I somras testade vi lyxiga HP Spectre, som då var världens tunnaste 13-tummare. Nu petas den ner från tronen av denna nykomling, Swift 7, en av flera nya modeller som Acer visade upp på IFA-mässan i september. (Se videon ovan)

Fina färger

Ihopfälld höjer sig Swift 7 ganska exakt en centimeter över en bordsyta, och räknar vi inte med gummifötterna på undersidan är den knappt nio millimeter tjock. HP Spectre är 1,3 centimeter, eller drygt 10,4 millimeter utan fötterna.

En annan skillnad är vikten. Med en vikt på 1,1 kilo är Swift också en av de lättaste notebooks vi testat.

Acer Swift 7
Svart och guld är en stilfull kombination.

Till det yttre har HP Spectre och Acer Swift 7 en sak till gemensamt: en förkärlek för att kombinera svarta och varma metalltoner. I Spectre var det koppar, här är det guldskimmer i utvalda aluminiumytor. Det här är tydligen i ropet just nu, och vi gillar det skarpt. Annars är det mer klassisk notebookdesign på Swift 7, med mer traditionell skärmupphängning och externa portar på sidan.

Två portar till allt

Portarna är dock inte så många till antalet. På ena sidan hittar vi två usb 3.1-portar av typ c, samt ett 3,5 millimeters headsetuttag. Det är allt, på andra sidan sitter inga portar alls. Du laddar datorns batteri via en av usb-portarna, och den andra har fått stöd för att ansluta extern skärm. Skärmar som ansluter direkt till usb c är inte så vanliga ännu, men fler och fler har dykt upp senaste månaderna.

Båda portarna fungerar givetvis som vanliga usb-kontakter. Vill du ansluta prylar med traditionell usb typ a slänger Acer lyckligtvis med en adapter. Sådana gammaldags saker som separat skärmutgång eller fast nätverksport får vi givetvis inte. Men wifi är i gengäld riktigt bra, med goda prestanda, bra mottagning även på lite avstånd och mu-mimo-stöd.

Acer Swift 7
Usb med laddning, usb med skärm, och hörlursport. Det är allt. Sd-kortläsare fanns det till exempel inte plats för.

Allt känns inte premium

Trots den snygga framtoningen uteblir den där riktiga lyxkänslan. På nära håll ser vi en del småslarviga skarvar i konstruktionen och vissa plastdetaljer som inte ser särskilt snygga ut. Tangentbordet är välbyggt och har skön respons i knapparna, men kan upplevas som något stumt för en del användare. En klar nackdel är att det saknar bakbelysning. Däremot hör dess ovanligt stora musplatta till de bättre och bekvämare vi någonsin testat.

Bildskärmen är en behaglig, om än inte extremt ljusstark, ips-panel i 1080p-upplösning. Vi tycker färgtonerna i den möjligen är lite kalla, men det är väldigt marginellt. Den är täckt av Gorilla Glass 5 för extra tålighet, speciellt mot sådant som repor. Trots blank yta har vi inga stora problem med reflexer.

På undersidan sitter två små högtalarelement som ger oss ett förvånansvärt rent, detaljerat och kraftfullt ljud. Vi har sett ett uppsving på den punkten i många lätta notebooks och surfplattor på senare tid, och blir inte besvikna här.

Acer Swift 7
Skärmen har utmärkta betraktningsvinklar och endast när vi som här drar ner ljusttyrkan rejält störs vi av reflexer. 

Core m med nytt namn?

En sak som definitivt står ut är att Swift saknar fläktar och är helt knäpptyst, trots att det är en Core i5-processor i datorn. Det blir lite varmt i delar av chassit ibland, men passiv avledning räcker tydligen gott och väl.

En orsak till det hittar vi i modellbeteckningen på processorn; 7Y54. Ett Y som andra ”siffra” hade de extra strömsnåla Core m-processorerna i förra Skylake-generationen. De kunde också köras fläktlöst och hade precis som denna en betydligt lägre grundklockfrekvens än vanliga mobila core-processorn. Det finns en Core m3-processor i Kaby lake-generationen, men ingen Core m5 eller core m7. Så vi antar att det här är en motsvarighet till dessa.

Acer Swift 7
En del mindre snygga detaljer kan skönjas om man tittar noga. Så gör inte det.

Prestanda i Core i5 7Y54 indikerar det. Den ligger klart efter den första notebook med Kaby Lake som vi testade – 15-tummaren Aspire E5-575G. Däremot har hela processorfamiljen tagit ett kliv uppåt, så den är klart kraftfullare än gamla Core m5. Snarare matchar den en Skylake Core i3. Förutom då grafikdelen, som är märkbart snabbare. Framför allt har Kaby Lake blivit väldigt mycket effektivare på att processa video upp till 4k och hdr (film med 10 bitars färgdjup mot vanligen 8) utan att dra för mycket energi.

Räcker en arbetsdag, nästan

Just energiförbrukningen kan ju som bekant vara avgörande för den där långa flygresan. Och välbehövligt här, för Swift 7 har inte plats för något jättebatteri. Acer själva säger att det ska räcka för upp till nio timmar. Vi kommer upp i som bäst åtta när vi snålkör processorn, skippar nätverk och drar ner ljusstyrkan till ett minimum. Vid normal användning skulle vi säga att den räcker mellan fyra och sex timmar.

Slutligen ska Acer ha en eloge för att de nu verkar ha städat upp i programträsket. De hörde länge till de tillverkare som hade mest bråte förinstallerat – en del nyttiga program men också många som antingen var rent bloatware. Det enda vi kan se i Swift 7 är en prova på-version av Office 2016. Möjligen är vårt testexemplar inte representativt för vad kunder får i en butik, i sådana fall återkommer vi med en korrigering här.

Acer Swift 7