Huawei Honor började som ett modellnamn på en inte direkt märkvärdig Huawei-telefon 2011, och har sedan utvecklats till en helt egen familj smartphones, och på senare år till och med ett helt separat varumärke, däribland Huawei Honor 8. Det står ”Powered by Huawei” i pyttesmå bokstäver på baksidan av nya Honor-lurar, men om Huawei får bestämma så ska kunder tänka på Honor som en helt egen tillverkare.

Det har alltid känts lite märkligt, då de Honor-modeller vi hittills sett legat väldigt nära Huaweis Mate-serie i design och funktioner, fast lite enklare och billigare. Dessutom har de kommit i standard-storlek runt fem tum, medan Mate-serien oftast varit lite större phablets.

Huawei Honor 8
Huawei Honor 8 är sju och en halv millimeter tjock, och alla uttag sitter nertill. 

Huawei Honor 8 - från Mate till P

Med nya HUawei Honor 8 är det samma sak. Vi har testat telefonen i en vecka nu och kan konstatera att ju mer vi använder den desto mer bekant känns den. Men den här gången har inspirationen inte kommit från Mate, utan från Huaweis andra stora serie smartphones.

Honor 8 är nämligen i grunden en Huawei P9, men med andra specifikationer och lite andra färg- och materialval. Okej, den har också något mer rundade hörn, men skillnaden i form är så marginell att om det inte vore för att Huawei Honor 8 är mörkblå och har baksida i glas hade vi lätt kunnat förväxla dem.

Den finns också i en svart och en vit version, och en lite dyrare i guld som har 64 GB lagring istället för standardmodellens 32 GB. Bägge har stöd för dubbla sim-kort av den typen där en av kortplatserna även rymmer en sd-kortplats. 

Huawei Honor 8
Fem nyanser av Honor 8. Alla utom den rosa ska enligt uppgift komma gå att köpa i Sverige.

Snygga ytor och stark skärm

Just valet av glasyta baktill är vi lite tveksamma till. Det är inte bara ömtåligt och löper risk att spricka om du tappar luren i backen, utan är också en formidabel magnet för damm, smuts och kladdiga fingeravtryck. Men visst, det är glansigt och snyggt, så länge du har putstrasan redo.

Huawei Honor 8 är också snäppet tjockare och tyngre än P9, men den är fortfarande under åtta millimeter och har ingen utstickande kameralins, och vikten på 153 gram är knappast särskilt jobbig att lyfta.

Bildskärmen är precis som hos Huawei P9 en amoled-panel på 1920x1080 bildpunkter med fina färger och bra kontrast. I Huawei Honor 8 ser den ut att vara marginellt ljusstarkare när vi maxar inställningarna. Annars är det precis samma upplevelse som med P9. Vi får distinkt touch-kontroll, inga separata navigeringsknappar och en fingeravtrycksläsare baktill.

Huawei Honor 8
Den glansiga baksidan är snygg men lätt att få kladdiga fingeravtryck på. Här sitter också läsaren som du ska sätta fingret på. Den är inte bara touchyta utan döljer en extra funktionsknapp. 

Dold extraknapp

På tal om fingeravtrycksläsaren har den fått lite nya funktioner. Den är inte bara en touch-yta, utan också en knapp. Trycker du in den hör (och känner) du ett distinkt klick. Det går dessutom att programmera knappen till att utföra olika åtgärder med enkelklick och dubbelklick – exempelvis starta appar, ta röstmemo och tända led-blixten som ficklampa. Du kan även använda de svep-kontroller som finns i P9 och en del andra Huawei- och Honor-lurar. Svep nedåt och aktivitetspanelen rullar ner, svep åt sidorna och du kan bläddra i utvalda appar.

Huawei Honor 8 har en inbyggd högtalare på undersidan, där också hörlursuttag och usb-port av typ usb c sitter. Med bra fyllighet i mellanregistret gör den sig utmärkt som högtalartelefon, och dess mikrofoner gör ett bra jobb i det läget med att filtrera bort onödigt bakgrundsljud. För musik har den lite för anonym diskant för att funka riktigt bra. Även samtalskvaliteten i luren är väl avrundat och behagligt, även om lite högre maxvolym hade varit välkommet.

Honor 8
Nej, nya Nougat får vi inte, utan Marshmallow, Android 6.0 med Huaweis egna gränssnitt EMUI ovanpå. Det är ett som vi både gillar och stör oss lite på. Det är snyggt och anpassningsbart, men har en tendens att störa med många oönskade meddelanden och notifieringar.

Strax under maxprestanda

Prestandamässigt är Huawei Honor 8 inte riktigt i toppklass. Här sitter Huaweis krets Kirin 950, en lite beskedligare variant av den Kirin 955 som finns i P9. Det gör den dock fortfarande dubbelt så snabb som föregångaren Honor 7, och du lär få utmana telefonen rejält för att märka av några prestandaproblem. Kirin-kretsarna har inte lika maxad grafikprestanda som Snapdragon och Samsungs Exynos, men annars drar de ungefär jämnt med de bästa.

Vi irriterar oss lite på att telefonen kan bli varm om vi hårdkör den. Med 3000 mAh batteri, samma som i P9, och mer eller mindre samma hårdvara, blir batteritiden också mer eller mindre den samma. Lite mer ljustyrka i skärmen och lite mindre kraft i processorn verkar jämna ut sig. 

Dubbelkameran tar över

Likheterna och den oundvikliga jämförelsen med P9 fortsätter, inte minst i kameran, som är samma lösning med två separata sensorer på 12 megapixlar, en för färg och en för monokromt. Det ser ut att vara exakt samma sensorer, men om det är samma Leica-optik i Huawei Honor 8 som i Huawei P9 framgår inte.

Vi tycker att de ser ut att ta precis lika bra bilder med fin färgåtergivning, bra hantering av både ljusa och mörka miljöer, och med samma coola skärpdjupefunktion, också den tack vare dubbla linser.

Huawei Honor 8 kameraapp
Att fota hör till höjdpunkterna med Honor 8. Det är samma smarta sensorduo och smidiga kamera-app som i P9. Dock med små detaljer som skiljer dem åt.

Vi upptäcker dock två skillnader. Dels har möjligheten att fota svartvitt (något som kameran tack vare monokrom sensor är extra bra på) gömts undan inne i appen och är ett av dess Instagram-liknande filter. Det är lite synd då det borde lyftas fram som en egen cool funktion. Dels ser vi inte ut att kunna spara bilder i raw-format. Bristen på optisk bildstabilisator är också något den tyvärr delar med P9. 

Video på Huawei Honor 8.

Huawei Honor 8 - omdöme

Honor 8 med 32 GB minne kostar fyra och en halv tusenlapp. Det är en femhundring billigare än Huawei P9 (eller så kan du få 64 GB Honor 8 till samma pris), och det för en telefon som med några få undantag kan precis samma saker, och som har ett par extra funktioner i rockärmen, som klicket i fingeravtrycksläsaren, ir-blaster framtill och medföljande fjärrkontroll-app. Lite lägre prestanda och en inte riktigt lika slimmad känsla hör till nackdelarna.

Vi är inte helt övertygade av designen och färgvalet. Glas är snyggt, men för del mesta allt annat än praktiskt, och här gör det bara Honor 8 extra tung. Med tanke på att prisskillnaden är så pass liten som den är så skulle vi säga att det är hugget som stucket i valet mellan dem, och bägge är i sig riktigt prisvärda konkurrenter till flaggskeppen från Apple, Samsung, LG m.fl. Föredrar du glasglansen och färgvalet i Huawei Honor 8, och uppskattar dubbla sim-platser är det en nästan lika bra mobil. Annars är P9 snäppet vassare. M3 rekommenderar

Huawei Honor 8 med 32 GB börjar säljas nu, och 64 GB-versionen blir tillgängligt framåt slutet av september.

Fakta Huawei Honor 8

Tillverkare: Huawei
Funktion: Smartphone
Systemkrets: Hisilicon Kirin 950
Processor: Cortex A72 2,3 GHz quad core + Cortex A53 1,8 GHz quad core
Grafik: Mali-T880 MP4
Minne: 4 GB
Lagring: 32-64 GB Flash, plats för mikro sd (tar upp 1 sim-kortsplats)
Bildskärm: 5,2 tum amoled, 1920x1080 bildpunkter (423 ppt)
Kameror: Dubbel 12 megapixel m led bak, 8 megapixel bak
Anslutningar: Usb typ c, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g (cat 6), 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 4.2, a-gps, nfc, ir
Operativsystem: Android 6.0.1
Övrigt: Stöd för dubbla sim-kort, fingeravtrycksläsare
Batteritid: 6h webbvideo (wifi), 7h 30min blandad användning (4g), ca 20 h samtal (3g)
Storlek: 14,6 x 7,1 x 0,75 cm
Vikt: 153 g
Pris: 4500 kr (Rekommenderat cirkapris för 32 GB-modellen)

Prestanda

Antutu Benchmark 6: 91 682 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 19 965 poäng

plus

Många smarta funktioner
Bra kamera med intressanta funktioner
Stöd för dubbla sim-kort
Bra pris

minus

Inte vassaste grafikkretsen
Bitvis störande gränssnitt
Kan bli varm

Betyg 4 av 5