AKG, som är en del av Harman-koncernen, lever ett anonymt liv i Sverige. Systerföretaget JBL satsar på en aggressiv marknadsföring av trendiga produkter och Harman Kardon får mycket uppmärksamhet för exempelvis multiroom-högtalarna Omni. Men trots att AKG syns mindre är de långt ifrån några dunungar.

Redan 1949 såg AKG:s första hörlurar dagens ljus och sedan dess har en rad högkvalitativa lanseringar passerat förbi i revy. Och där JBL ses som ett ungdomligare varumärke, positioneras AKG som ett mer elegant val med produkter för finsmakaren. Som hörlurarna N40 till exempel…

AKG N40

Bara lådan som produkten levereras i förtjänar några rader. Elegant och med delarna prydligt placerade i formskum. Det medföljer fyra par pluggar i olika storlekar, en flygadapter, två kablar (en med fjärrkontroll/mikrofon), en liten väska samt tre utbytbara ljudfilter. Dessutom ett litet rengöringsverktyg, hur ofta får man med ett sådant?

AKG N40
Lägg märke till de tre paren olika ljudfilter...

Känslan i materialet är ypperlig och designen på lurarna är verkligen lyckad. De här in-ear-hörlurarna, som är tillverkade av rostfritt stål och matt gummi, är löstagbara från kabeln för att du skall kunna välja mellan den utan fjärr eller den med.

Passformen är bra, kabeln rundar örat framifrån och lurarna sitter bra på plats.


Galet bra ljud!

För att skifta ljudfilter tas silikonpluggen bort och därefter skruvas de befintliga bort och ersätts av de nya. Dessa filter (pyttesmå och lätta att tappa bort) innebär att du efter en del pillande kan variera ljudet med fokus på bas, mellanregister eller diskant direkt i lurarna.

Det må låta som en gimmick, men skillnaden är påtaglig! Att få sitta och finjustera på detta sätt är riktigt kul, om än tidskrävande, och ger en viss känsla av samhörighet med hörlurana.

Oavsett filter är ljudet är förförande bra. Att störa på en produkt från AKG som inte håller måttet ljudmässigt inträffar sällan.

Systemet är en hybrid och består av två element, ett balanserat armaturelement samt ett dynamiskt element från Knowles. Kombinationen av dessa ger en otroligt ren ton, full av detaljer över hela registret. N40 är för övrigt HRA-certifierade och när vi lyssnar på okomprimerat material blir vi än mer övertygade om dess förträfflighet.

AKG N40
Sida 1 / 2

Innehållsförteckning