vilket marknad de är tänkta för är det primärt dina rättigheter som konsument som kan hamna i kläm. Även om det finns regler inom EU och även i andra länder kring vad som är okej från återförsäljare finns det inte alltid samma garantier och reklamationsrätt som när vi handlar inom vårt avlånga land.

Shoppa inte i onödan

Istället för att rusa in i rean och överrumplas av alla erbjudanden gäller det att ta ett djupt andetag och sålla igenom kampanjerna som trycks upp i våra ansikten. Behöver du verkligen den här produkten? Bäst av allt är att ha en lista på förhand där du samlat ihop produkter du planerar att knipa åt dig när priset är som lägst. Du sparar inga slantar på att köpa någonting du aldrig kommer använda. 

Begagnat?

Är ett erbjudande för bra för att vara sant? Då kan produkten som säljs vara begagnad. Alla återförsäljare är inte alltid lika tydliga med om en produkt är begagnad eller inte eller för den delen i vilket skick prylen är i. Även om begagnat är bra både för plånboken och miljön finns det aspekter att ta hänsyn till när du köper begagnat. Till exempel försvinner reklamationsrätten, och det är inte säkert att garantin finns kvar.

Vad säger andra?

Precis som du bör dubbelkolla om en återförsäljare är trovärdig innan du köper från den bör du göra samma efterforskning gällande produkten i fråga. Det underbara med internet är att det nästan alltid finns en uppsjö med recensioner från användare och experter att ta del av.

Ett lätt sätt att sålla är såklart att följa en kanal du litar på och sedan låta den göra urvalet åt dig istället. Det finns flera sajter som rapporterar om de erbjudanden de rekommenderar under de olika shoppinghögtiderna. M3 är såklart en av dem! Vi täcker de flesta områden inom teknik och tipsar självklart inte om några produkter vi gett dåligt betyg. Vi ser även till att tillhandahålla eventuella, tillgängliga rabattkoder, så att du slipper betala några slantar i onödan!

Vilka prylar brukar finnas till extrapris?

Numera har framförallt Black Friday-rean växt sig så stor som shoppinghögtid att det mesta går att hitta till mer eller mindre rabatterat pris. Men det finns vissa produkter som oftast går att hitta till riktigt låga priser!

Precis som med alla rabatter är även shoppinghögtiderna i november en möjlighet för återförsäljare att sälja ut produkter de vill få bort från sortimentet. Det gäller primärt produkter av äldre modell, där det har kommit en uppföljare helt enkelt. Till exempel kommer Samsung och Apples äldre flaggskeppsmobiler förmodligen gå att hitta till lägre pris.

Även produkter som kanske inte blivit så sålda som återförsäljaren kanske planerat kommer reas ut till riktigt låga priser. Det här kan handla om sådant som inte blev så väl mottaget av konsumenter som tänkt, eller prylar i annorlunda utförande, kanske en mobil med för lite eller mycket lagring eller hörlurar i någon utstickande färg. Kan du tänka dig att leva med det här kommer du kunna hitta riktiga kap!