Har de rätt att skicka sådana här kravbrev?

Om det juridiska råder delade meningar. Flera röster har den senaste veckan höjts om att tillvägagångssättet påminner om maffiametoder och att det är en form av utpressning. Svenska Piratpartiet har bland annat gjort den jämförelsen.

Piratpartiet uppmanar den som fått ett brev att polisanmäla Spridningskollen och bestrida kravet som en bluffaktura. Om du inte har fildelat själv är det lätt att hålla med om att upplägget påminner om de bluffakturor som småföretagare har drabbats av så ofta de senaste åren och som kostar mycket pengar och tid att bestrida.

Internetoperatören Bahnhofs vd Jon Karlung skräder inte heller orden:

– Utpressningsbreven är oetiska, otidsenliga och kontraproduktiva.

Bahnhof och Piratpartiet är eniga om att Spridningskollen kan stöta på problem om de faktiskt stämmer någon för olaglig kopiering, och de är inte ensamma. Mårten Schulz, professor i civilrätt vid Stockholms universitet och ordförande för Institutet för Juridik och Internet, och hans kollega vid Stockholms Universitet, Daniel Westman, har i intervjuer med DN och SVT uttryckt samma tvivel.

Det stora problemet för Gothia Inkasso och rättighetsinnehavarna de representerar är att bevisa att den som står på abonnemanget är den som faktiskt har fildelat. Till skillnad från i fall som drivits av åklagare och polis, där fildelares datorer har beslagtagits och undersökts för att få fram bevis, finns det inget enkelt sätt för Spridningskollen att bevisa att det inte var barnen, en granne eller någon som hälsade på.

– Det är klart att om det är en person som bor ensam i en lägenhet och har ett skyddat nätverk och inte har någon förklaring till vad som hänt, så är det möjligt att tingsrätten går på Spridningskollens sida, säger Daniel Westman till DN.

Tyskt kravbrev
Foto: Dirk Vorderstraße (CC-BY-3.0)Så här ser liknande kravbrev som skickas ut i Tyskland ut. Där har tillvägagångssättet funnits flera år och blivit en liten industri.

Men samtidigt finns inga lagar om att du måste skydda din router och du har inte personligt ansvar för det som andra gör om du gett någon tillträde till ditt nätverk. Till skillnad från polisen kan Spridningskollen knappast ta reda på hur många anslutna enheter du har haft eller andra uppgifter som kan användas för att bevisa att det varit just du.

Med andra ord verkar den anklagade ha en tydlig fördel om hen bara nekar till anklagelsen och har en rimlig förklaring. Om du inte har fildelat och får ett kravbrev kan det alltså vara värt att fundera på att bestrida det.

Om många osäkra och oskyldiga privatpersoner får kravbrev från Spridningskollen finns förstås risken att ett antal av dessa betalar istället för att bestrida kravet. Det är trots allt ganska skrämmande att få ett stämningshot. Händer det tillräckligt många och dessa senare får reda på att de borde ha bestridit kravet kan vi också tänka oss att de går samman och stämmer Spridningskollen och Gothia.