Trots streaming- och musiktjänsternas breda intåg fortsätter många svenskar att fildela. Allt för många, tycker rättighetshavarna för diverse filmer och tv-serier, som nu inlett ett samarbete för att minska illegal fildelning i landet.

Initiativet har fått namnet Spridningskollen, och består huvudsakligen av två delar. En av dem rör en bred, filmatiserad informationskampanj som publiceras på Youtube. I ett senare skede kommer Gothia Law och Spridningskollen att börja skicka kravbrev till svenskar som ertappats med fildelning.

Genom "en särskild programvara" ska aktörerna luska reda på de ip-adresser där fildelning förekommer och sedan ta reda på vilken internetoperatör som är värd för måltavlans uppkoppling. Med juridisk hjälp ska man sedan ska få operatörerna att lämna ut de personuppgifter som behövs.

Själva programvaran som används utgår inte ifrån var själva servern står, utan tittar på var användarna finns.

– Man kan jämföra det med en fartkamera. På samma sätt som en fartkamera bara registrerar dem som kör för fort, loggas bara de internetanvändare som utan tillstånd fildelar upphovsrättsskyddat material, säger Gordon Odenbark på Gothia Law i ett pressmeddelande.

Fartkameror, alltså. De som fastnar i dem kan se fram emot ett kravbrev på 2 000 kronor direkt hem i brevlådan, signerat Spridningskollen och Gothia Law.

– Visst kan det verka hårt att ge sig på enskilda fildelare på detta sätt men ska vi få till en beteendeförändring så är det nog nödvändigt. Ett liknande initiativ har drivits i Tyskland och Finland och det har visat sig fungera, säger Gordon Odenbark.

När IDG.se över telefon frågar Gordon Odenbark om initiativet inte kan uppfattas som integritetskränkande säger han:

– Den som ger sig in i leken får leken tåla.

Han säger också att skadeståndet nästan garanterat kommer att höjas från de 2 000 kronor som initialt avkrävs fildelarna.

I dagsläget säger sig Spridningskollen arbeta på uppdrag av rättighetsinnehavare till runt 150 filmtitlar och tv-serier.

Läs mer om hur en liknande kampanj har drabbat finlänska pensionärer i Martin Appels krönika "Skydda oss från upphovsrättstrollen"