I torsdags skrev vi om Spridningskollen.se, ett initiativ som vill sätta käppar i hjulet för fildelarna – dels genom en informationskampanj på Youtube, dels genom att skicka ut kravbrev till svenskar som fildelar.

Motdragen kom snabbt som brev på posten. I förmiddags sänktes Spridningskollen av en överbelastningsattack, och nu vill internetoperatören Bahnhof försvåra ytterligare för initiativet genom att skicka in en ansökan om varumärkesintrång:

– Det är förvånande att de som säger sig värna immaterialrätten inte har bättre koll själva. Det säger en hel del om nivån på deras så kallade initiativ, säger Jon Karlung, vd, Bahnhof, i ett pressmeddelande.

Nu kräver Bahnhof att sajten Spridningskollen.se stängs ned.

– Vår advokat tittar på det här. Vi ser över många olika sätt att störa deras operation. Utpressningsbreven är oetiska, otidsenliga och kontraproduktiva.

Internetoperatören har ansökt om rätten till varumärket Spridningskollen hos Patent- och registreringsverket, och dessutom lagt upp sajten Spridningskollen.org – med syftet att "kartlägga spridandet av utpressningsbreven från upphovsrättsindustrin". På sajten går det att lämna in en protest till regeringen.

– De har duckat för den här frågan i många år och ingenting har hänt. Nu måste upphovsrätten moderniseras.