Lenovo Yoga Book är verkligen en spektakulär liten dator. Formatet är en tiotums netbook, med tangentbordsdel som går att vrida 360 grader bakåt. Sådana har vi sett många under de senaste åren, men Yoga Book är unikt tunn och lätt.

Den är faktiskt så slimmad att vi utan problem kan använda den även som surfplatta – under en centimeter tjock och under sju hekto tung. Yoga Book har lite väl raka och vassa kanter för att vara lika bekväm som de bästa rena surfplattorna, men är definitivt behändig nog i handhållet läge.

Skärmen är en full hd-panel på 10,1 tum med ips-teknik och stora marginaler runt om, så särskilt minimal är inte plattan. Det tycker vi i och för sig inte gör så mycket när vi är uppe i tio tum eller mer. Hellre ett bra grepp och god ergonomi än minimerade mått. 

Lenovo Yoga Book
Lenovo Yoga Book är fullt duglig som surfplatta och är både slimmad och bekväm, trots att den har tangentbordsdelen på undersidan.

Välj operativsystem

Det finns två versioner av Yoga Book, en med Android och en med Windows. För övrigt ser det ut att vara mer eller mindre identiska. Androidvarianten kanske är mer tänkt som traditionell surfplatta med tangentbordsdelen som komplement, medan vi ser den vi testade, Yoga Book med Windows, mer som en minimal notebook.

Yoga Book har Atom x5-processor, 4 gigabyte ram-minne och 64 gigbayte emmc-lagring. Vill du lagra mer finns det mikro sd-kortplats. Den är snabb nog för enklare surf, Officejobb och för att strömma och spela upp media i upp till 1080p-format. Du får dock räkna med viss seghet på för tunga webbsidor, och en övre gräns för hur mycket du kan göra på en och samma gång. Ett 8 500 mAh-batteri ger den över fem timmar vid maxbelastning och utan problem över tio vid normaljobbande.

Lenovo Yoga Book
Gammalt och nytt. Fejkade tangentbordet kommer långt med att erbjuda tangentbordskänsla utan riktiga knappar. Men riktigt samma sak blir det inte.

Få kontakter, mycket trådlöst

För övrigt är Yoga Book utrustad med en mikro usb-port och en mikro hdmi. Usb typ c hade varit trevligare, och en eller två extra portar hade vi inte klagat på. Usb-porten används främst för laddning, och allt annat är det tänkt att du gör trådlöst via bluetooth, ac-wifi eller mobilt bredband – det finns Yoga Book både med och utan inbyggd simkortsläsare. Om bägge kommer till Sverige vet ännu inte. I vårt testex fick vi klara oss utan. Bristen på portar kan bli ett praktiskt problem. Det är å andra sidan något vi lärt oss att motvilligt acceptera i till exempel en Macbook.

Skärmen har neutrala färger och är med sina 400 nits hyfsat ljusstark om man jämför med de flesta notebooks, men lite efter de bästa surfplattorna. Färgmättnaden är också aningen låg. Det är behaglig för webb och Officejobb, men gör att film och foton inte riktigt får den rätta stunsen.

Lenovo Yoga Book
Usb-port, sd-kortsplats (och i vissa modeller även sim-kortsplats), hdmi och en förvånansvärt välljudande liten högtalare.

Vi blir riktigt imponerade av dess inbyggda högtalare. Det är två små element på vardera kortsida, och de ger oss riktigt ren och snygg klang i både mellanregistret och diskanten, dessutom får vi en skön spridning på ljudet. Basen är givetvis inte så mycket att hurra för, men den hörs, och bara det är mer än vi kan säga om många små notebooks.

Yoga Book har stöd för Dolby Atmos, men riktigt vad det innebär är svårt att säga i en så här liten maskin. Atmos är ju främst till för sådant som bra 3d-ljud i hemmabion.