Kan jag bli anonym via vpn?

Om du frågar företrädare för Spridningskollen är det enkelt att klara sig. Det räcker med att du inte piratkopierar. Men riktigt så enkelt är det inte. Även om du inte själv fildelar kan du åka dit, eftersom ip-adresser är ett så trubbigt redskap. Det kan vara barnen, barnens kompisar, en släkting på besök eller någon annan som haft tillgång till ditt nätverk.

Rent tekniskt kan det även vara någon som hackat dig (kanske gissat lösenordet om du inte hade ett alldeles för säkert lösenord på routern).

Det finns flera saker du kan göra för att skydda dig. Det allra säkraste är att använda en så kallad vpn-tjänst. Vad den gör är att anonymisera din internettrafik. Med en vpn-tjänst får du en ip-adress som inte går att koppla ihop med din person.

Ovpn

Vi har testat många vpn-tjänster i två tester. Det första gällde just integritetsskydd och det hittar du här. Det andra gällde att se på svensk tv från utlandet, men de tjänsterna fungerar även för att anonymisera surfandet. Du läser testet här.

Kan jag skydda min router?
Med en vpn-tjänst på datorn skyddar du ditt eget surfande från insyn, men det hjälper fortfarande inte om någon fildelar från en annan dator på nätverket.

För att hindra obehöriga från att ta sig in på din router är det klokt att skydda den med ett lösenord. Utan lösenord kan vem som helst surfa på din internetuppkoppling, vilket kan vara riskabelt. Om du däremot skaffar ett lösenord så väljer du själv vilka du ska bjuda in som användare.

Numera är många routrar lösenordsskyddade redan när du köper dem, men om du har en äldre modell är det klokt att skydda den. I den här artikeln kan du läsa hur du gör. 

Lagen

Kan jag göra något mer?

Om du inte vill låsa nätverket till enbart utvalda enheter och kanske rent av blockera bittorrent-trafik med en mer avancerad brandvägg finns det då egentligen bara en sak som kan skydda dig helt: Vpn i routern.

Ett fåtal routrar har inbyggda inställningar för att ansluta hela nätverket via en vpn-tjänst. Har du inte en av dessa kan du kanske ändå få till det genom att installera alternativ mjukvara på routern. DD-WRT är en öppen källkod-firmware som fungerar med många routermärken.

Asus erbjuder ett system kallat Asus WRT som är betydligt enklare att installera (kräver ingen omflashning av routern) och fungerar med företagets mer avancerade routrar, till exempel RT-AC68U och RT-AC3200.