IFA-mässan, världens största teknikshow efter CES, närmar sig och vi är mer uppspelta än någonsin över att se vad Berlin har att erbjuda. Vanligtvis domineras showen av tv-apparater, men fjolårets mässa bjöd även på smartklockor och armband från Samsung, Motorola och Huawei. Dessutom utannonserades ett par mobiler som Sony Xperia Z5S samt Huaweis Mate S och G8.

Det officiella datumet för evenemanget är mellan den 2 september och den 7 september. Men många tjuvstartar genom att ha presskonferenser dagarna innan.

Här nedan följer det vi tror ska visas upp på IFA 2016, företag för företag. Läs även våra profetior inför evenemanget på följande sida. M3 kommer givetvis att vara på plats under hela mässan.

Samsung

Samsung har haft ett bra år, och debuten av Galaxy Note 7 var pricken över i:et. Men de är inte helt färdiga med 2016 riktigt än. Företaget har inte mindre än två separata IFA-event planerade, och vi har goda föraningar om vad de kan tänkas visa upp på mässgolvet.

Dragplåstret på båda presseventen väntas bli smartklockan Gear S3. Samsung råkade antyda detta via själva inbjudningarna till konferenserna. Först genom en bild på två klockvisare, sedan med en snarlik inbjudan där de adderade texten ”Talk about 3”. Eftersom smartklockan utannonserades under förra årets IFA-mässa är det bara naturligt att uppföljaren visas upp detta år.

samsung

Som om det inte räckte följde de upp sina inbjudningar med ett twitter-inlägg som löd: ”a timely innovation”. Uppenbart är bara förnamnet.

Det faktum att Samsung skickat två olika inbjudningar har också lett till spekulationer kring ett flertal olika klockor och det cirkulerar redan rykten om Gear S3 Classic, Gear S3 Explorer och Gear S3 Frontier.

Men ryktena stannar inte där. Ett inlägg på Samsungs colombianska hemsida avslöjade en annan nyhet – Galaxy Tab S3. Surfplattan sägs ha likheter med Galaxy Tab S2 men även ”ett par innovationer till”, enligt webbsidan.

Inlägget avslöjar inte om ett eventuellt avtäckande på just IFA-mässan, men däremot att plattan har en planerad lansering jämsides Galaxy Note 7 – alltså september 2016. Note 7 är förvisso redan släppt i USA, men lanseringen i andra regioner är satt till just september 2016.

Det känns uppenbart att Samsung tänker utannonsera Galaxy Tab S3 under IFA-konferenserna. Tab S2 är en välansedd surfplatta men behöver uppdateras på ett par fronter, speciellt batteritiden.

Nyligen skickade Samsung dessutom ut ytterligare en teaser, om något som kommer att ske den 8 september. Vad det är? Det lär vi nog få veta snart.

Sony

Sony har alltid visat upp godsaker på IFA-mässan och så verkar det även bli denna gång. Inbjudningen till presskonferensen avslöjar en rad prylar, allt från hörlurar och mobiler till Playstation VR, tv-apparater och kameror. Vi förväntar oss däremot ett fåtal utannonseringar av nya produkter, men de lär åtminstone visa upp en ny mobiltelefon.

Sony

Rykten går om en kraftfull enhet med Snapdragon 820-processor, 3gb ram, 21-megapixelkamera (och 12 mp på frontkameran) och en 5.1-tumsskärm med 1080p-upplösning. Enheten är än så länge namnlös men specifikationerna är snarlika ett annat Sony-flaggskepp, mobilen Xperia X Performace.

Endast framtiden kan utvisa om den mystiska enheten visar sig vara den beryktade Xperia X2, och vi tror stenhårt på en utannonsering under IFA 2016.

Fitbit

Om vi återgår till smarta armband – Fitbit dyker upp på årets upplaga av IFA. Företaget lär med största sannolikhet avtäcka Fitbit Flex 2, med en smalare design än någonsin, och Fitbit Charge 2. Det senare är extra spännande då det sägs inneha en stor display med plats för all din statistik.

fitbit

Det här blir den första stora uppdateringen till Flex och Charge sedan 2013, respektive 2014. Ryktena säger att prylarna även har ett integrerade betalningsfunktioner, något som förstärks av Fitbits tidigare uppköp av Coins betalsystem.

LG

LG planerar som bekant att lansera sin flaggskeppstelefon V20 i San Fransisco den 6 september 2016. Många undrar därför vad företaget kan tänkas utannonsera i Berlin. Rykten säger att LG planerar att visa upp den tredje generationen av Flex-mobiler, G Flex 3. 

lg

Enligt rapporter är G Flex 3 utrustad med en 5.5-tumsskärm med upplösningen 1440 x 2560, ett Snapdragon 820-chipp, 4gb ram, en 16 megapixelkamera och dessutom helt modulär i sin design.

Om LG mot all förmodan inte utannonserar en ny mobil lär vi åtminstone få se nya tv-apparater.

Lenovo och Motorola

Lenovo äger numera Motorola och har redan insinuerat ett flertal utannonseringar som ”Moto-moduler” för företagets Moto Z-mobiler, en ny surfplatta och ”en ny sorts revolutionerande tangentbort”.

Allt detta återfinns i en reklamsnutt som släpptes på Lenovos officiella Youtube-kanal.

Lenovo ryktas även utannonsera en ny Moto 360-smartklocka, och klippet antyder även detta. Tids nog får vi reda på det, på företagets presskonferens den 31 augusti.

Asus

Är du redo för en ”Zenvolution”? Asus är det åtmistone, och räknar dessutom ned dagarna för den påstådda händelsen.

Asus har sedan tidigare Zen-produkter i alla möjliga kategorier – Zenfone-mobiler, Zenpad-surfplattor, Zen-klockor och Zenbook-laptops. ”Zenvolutionen” kan referera till en enstaka produkt såväl som till nya produkter i alla kategorier, men vi får hålla oss till presskonferensen den 31 augusti för mer information.

asus

”The time for something incredible is now”, twittrade Asus nyligen. Då Zenwatch 2 utannonserades under förra årets IFA-mässa tror vi att uppföljaren mycket väl kan utannonseras på mässan detta år.

Intel finns också omnämnt på Asus IFA-sida, och det har startat spekulationer kring en eventuell utannonsering av en ny Zenfone. Företagen samarbetade trots allt kring Zenfone 2.

Acer

Acer håller presskonferens den 31 augusti 2016. Om vi tolkat inbjudningen rätt är företaget redo att visa upp en sprillans ny, ultraslimmad laptop. Bilden visar en utfälld dator i form av ett ”<”-tecken och bredvid finns siffran ”1”. Med andra ord lär den nya datorn bli mindre än en tum (2,54 cm) bred i infällt läge.

acer

Acer lär visa upp fler produkter under presskonferensen, men vi gissar redan nu att den nya laptopen kommer att stjäla hela showen.

Huawei

”Defy expectations”, trotsa dina förväntningar. Så lyder ett av Huaweis twitter-inlägg angående sin egen uppställning på detta års upplaga av IFA. Då företaget slog på stort i fjol, med produkter som Mate S- och G8-mobilerna, förväntar vi oss stordåd i år med.

huawei

Tidigare läckor har bland annat avslöjat Huawei Mate 9, en 5.9-tums surfplatta med dubbel uppsättning av kameror, inte helt olik Huawei P9. Utöver det förväntas Huawei avtäcka ett par mobiler, smarta armband och kanske till och med ett eget vr-headset.

ZTE och Nubia

ZTE håller presskonferens den 1 september, men dagen innan ska dotterbolaget Nubia ha en egen visning. Temat för denna ”sammankomst” är ”Dream without boundaries”, alltså dröm utan gränser. Inbjudningen nämner också ”flaggskeppstelefon”, så minst en ny telefon är att vänta.

pte

Inbjudningens tagline kan antyda på ett flertal olika saker. Vi tror att det antingen rör sig om enhetens kamera eller att telefonen blir kantfri. Nubia Z11, som precis lanserades i Kina, är enligt uppgifter just kantfri och vad passar då bättre än en internationell utannonsering på IFA-mässan.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning