Oneplus har under flera år varit en udda bekantskap i mobilvärlden. De har få och högkvalitativa smartphones med senaste tekniken, men de har åtminstone i Sverige valt att endast sälja den på egen hand via sin hemsida. Länge var det dessutom med ett mysko vip-system som gjorde att du bara fick möjlighet att köpa en om du blivit inbjuden.

Numera fungerar Oneplus webbshop i alla fall som vilken som helst. Vill du ha en lur är det bara att gå dit och beställa en. Det finns också ett par andra återförsäljare som själva importerar, men de har generellt mycket högre pris än om du beställer direkt.

Oneplus 3
Oneplus 3 är liksom föregångaren en rejäl lur med 5,5-tumsskärm. För stort? Det är en smaksak.

Oneplus 3 släpptes mitt under vår testredaktörs semester, så det var nära att den gick oss helt förbi, men nu har vi testat nya flaggskeppet. Och det var tur det, för det är en riktig höjdare som man inte bör missa.

Mer metall

Denna gång har Oneplus satsat mer på en klassisk smartphone-design än föregångaren Oneplus 2. De är bägge rejäla telefoner med 5,5-tumsskärm och brett men tunt chassi. Men där Oneplus 2 lekte med bakstycken i en uppsjö av material, bland annat en cool variant i trä, är det aluminiumlegering som gäller i Oneplus 3.

Det är en väldigt sobert avskalad design som mest påminner om förra årets Huawei Mate S, med slimmade avfasade kanter, Gorilla Glass i upphöjd 2,5D-stil och infällda plastränder i metallen för att släppa fram antennsignalen.

Baktill sticker en kameralins ut nästan en hel millimeter, men bortsett från det är den ungefär 7,5 millimeter tjock och inte överdrivet tung för att vara en 5,5-tummare. Med tanke på storleken är det inte säkert att den passar alla, men gillar du formatet och är beredd att ta till tvåhandsgrepp då och då så är den helt klart ett bygge i toppklass.

Oneplus 3
Det finns två färger att välja mellan med namnen Graphite och Soft Gold.

Extra kontroller
Under skärmen framtill hittar vi en fingeravtrycksläsare som dessutom är hem-knapp med touchkontroll, med vanligtvis osynliga navigeringskontroller på vardera sida. Du kan som bäst slå på två minimala dioder till vardera touchknapp, men de har inga symboler som berättar vad de gör och de slocknar automatiskt efter ett par sekunder. Vill du hellre navigera med skärmknappar kan du ställa in så att Androids vanliga navigeringslist dyker upp nertill. Då blir fingeravtrycksläsaren bara just för upplåsning.

På sidan ovanför volymkontrollen sitter en annan cool extrafunktion, en switch som kan ställas i tre lägen och som kontrollerat hur du tar emot och visar notifikationer. Ta emot allt, ta bara emot vissa prioriterade meddelanden, eller stäng av notifikationer helt. Det här kan vara ett smartare alternativ till att sätta telefonen i flygläge när du sover. Det finns andra lurar med liknande funktion, men ingen som har det så enkelt tillgängligt.

Oneplus 3
Baksidan är i matt aluminium, med en kameralins som sticker ut en hel del.

Toppad prestanda
Oneplus brukar kunna skryta med maxade hårdvaruspecar och spjutspetsprestanda i sina toppmodeller, och Oneplus 3 är inget undantag. Den är utrustad med Snapdragon 820-krets och har 64 GB Flash-lagring av snabb UFS 2.0-typ, samma som i till exempel Galaxy S7. Vi får dock klara oss utan sd-kortplats.

Tillsammans med ett väloptimerat system och vad som verkar vara effektiv kylning, får vi här en av snabbaste smartphones vi har sett. HTC 10 gav oss ett bättre resultat i ett av våra benchmarkprogram, men bara marginellt, och Oneplus 3 slår HTC och alla andra i grafikprestanda.

En viktig orsak till de utmärkta resultaten kan också vara att Oneplus har stoppat in hela sex gigabyte ram-minne av ddr4-typ. Det är två mer än vi är vana vid. Riktigt vad det gör för prestandan är svart att säga, Oneplus själva skojar på sina webbsidor att det kanske är överdrivet mycket, men faktum är att det troligen ger effekt. Vi kan inte säga om det beror på minnet eller systemet, Oneplus egna gränssnittet OxygenOS, men just multitasking mellan krävande appar och tunga dokument och webbsidor går ännu lite smidigare än vi sett hos andra topptelefoner. 

OxygenOS
Oneplus pratar om OxygenOS som om det vore ett eget operativsystem, men det är helt enkelt ett skal till Android 6.0. Det ligger formmässigt nära Android, men har en del extra möjligheter till geststyrning, egna inställningar med mera. Ett svep åt sidan ger oss en extra skärm med lite samlade wigetar kallad Hylla. Som de flesta sådana funktioner i andra telefoner går den att stänga av.

Snabb laddning hjälper mycket
Samtidigt som prestanda är i topp så är Oneplus 3 övertygande energieffektiv. Dess 3000 mAh-batteri räcker för det mesta så långt som vi förväntar oss, till exempel när vi jobbar i mobila Office-appar, men klarar sig bättre på andra. Vi fann att den var väldigt bra på att snåla på krafterna vid videouppspelning.

Med effektiv snabbladdning gör det att vi kan få ut en hel dags sparsam användning ur den efter bara 25 minuters laddning med den medföljande laddaren. Oneplus själva säger 30 minuter, men det är en underdrift. Oneplus säger sig också ha trimmat och förbättrat Googles Doze-läge för effektiv standby, men vi upplever att den presterar precis likadant som en standard-Android på den punkten. Vilket ju inte är dåligt i sig.

Oneplus 3
Batteriet laddas snabbt med medföljande laddaren via usb typ c-kontakt. Det är dock inte usb 3.1 utan bara 2.0.

Amoled-skärm
Bildskärmen är en amoled-panel, vilket innebär bra betraktningsvinklar och utmärkt kontrast, och generellt lägre strömförbrukning än en ips. Bildskärmen är på ”bara” 1080p och har därmed en punkttäthet på precis över 400 punkter per tum. Det funkar utmärkt för vanlig användning, men gör Oneplus mindre lämpad för att stoppa in i ett Google Cardboard eller likande lite bättre allmänna vr-headset, då det blir en ganska så pixlig upplevelse.

Skärmen är täckt av Gorilla Glass 4, vilket ju är bra för hållbarheten, men som tyvärr har visat sig innebära problem med reflexer och färgskiftningar i snäva vinklar. Färgåtergivningen är ganska så uppskruvad. Du kan justera färgtemperaturen, men oavsett om den är inställd på varma, kalla eller neutrala toner så hade det varit trevligt att även kunna justera just mättnaden. Ljusstyrkan är bra för att vara en amoled, men till exempel Samsungs skärmar är bättre på den punkten.

Volym utan finess 

Telefonen har en enkel högtalare på nedre kortsidan, som ger oss hyfsat rent och detaljerat ljud med bra fyllighet långt ner i mellanregistret, men föga förvånande ingen som helst bas. Helt ok för samtal eller ett och annat Youtubeklipp, men inget för att avnjuta musik. Oneplus 3 har ingen extra bra dac och hörlursförstärkare utan använder en standardmodell från Qualcomm, så ljudet i ett par hörlurar är bara genomsnittligt. Den gör inte bort sig, men är du en inbiten audiofil så finns det bättre alternativ. Vi hittar inga speciella audiokontroller ibland inställningarna.

Samtalskvaliteten är klart godkänd, om än inte exceptionell. Det är hög volym i örat, men också lite vasst ljud. Mikrofonen du pratar i tar upp röst bra, och verkar filtrera en hel del ovidkommande brus, men lägger också på lite digital distortion.

Klart förbättrad kamera

Kameran i Oneplus 2 var ingen vidare kul upplevelse. Därför är det trevligt att se att Oneplus har satsat rejält på den biten, men en ny och bättre sensor, pålitlig optisk bildstabilisator, bra färgbalans i bilder och goda egenskaper i de flesta ljusförhållanden. Kameraappen känns ovanligt avskalad och den har inte så mycket i form av udda tricks och specialfunktioner för sig som många av konkurrenterna.

Fotoapp
Fotoappen har ett ovanligt avskalat gränssnitt, och fungerar också ovanligt bra i helautomatiskt läge.

Här finns dock panoramafotning, stöd för 4k-film, hdr och ett fullt användbart manuellt läge. Bäst är den faktiskt i standardläget utan i stort sett några kontroller alls förutom en avtryckare. Kameran har bra automatik för hdr-ljusjustering, och ett speciellt ”hq”-läge som bland annat filtrerar bort sådant som sensorbrus vid höga iso-tal.

Risken med sådana funktioner är ofta att de smetar ut andra detaljer där det istället borde vara skärpa. Oneplus 3 gör detta hyfsat övertygande, men lyckas ibland också filtrera bort detaljer i uppskalade bilder. I dagsljus blir bilderna klart bättre med hq-läget av.

Enda egentliga minuspoängen med kameran är att bildstabiliseringen för video är lite svag. Kameran verkar förlita sig lite väl mycket på den optiska stabiliseringen och kompenserar inte så mycket digitalt, och det ger inte direkt dämpning nog för den som vill filma i rörelse.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning