En gps-tracker, eller spårsändare som den också kallas, hindrar inte att barn eller djur springer bort. Den skyddar dig inte heller från bil- eller båtstölder. Men den minskar oron för att det ska hända och ökar chansen för ett lyckligt slut.

Själva spårsändaren är en liten pryl. Barnet kan ha den i fickan, den kan sitta på hundens halsband eller ligga gömd i båten. Den kan sedan ta emot signaler från satelliter och kommunicera via internet, och den måste därför ha ström för att fungera. Spårsändaren är mer än en gps-mottagare. Den ska inte bara veta var den är utan också kunna skicka sin position.

Förutom själva prylen krävs med andra ord att du betalar för datatrafiken i mobilnätet när spårsändaren skickar sina meddelanden.

Hittar nycklarna

Det finns andra prylar som bara kallas trackers och som inte använder mobilnätet utan kommunicerar via bluetooth eller wifi. De kan duga för att hitta saker som inte rör sig. Om du tappar dina nycklar kan du få besked om var mobilen senast hade kontakt med dem.

För att hitta något som rör sig eller blivit stulet behövs dock en spårsändare.
Du ser spårsändarens position på en karta i mobil eller dator. Hur korrekt informationen är påverkas av många saker. Spårsändaren måste ha kontakt med satelliterna. Det får den bäst utomhus med fri sikt mot himlen.

Det finns spårsändare som inte bara positionerar sig med hjälp av satelliter utan också med hjälp av mobilmasterna. De kan ge snabbare, men till en början kanske inte så korrekt besked om sin position.

För att allt ska fungera måste spårsändaren ha kontakt med mobilnätet och din mobil måste ha kontakt med internet. En del spårsändare kan ta emot och skicka sms, men även då måste det finnas mobiltäckning för att det ska fungera.

Om kommunikationen går via en server hos leverantören måste den servern vara igång. Och både spårsändaren och din mobil måste ha laddning kvar i batteriet.

När något i kommunikationskedjan brister ser du inte var exempelvis den bortsprungna hunden är nu utan kanske var den var för fem timmar sen. Men när förutsättningarna är bra och allt funkar kan du hitta den med några meters precision.

Gör ett virtuellt staket

Många spårsändare har möjlighet att göra ett virtuellt staket, ett geofence. Du ritar ut ett område på kartan och kan sedan få ett alarm när spårsändaren lämnar eller kommer in i området. Med en spårsändare på sonens ryggsäck kan du till exempel få ett meddelande när han kommit till fram skolan och ett när han lämnar den.

Spårsändare kan användas för att minska oron att något ska hända nära och kära och för att öka tryggheten för människor som inte kan ta vara på sig själva, till exempel personer med demens som brukar gå vilse. Men det är ett etiskt dilemma att övervaka en annan människa. Lägger du en spårsändare i jackfickan på ditt barn bör både förskollärarna och den andra föräldern vara med på det och förstå hur prylen fungerar. Har du en spårsändare i bilen ska du informera alla som lånar den. Ingen gillar att vara övervakad.

Är ni två personer som vill ha koll på varandra finns många mobilappar som gör att ni kan se varandra på kartan och själva bestämma när ni vill visa er position.


Så gjorde vi testet

Vi testade sju spårsändare som är bra på lite olika saker. Alla säljs i Sverige. Alla går på batteri, ingen kräver fast montering. Alla har inbyggt sim-kort (utom den första som bara kräver en tjänst, mer om det senare). Vi testade under tio dagar och använde spårsändarna både i stan och på landet. Ingen bil stals och ingen hund rymde någon längre stund under testet så vi fick arrangera liknande situationer.

Vi har också testat de mobilappar och tjänster som hör till. Betyget avser helheten, med störst tyngd på funktion. Är appen svår att förstå drar det ned betyget. Men visas positionen ofta fel hjälper det inte att appen är väldesignad.