ifa

Det svänger fort i elektronikbranschen, för bara ett par år sedan var det gigantiska tv-skärmar, 8K-prototyper och tunna mobiler och surfplattor som drog till sig prylnördarnas uppmärksamhet på den gigantiska IFA-mässan i Berlin. Redan på Samsungs presskonferens, dagen innan mässan slog upp portarna anade vi att det skulle bli helt annorlunda i år. Redan på inledningssliden i Samsungs presentation vad det en tvättmaskin som stod i centrum. En kvart senare in i presentationen kallades tre kockar upp på scenen för att berätta om sina fantastiska recept som nu skulle gå att komma åt direkt på Samsung smarta kylskåp som kommer till Europa inom kort.

ifa

Att Samsung och LG pysslar med smarta vitvaror var inte nytt för oss, det var bara förvånande att dessa prylar fick så mycket fokus både på presskonferenserna och i mässhallarna. Men när vi kommer in i Panasonics gigantiska monter (läs mässhall) är det första vi möts av ett gäng kockar som står och lagar mat. Samtidigt som snygga värmepumpar och smarta tvättmaskiner lockar till sig nyfikna besökare. Lumixhörnan var dock ödsligt tom...

ifa

Men det slutade inte här, Grundig hade fullt fokus på kylskåp och tvättmaskiner. Likaså Haier och Vestel, två företag jag tidigare nästan helt uteslutande förknippat med tv-apparater. Till och med i Asienhallarna var omsvängningen tydlig. Här där det brukar krylla av små företag som vill hitta köpare till sina surfplattor och pc-komponenter fanns istället massor av luftrenare, snarkkuddar och juicepressar. Telefunken däremot visade upp en elcykel och Hama demade en ny Hoverboard. Ingenting är sig likt...

Förutom vitvaruboomen var det några andra trender som var tydliga på mässan. Trådlösa in-ear-lurar blir nu "True Wireless", det vill säga du slipper sladd mellan de båda pluggarna. Skönt, men en nackdel just nu är det begränsade batteritiden som de flesta modeller verkar lida av.

Hälsoprylar är hetare än någonsin. Massor av nya klockor, armband och andra sensorer visades upp tillsammans med appar som ska hjälpa oss att hålla koll på allt från sömncykler och snarkningar till blodtryck och fettprocent. Det här är ett område som kommer att explodera inom kort!

Smarta hem-prylar kommer också starkt nu, många tillverkare som tidigare inte varit inne på det här området släpper system för att övervaka och styra våra hem. Uppkopplade lås, ip-kameror med ansiktsigenkänning och sensorer som känner av om det läcker vatten på golvet.

Årets IFA-mässa andas förändring och nytänk på ett sätt som jag inte sett på många år. Att skryta med "Världens största tv" funkar inte längre, inte heller att prata om hur många kärnor som sitter under skalet på en ny smartphone. Design har blivit superviktigt och det är inte längre traditionell hemektronik som står i fokus när vi pratar om produkter som ska förenkla vår vardag.