Att bli drabbad av stöld händer oss alla någon gång. Cirka 14,6 procent av hushållen i landet utsattes under 2018 för någon eller några av de brottstyper som sammantaget kallas för egendomsbrott, enligt statistik från Brottsförebyggande Rådet (BRÅ). Där räknas bland annat 67 500 cykelstölder och 17 000 bilbrott in. Så också några tusentals båtmotorer, gräsklippare och liknande. På senare år har även stulna husdjur kommit upp på listan. Så gott som alla hushåll har något stöldbegärligt ting som om det saknades skulle man vilja att det återfanns.

Sammantaget kan lösningen vara en eller flera spårningssändare, eller gps-trackers som det brukar kallas på svengelska. Dessa använder sig av satellitsystem och internet för att avge sin position, gärna så exakt som det bara går, samt ge dig information i en app i din mobil.

För att detta ska fungera som avsett behöver sändaren ha ström och därför har gps-trackers, precis som mobiler, uppladdningsbara batterier. Men på grund av att en tracker, i de allra flesta fall, inte har i närheten av så många funktioner som en smartphone så drar de mycket mindre ström och behöver inte laddas lika ofta. Vissa produkter har till och med en batteritid på över tio år.

Tryggt och säkert

Självklart skyddar inte en tracker dig från stöld, men precis som med hemlarm kan ibland dekaler verka avskräckande. Alternativt, om du gömmer en sändare och sedan spårar den, kan ordningsmakten få ett mycket kvalificerat tips på var din stulna egendom befinner sig och eventuellt även vem som stulit den.

När det gäller levande varelser är spårningssändare också bra att ha. Du som flåsat runt i terrängen och letar efter en bortsprungen hund eller fått en smärre panikattack när en unge är väldigt sen hem från skolan vet vad vi menar.

Den nya sortens spårsändare för barn och husdjur är som en hybrid mellan en mobil och en traditionell tracker i och med att de går att ringa till och från samt även kan skicka olika typer av meddelanden. Det viktigaste är dock att sändarens position syns tydligt på kartan i appen.

Geofencing

Majoriteten av de mobila spårningsapparna på marknaden har en funktion som heter geofencing på utländska. I appen som hör till spårningssändaren, eller på en webbplats, ritar du upp ett område exempelvis runt din bostad. Om sändaren passerar gränsen så får du ett larm i mobilen. Du kan skapa flera olika sådana avgränsningar runt träningshallen, skolan eller vad det månde vara. Detta är otroligt praktiskt oavsett om det rör sig om fordon, folk, prylar eller husdjur. Vissa trackers har utökade funktioner när det gäller att larma om något ovanligt sker. Det kan handla om indikationer på rörelse, acceleration, fall och den del annat.

Att veta exakt var en närstående, en dyr pryl eller fyrfotad vän befinner sig i detta nu ger en viss trygghet som det är svårt att argumentera bort. Att skaffa en spårningssändare innebär två olika kostnader. Den ena är en engångssumma för själva produkten. Den andra är priset per månad för datatrafiken, vilket är en fast summa månadsvis eller per helår.

Så gjorde vi testet

Vi testade sex spårsändare med lite olika användsningområden som samtliga säljs i Sverige. Sändarna går på batterier, har inbyggda sim-kort med fast månadsabonnemang och ingen kräver någon montering. Vi testade under cirka 14 dagar och använde spårsändarna både i stan och på landet. Till vår hjälp har vi haft barn, katt, hund, fordon och lös egendom. Vi har också testat de mobilappar som du behöver för att använda sändarna. Apparna som hör till produkterna är gratis att ladda ned och använda. Betyget avser helheten, med störst tyngd på funktion.

Att tänka på innan du köper spårsändare

1. Hur ska trackern användas?
Om den ska användas varje dag, och kan laddas regelbundet, är inte lång batteritid superviktigt. Däremot, om du tänker spårskydda ett objekt som du använder sällan, exempelvis en båt, är lång batteritid ett måste.

2. Hur tålig måste den vara?
Om spårsändaren ska ligga i en ficka i en människas kläder kanske det räcker att den tål fukt. Ska den fungera i en bil på vintern bör den fungera i minusgrader. Ska den sitta på ett hundhalsband eller på ett barn är det bra om den är vattentät.

3. Hur lätt är den att hantera?
Om spårsändaren eller den tillhörande appen är krånglig är det risk att det inte fungerar i den akuta stress som blir om människa, djur eller ägodel försvinner. Detta gäller också att den är lätt att ladda både hemma och på språng.

Tips när du skaffat tracker

• Att placera en spårsändare på en person eller hens egendom, fordon, et cetera, utan personens uttryckliga medgivande är en grov kräkning av den personliga integriteten. Det kan i vissa fall vara åtalbart.

• Om du reser med din tracker, tänk på att du stänger av den innan du kliver på planet. Det kan nämligen strida mot flygbolagets säkerhetspolicy att ha en privat spårsändare igång under flygningen.

• Om du reser med din tracker, tänk på att du stänger av den innan du checkar in ditt bagage. Det kan vara frestande att vilja ha koll på väskan, i synnerhet om du har flera anslutande avgångar, men det kan strida mot flygbolagets säkerhetspolicy att ha en privat spårsändare igång under flygningen.