2023-03-01: Aktuella priser uppdaterat
2023-02-28 Artikeln uppdaterad med test av Xplora X6 Play

Många av oss drabbas någon gång i livet av stöld. Det kan vara cykeln, bilen eller båtmotorn som försvinner spårlöst. Eller kanske robotgräsklipparen eller barnvagnen. Så gott som alla hushåll har något stöldbegärligt som man skulle vilja få tillbaka om det blev stulet.

Testade GPS-trackers

En lösning som kan vara till god hjälp om tjuven varit framme, är att använda sig av en eller flera spårningssändare, eller gps-trackers som de också kallas på svengelska. Dessa använder gps och internet för att kommunicera sin position så exakt som det går till en app i din mobil.

De här prylarna är mer tillförlitliga än bluetooth-spårare som exempelvis Apple Airtag eller Tile som kräver kontakt med ett nätverk av andra enheter för att kunna rapportera var de är.

Läs också: Bästa prylhittar-bricka – test av Airtag, Tile och utmanarna

Gps-trackern behöver ha ström för att fungera och därför har de flesta i uppladdningsbara batterier. Eftersom de inte har särskilt många funktioner drar de mindre batteri än exempelvis din mobiltelefon och en del av dem klarar veckor eller till och med månader mellan laddningarna.

Tryggt och säkert

Själva spårningssändaren skyddar inte mot stöld, men precis som med hemlarm kan en dekal verka avskräckande. De kan också vara till stor hjälp för polisen som ska försöka återfinna din egendom och eventuellt också hitta vem som stal den.

Också när det gäller levande varelser kan spårningssändare vara till nytta och ge ökad trygghet. Kanske har du varit ute och letat efter katten som inte kommer hem som vanligt, eller oroat dig över att barnet inte kommit hem i tid. De kan också vara bra till en del sjukdomsdrabbade eller äldre som behöver extra hjälp.

Geofencing

Majoriten av de mobila spårningsapparna har en funktion som på engelska kallas för geofencing. Du kan då rita upp ett område runt exempelvis din bostad eller andra platser av intresse. Du får sedan notiser när spårningsenheten kommer in i eller lämnar området. En del trackers kan också ge indikationer på rörelse, acceleration, fall och annat.

Att veta exakt var en närstående, en dyr pryl eller en fyrfotad vän befinner sig ger ökad trygghet som är svår att argumentera bort. Att skaffa en spårningssändare innebär två kostnader, först en engångssumma för själva produkten och sedan ett fast pris per månad eller år för datatrafiken.
 

2g- och 3g-näten fasas ut

Just nu släcks 2g- och 3g-näten ned över hela världen för att lämna plats åt nyare teknik. Operatörerna behöver mer frekvensutrymme åt 4g och 5g där det råder hög efterfrågan. I Sverige förväntas näten ha fasats ut senast i slutet av 2025. Tillverkarna av nätverksteknik har redan slutat stödja 2g och 3g, vilket gör att det i framtiden blir svårt att få tag på sådan utrustning och reservdelar.

När du ska välja gps-tracker behöver du ha detta i åtanke – de framtidssäkra enheterna bör använda 4g eller lte. Flera av de produkter som säljs idag använder de äldre näten och kommer alltså att förlora sin uppkoppling när näten släcks ned. Mer information hittar du hos PTS, Post- och telestyrelsen och hos respektive operatör.
 

Tips när du skaffat tracker

 • Att placera en spårsändare på en person eller hens egendom, fordon, et cetera, utan personens uttryckliga medgivande är en grov kräkning av den personliga integriteten. Det kan i vissa fall vara åtalbart.
 • Om du reser med din tracker, tänk på att du stänger av den innan du kliver på planet. Det kan nämligen strida mot flygbolagets säkerhetspolicy att ha en privat spårsändare igång under flygningen.
 • Om du reser med din tracker, tänk på att du stänger av den innan du checkar in ditt bagage. Det kan vara frestande att vilja ha koll på väskan, i synnerhet om du har flera anslutande avgångar, men det kan strida mot flygbolagets säkerhetspolicy att ha en privat spårsändare igång under flygningen.
   

Så gjorde vi testet

Vi testade spårsändare med olika användningsområden som samtliga säljs i Sverige. De går på batterier, med inbyggda sim-kort och tillhörande månadsabonnemang. Ingen kräver någon krånglig montering. Vi testade under cirka 14 dagar och använda spårsändarna både i stan och på landet. Till vår hjälp har vi haft barn, katter, fordon och lös egendom. Vi har också testat de tillhörande mobilapparna. De är alla gratis att ladda ned och använda. Betyget avser helheten, med störst tyngd på funktion.

Bikefinder: Gps-tracker som spårar din cykel

Med en gps-spårsändare från Bikefinder monterad i ditt cykelstyre kan du känna dig tryggare. Skulle cykeln bli stulen har du en god chans att spåra upp den.

Bikefinder gps-tracker

Betyg 4,5 av 5

Omdöme

Bikefinder är mycket enkelt att komma igång med och lika intuitivt att spåra cykeln med via mobilen. För en dyrare cykel kan det vara värt att även överväga att köpa till försäkring, men för en del räcker det säkert att köpa enbart spårningsabonnemanget.

Positivt

 • Smidig spårning
 • Enkel att installera
 • Försäkring kan köpas till

Negativt

 • Attrapp till andra styränden ingår ej
 • Utsatt placering
Testad: Maj 2022
Tillverkare: Bikefinder
Kommunikation: Gps, gsm och bluetooth
Vikt: 52 gram
Storlek: 221 x 92 x 61 mm
Batteri: 960mAh, laddas via usb-c (2,5m sladd medföljer)
Pris: Från 1 399 kronor via Prisjakt
...
 Läs hela vårt test av Bikefinder 

Eztracker Guardian G2: Krånglig gps-spårning och trygghetslarm

Eztracker Guardian har en bra storlek och visar korrekt position på en karta, men tyvärr är det mesta för krångligt för vanliga människor.

Eztracker Guardian G2
Betyg 1 av 5

Omdöme

Eztracker Guardian har en bra storlek och visar korrekt position på en karta, men vägen dit och det runt omkring lämnar en del att önska när det kommer till användarvänlighet. Den lever inte upp till produktbeskrivningen. 

Positivt

 • Bra storlek
 • Anger korrekt plats

Negativt

 • Krånglig att ställa in
 • Otydlig produktbeskrivning och manual
Testad: juni 2022
Tillverkare: Eztracker
Kommunikation: gps/agps/lbs, gsm, 3g
Storlek: 50 x 50 x 20 mm
Vikt: 46 gram
Batteritid: upp till en vecka, uppladdningsbart batteri 1000 mAh
Geofence: ja
Pris datatrafik: 24 mån Eztracker livespårning i EU 149 kr/mån, eller köp utan och välj eget sim-kort.
Vattentålighet: IPX6
Pris: 1 599 kr hos prylstaden.se
...
 Läs hela vårt test av Eztracker Guardian G2 

Minifinder Zepto: Håll ett öga på bilen med gps-spårare

Med en gps-spårsändare från Minifinder monterad i bilen har du koll på var den befinner sig, men du kan också enkelt få en körjournal om du behöver en sådan till jobbet.

Minifinder Zepto
Betyg 4 av 5

Omdöme

Det kan knappast bli enklare att komma igång än med Minifinder Zepto. Med den lilla pluggen insatt i bilen håller du enkelt koll på var den befinner sig och kan få larm om den lämnar någon av dina inställda geo-zoner.

Positivt

 • Smidig spårning
 • Enkel att installera
 • Bra körjournal

Negativt

 • Behövs två appar
 • Enkel att hitta och ta bort för tjuven
Testad: maj 2022
Tillverkare: Minifinder
Kommunikation: gps och gsm
Vikt: 27 gram
Storlek: 40 x 31 x 24 mm
Batteri: 40 mAh
Pris: Från 1 209 kronor via Prisjakt
...
 Läs hela vårt test av Minifinder Zepto 

Spåra – en fiffig gps-puck som håller koll på det mesta

Spåra är något större än en tändsticksask och kan användas för att få gps-position på lite av varje. Som en motorcykel eller bil.

Spåra GPS-tracker
Betyg 4,5 av 5

Omdöme

Spåra Pro gör att du får en sak mindre att fundera på i vardagen. Fäst den här på något du vill hålla ett örnöga på och ägna det sedan inte en tanke förrän du får notiser från appen. Den är dessutom snygg och användarvänlig. 

Positivt

 • Smidig spårning
 • Enkel att installera
 • Bra och tydlig app

Negativt

 • Relativt stor
Testad: Maj 2022
Batteritid: Upp till flera månader, (uppladdningsbart litiumbatteri 4440 mWh)
Vattentålighet: Damm- och vattentät
Geofence: Ja, det går att ha flera olika
Kommunikation: Lte, gps, bluetooth
Pris datatrafik: Köp ett, två eller tre års service direkt. Köp ett års förlängning för 495 kronor
Fungerar i: Skandinavien och Baltikum
Pris: Från 1 790 kronor hos sparatracker.se
...
 Läs hela vårt test av Spåra 

Tractive gps-tracker – äntligen kan du se var katten ränner

Har du någon gång funderat över vad dina utekatter gör när de lämnar hemmets trygga vrå? Med Tractive GPS Tracker i halsbandet kan du följa varje steg ditt husdjurs tar.

Tractive gps-tracker
Betyg 5 av 5

Omdöme

Tractive gps-tracker för katter monteras i halsbandet på din utekatt. Via appen har du full överblick över var kissen befinner sig och hur den rör sig och sover. Appen är enkel att använda och skulle du behöva ge dig ut och leta efter katten leder kartan dig rätt. Tractive gör det de lovar helt rätt – nu kan du ta del av hela kattens liv.

Positivt

 • Smidig spårning
 • Intuitiv app
 • Visar också rörelse och sömn

Negativt

 • Katten kan behöva vänja sig vid storleken
Testad: Juni 2022
Produkt: Tractive GPS Cat 4
Tillverkare: Tractive
Kommunikation: gps, lte och bluetooth
Vikt: 35 gram
Mått: 71,5 x 28 x 17,3 mm
Pris: 518 kronor hos Amazon Sverige
...
 Läs hela vårt test av Tractive gps-tracker 

Xplora Xgo 3 – nybörjarklocka till barnen

Xploras senaste smartklocka för barn ger dig liknande funktioner som premium-modellen X5 Play, men till ett lägre pris.

Xplora X Go 3
Betyg 4,5 av 5

Omdöme

Xgo 3 är Xploras senaste basmodell. Den är enkel att förstå för barnen och appen bjuder på allt föräldrarna kan behöva. Den här modellen har fått lite längre batteritid, bättre vattentålighet och förbättrad kamera jämfört med föregångaren. De flesta kan spara några hundralappar jämfört med premiummodellen X5 Play och köpa den här istället.

Positivt

 • Bra alternativ till mobil
 • Enkel att använda
 • Tålig

Negativt

 • Rätt stora geo-zoner
Testad: September 2022
Tillverkarexplora.se
Batteritid: ca 2 dygn.
Kommunikation: 4g, 3g, 2g, gps
Laddare: Mikro-usb
Vattentålighet: Vattentålig (IP68)
Geofence: Ja, det går att ha flera olika.
Pris abonnemang: 109 kr/mån vid årsabonnemang.
Lägst pris: 590 kronor hos Komplett eller från 1 690 kronor via Prisjakt

 Läs hela vårt test av Xplora Xgo 3 


Xplora X5 Play: Trygg gps-spårning av barn

Med gps-klockan Xplora X5 Play till barnen kan du som förälder släppa iväg dem lite mer själva utan att ni förlorar kontakten.

Xplora X5 Play
Betyg 4,5 av 5

Omdöme

Som en sorts trygghetsförsäkring innan barnen kommer in i den riktiga skärmåldern är Xplora X5 Play ett riktigt bra val. Klockan är enkelt att förstå för barnen och appen är bra för de vuxna.

Positivt

 • Bra alternativ till mobil
 • Enkel att använda
 • Tålig

Negativt

 • Speciell laddsladd
 • Rätt stora geo-zoner
Testad: Maj 2022
Tillverkare: xplora.se
Batteritid: ca 2 dygn.
Kommunikation: 4g, 3g, 2g, gps
Laddare: Usb med magnetkoppling.
Vattentålighet: Vattentålig (IP68)
Geofence: Ja, det går att ha flera olika.
Pris abonnemang: 109 kr/mån vid årsabonnemang.
Rek. pris: 1 990 kronor
Pris: Från 1 690 kronor via Prisjakt
...
 Läs hela vårt test av Xplora X5 Play 

Xplora X6 Play: Lekfull gps-klocka till de yngre

Xploras gps-klocka X6 Play bjuder på ett lekfullt yttre och ett modernt inre.

Xplora X6 Play
Betyg 4,5 av 5

Omdöme

Det är kul att kunna ändra utseendet på klockan och hållbarheten är bra. Gps-klockan levererar pålitligt position för barnet och det funkar super att skicka meddelanden och ringa varandra. Att den är så hög upp från handleden ställer dock till det med tjocka ytterkläder.

Positivt

 • Smidigt gränssnitt
 • Bra skydd för skärmen
 • Vattentät
 • Uppmuntrar till rörelse

Negativt

 • Dyr
 • Tjock (eller hög)
 • Lite snål batteritid
Testad: Februari 2023
Tillverkare: xplora.se
Laddning: Klockspecifik magnetkontakt (endast sladd medföljer)
Pris abonnemang: 109 kr/mån vid årsabonnemang.
Lägst pris: 2 190 kronor hos MediaMarkt
...
 Läs hela vårt test av Xplora X6 Play