Gear S2 var en av våra absoluta favoriter bland smartklockorna förra året. Hög komfort, bra bildskärm, smart system och den i särklass mest genomtänkta och intuitiva navigeringen i en smartklocka hittills. På IFA-mässan i Berlin fick vi stifta bekantskap med uppföljaren, inte överraskande kallad Gear S3. Och nu har vi till slut fått in en för test.
Det mest uppenbara med nykomlingen är att den fått helt ny stil. Den bygger vidare på Gear S2 Classic, den mer traditionellt klock-designade av de två Gear S2-modellerna, med två nya designer. En ny Classic i avskalad armbandsursstil och boett i silverglans, och en som heter Frontier, som har en lite sportigare stil i svart. Men en mer klassisk friluftsklockdesign än Gear S2.

Som en riktig klocka
Vårt testexemplar är just en Gear S3 Frontier. Det är ingen skillnad på de två modellerna annat än det kosmetiska. Det finns en variant av Gear S3 Frontier med inbyggd 4g, men den säljs inte i Sverige, utan främst i USA och delar av Asien. Frontier kommer med ett silikon-armband, medan Classic levereras med läderarmband. Samsung säljer en handfull extra armband, men det är standard 22-millimetersfattning på bägge, så det går att gå in i valfri uraffär och skaffa ett eget.
De nya Gear-klockorna är en bra bit större och tjockare än Gear S2, och hör faktiskt till de tjockaste smartklockorna över huvud taget. Den kan upplevas som lite maffig för den som har små handleder. Samsung menar att stora klockor är framtiden och det folk vill ha, men det är givetvis en smaksak. Vi hade inte klagat om den var lite mindre maffig.

I Gear S3 Frontier har vi ett skönt grepp om boetten och precis rätt taktila känsla när vi vrider på den. Vi har även fått chansen att klämma på en Classic, och tycker där att ratten är lite för trög att vrida runt. Därför föredrar vi Frontier, faktiskt både för design, kontroll och faktiskt även komfort, då läderarmbandet man får med är lite stelt.
Försiktigt förbättrad skärm
Skärmen är på 1,3 tum och 360 x 360 pixlar, vilket gör den hyggligt punkttät, men visst går det att se pixlighet på nära håll. Amoled ger snygga färger och utmärkt kontrast. Ljusstyrkan är relativt hög men inte i Apple Watch-klass. I riktigt starkt ljus får vi fortfarande lite blekt intryck. Men den klarar sig bättre än de flesta andra utan speciallösningar som Pebbles e-papper eller Moto 360 Sports hybridskärm. Klockan har ett Always-on-läge som inte verkar inte dra mycket batteri och ser bra ut. Bättre än det gjorde i Gear S2.
En välkommen detalj är att pekskärmen har handskläge, du kan alltså peka och svepa utan att frysa fingrarna av dig i vinterkylan, och den hanterar till och med rejäla läderhandskar.

Så mycket svep på skärmen blir det dock inte. För det mesta använder du den smidiga ringen för dina navigeringsbehov. Och den har blivit snäppet smartare än förr. Samsung gör inte som de flesta och kör Android Wear, utan håller sig till sitt egna Tizen. Det gör de rätt i tycker vi då det är ett mycket snyggare, smidigare och mer genomtänkt gränssnitt.
Tizen fortsätter imponera
Notifikationer nås nu med ett vrid moturs, och utvalda widgetar med ett vrid medurs. Och vi scrollar snabbt i meddelanden, menyer och mellan startskärm, urtavlor och widgets utan att behöva kladda på skärmen. Ena knappen backar ett steg, och den andra växlar mellan urtavla och huvudmenyn för appar.
Du väljer själv ut favoritappar som ska visa widgets och kan snyggt och enkelt arrangera dem som du vill. Samsung erbjuder ett hyfsat antal snygga urtavlor och fler finns att ladda ner. Många av dem kan du sedan ställa in färg, funktioner och vad som ska visas på. Visst, du har inte samma enorma app-utbud i Tizen som i Android Wear eller Apples Watch OS, men de appar som finns är för det mesta kvalitet.
