Yepzon – Pålitlig pryl med lång batteritid

Yepzon
Yepzon har inga knappar att trycka på och inga lampor. Enda öppningen är kontakten för laddaren som är försluten med en gummiplugg. Yepzon kommer med en bärrem och det finns även andra tillbehör.

Yepzon är en vit puck som går att hänga eller lägga lite varstans. Det är en spårsändare som har lång batteritid och hög säkerhet. Den funkar bara med de mobiler du har delat den med. Du bör dela den med någon annan, annars kan du inte följa den om din egen mobil kommer bort.

Det är inte en vanlig inloggning på ett konto i appen utan mobilen paras ihop med spårsändaren. På Android görs det med nfc, på Iphone och Windowsmobiler med bluetooth 4.

Yepzon har inga knappar. Det är bra, för då går den inte att stänga ned av misstag. Det går dock att stänga av den från mobilappen om den inte ska användas på ett tag. Gör du det kan du inte sätta på den igen på distans utan måste sätta den i laddare eller väcka den med Android-mobilens nfc.

Den har inte några ljussignaler. När den behöver laddas får du en notis till mobilen.

Det går att ställa in hur ofta Yepzon ska ansluta till servern när den är i vila och när den är i förflyttning. Om den ska ansluta sällan varar batteriet och datapotten längre. Du kan ändra det när du vill, men ändringen slår inte igenom förrän enheten ansluter nästa gång.

Yepzon
Det kan ta tid att få positionen, men sen går det att följa sändaren i realtid en stund. Väntan kan vara irriterande, men appen visar vad som pågår med en timer som räknar ned.

När du vill veta var spårsändaren befinner sig måste du vänta tills den ansluter innan du får korrekt postition. Medan du väntar får du se positionen baserad på vilken mobilmast den senast hade kontakt med. Är du i stan kan det stämma bra, är du på landet kan det bli många kilometer fel. Väntetiden är priset för den långa batteritiden.

När Yepzon väl positionerat sig kan du under en stund följa i realtid hur den förflyttar sig på kartan.

Yepzon är ett bra val för den som vill kunna hitta vilsegångna barn, hundar eller viktiga prylar utan att behöva ladda ofta och utan att lägga mycket pengar på datatrafik.

M3 rekommenderar

Namn: Yepzon One.
Kontakt: Yepzon.com
Plattform: Android, IOS, Windows Phone.
Storlek: 85 x 46 x 17 mm Vikt: 43 gram, 61 med väska för hundhalsband/bälte.
Batteritid: Två veckor vid normal användning.
Laddare: Micro-usb.
Arbetstemperatur: -10 till +30 °C.
Vattentålighet: Tål regn och stänk med stängd usb-lucka.
Geofence: Nej.
Pris datatrafik: 5 MB, räcker cirka en månad, 39 kronor.
Fungerar i: EU, Schweiz, Norge, Ryssland. Andra länder går att köpa till mot en roamingavgift.
Pris: 899 kronor hos Clas Ohlson.

plus

Lång batteritid.
Inga knappar.
Ingen inloggning.
Bra app.

minus

Kan ta tid att få rätt position.
Lite för stor för att passa i halsbandet på katter och småhundar

Betyg 8 av 10