När vi i våras testade Sony MDR-100 lade vi oss på rygg och kapitulerade direkt. Maken till brusreducering hade vi inte stött på tidigare och ljudkvaliteten lämnade mycket lite att önska.

Läs testet av MDR-100ABN här

Att det skulle komma ett än häftigare och vassare par hörlurar från tillverkaren redan år hade vi knappast räknat med.

MDR-1000X

På nyligen avslutade IFA-mässan i Berlin presenterade Sony MDR-1000X. Ännu ett par brusreducerande lurar som med all säkerhet kommer att bli en succé – trots en relativt hög prislapp och mördande konkurrens på en redan överhettad marknad!

Formspråket går igen från syskonmodellen i hear-serien. De grälla färgerna är emellertid ersatta med mer klassiska. De är elegant svarta och beige, och den yttre delen av kåporna är klädda med ett läderliknande material.

Missa inte: Bästa hörlurarna 2016 – vi utser vinnaren

På den vänstra sidan finns tre knappar. Den ena används för att slå på lurarna och även för att visa hur mycket kraft som finns kvar i batteriet. Den andra aktiverar brusrediceringen och den tredje låter dig ställa in önskat ljudläge.

MDR-1000X
Placera handflatan på ena kåpan. Musikvolymen sänks och konversationen förstärks.

En nyhet är att oavsett om den brusreducerande funktionen är aktiverad eller inte så går det att snabbt temporärt förstärka omgivande ljud och sänka musikvolymen genom att lägga hela handflatan på den högra kåpan. Användbart om någon oannonserat ställer en fråga eller liknande. Responsen är i stort sett omedelbar och det är en funktion vi gillar skarpt.

Brusreduceringen är i sig riktigt bra. Tekniken, med bland annat dubbla brussensorer som använder både interna och externa mikrofoner, identifierar omgivande ljud effektivt och eliminerar oönskat ljud markant – till och med något bättre än MDR-100 vid riktigt låga frekvenser. Öronkuddarna som omger örat minskar även störningar effektiv, något så kallade on ear-modeller har svårt att matcha.

Ett knappt noterbart susande uppstår i aktiverat läge, ett fenomen du får räkna med oavsett modell eller fabrikat. Men ”det finns olika grader i helvetet” och detta är något av det bästa vi stött på i sammanhanget.

MDR-1000X
De tättsittande öronkuddarna minskar störningar effektiv.

För en personligt optimerad brusreducering trycks knappen in ett par sekunder. En rad olika ljud spelas upp och hörlurarna anpassar sedan ljudet just för dig. Väljer du istället Normalläget via ambient-knappen släpps en del omgivande ljud in, såsom trafik och brus, vilket kan vara bra i trafikerade områden. I Röstläget försöker systemet filtrera bort allt störande omgivningsljud förutom konversationer. Skillnaderna är påtagliga och funktionsmässigt riktigt bra.

MDR-1000X är hra-certifierade för kodning och uppspelning av musik med högre samplingsfrekvens, så kallat högupplöst ljud, vanligast 24 bitar/96 kHz och då via kabelanslutning.

För trådlös uppspelning använder Sony en teknik som kallas ldac och som skickar ungefär tre gånger mer data, upp till 990 kbit/s, än vid ”vanligt” bluetooth-överföring. En bra bit närmare high resolution audio, och det märks framför allt när vi använder så kallad flac-uppspelning av exempelvis flac-komprimerat material.

Men oavsett källa låter det oförskämt bra ett fylligt, naturligt ljud och 40 millimeters-element med aluminiumbelagt lcp-membran levererar riktigt tunga basgångar.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Sony MDR-1000X Pris vid test: 4190 kr.

Bästa pris just nu: 3870 kr