Efter lanseringen i våras av Xperia X-serien sade Sony att Xperia Z var över och att det var nya X de skulle bygga vidare på. Intrycket av de tre mobilerna var lite blandat, men vi gillade den nya modernare designen. Framför allt levererade toppmodellen Xperia X Performance det vi hoppades på från en Sony-telefon: Topprestanda, vattentät konstruktion och en kamera som förvisso är bångstyrig men som om den används rätt kan leverera kanonresultat.
Missa inte: Vi har testat Iphone 7 – så bra är den
Men Z lever, tydligen. På IFA-mässan i Berlin presenterade Sony lite överraskande två nya mobiler. Dels efterlängtade (i alla fall av oss) mini-modellen Xperia X Compact, dels ett helt nytt flaggskepp, snäppet större, modernare och vassare än Xperia X Performance. Namnet är Xperia XZ, en uppenbart flirt med de som saknade Xperia Z-serien.

Gammal och ny stil
Utformningen av Xperia XZ känns som en kombination av Xperia Z5 och vårens Xperia X och Xperia X Performance. Det är en lite större lur än Xperia X Performance. Den har 5,2 tums skärm mot 5, och en rejäl marginal ovanför och under skärmen som gör luren påtagligt avlång. Den har avhuggna raka vinklar upptill och nertill, men på långsidorna har vi mjukt rundade kanter som övergår i ett upphöjt 2,5D-glas på framsidan, mer likt just Xperia X. Luren är mycket bekväm att greppa, så även om den inte direkt är så tunn och lätt som många av dess premium-konkurrenter så ger den oss den kvalitetskänsla vi hoppats på.
Xperia XZ har samma udda placering av knapparna som föregångaren, under på-knappen på sidan istället för över den. Som alltid tar det ett par dagar att vänja sig, men sedan visar det sig funka riktigt smidigt. En separat kameraknapp får vi också, vilket ju alltid är ett plus. Och även om fingeravtrycksläsare i på-knappen på sidan känns udda så funkar den bra.
En sak som stör ett annars snyggt helhetsintryck är att Xperia XZ har en skarv som skiljer sidorna och bakstycket åt, där damm har en tendens att samlas.
Bakstycket är gjort i någon sorts legering som Sony kallar ”alkaleido”. Vad det innebär på begriplig svenska har vi ingen aning om – och vi är inte så imponerade av det. Om det är materialet eller en ytbehandling som är problemet vet vi inte, men ytan är ovanligt mottaglig för tydliga fingeravtryck som kräver rejält gnuggande med en putstrasa för att bli av med.

Tät telefon en trygghet
En påtaglig fördel är att Xperia XZ tål att blötas ner. Rejält dessutom, den är precis som Xperia X Performance vattentät med IP68-klassning, vilket innebär att den ska tåla bad på 1,5 meters djup i 30 minuter. Vi rekommenderar kanske inte att du gör det till en vana, men det kan vara en trygghet om du absolut måste Facebooka från jacuzzin.
Skärmen är en ips-panel med 1080p-upplösning. Det är utmärkt för nästan allt, men kan vara en nackdel om du vill leka med vr-glasögon. Sonys galna experiment från i fjol med brutala 4k-skärmen i Xperia Z5 Premium ser vi inte röken av här. Det kanske hade varit lite väl överdrivet, men en 1440p-skärm hade inte skadat. Skärmen har utmärkt ljusstyrka och inga större problem med reflexer i glaset, vilket gör att den funkar tryggt att använda utomhus i solljus.
Med Sonys bildförbättringsfunktion X-reality får du lite extra liv i foton och videor. Det ökar framförallt kontrasten. Det är rejäl stuns i färgerna även utan, riktigt intensiva på samma sätt som i en oled-display. Men det märks fortfarande på svärtan att det handlar om ips och inget annat. Du kan justera vitbalansen efter eget tycke och smak med utmärkta rgb-reglage, men vi hittar inget sätt att ställa ner färgintensiteten.

Kvalitetsljud och bra prestanda
Luren har inbyggda stereohögtalare upptill och nertill på samma sätt som nya Iphone 7, så du kan få bra stereoeffekt om du tittar på film. Men vi skulle ändå rekommendera ett par bra hörlurar för det. Högtalarna, stereo till trots, är inte särskilt kul att lyssna på med tunt och odistinkt ljud. Men ljudet från hörlursutgången är desto bättre. Precis som Xperia X-telefonerna får vi här ett rikt, kraftfullt och detaljerat ljud. Det finns ett par tre mobiler som kanske är snäppet vassare som musikspelare, men årets Xperia-lurar är definitivt med i topp fem.

Med Snapdragon 820 och tre gigabyte ram minne har vi inget att klaga på prestandamässigt. Allt vi gör i Xperia XZ flyter på utan problem, från 4k-filmning till fotoredigering och spel. Till skillnad från många tidigare lurar verkar Sony nu ha fått bukt på värmeavledningen, vi upplever aldrig att telefonen får obekväma värmefläckar när vi jobbar intensivt med den.
Batteriladdning gör den varmare än intensivt jobb, och detta trots att vi inte hade någon högeffektsadapter för snabbladdning. Den stödjer Qualcomm Quickcharge 3.0, men vi får med en enkel standardladdare. Sony har nu äntligen gått över till usb c istället för bökiga mikro usb, så det är ett minus mindre än tidigare. Trådlös laddning får vi tyvärr klara oss utan.

Bara knappt godkänt batteri
Telefonen rymmer ett 2 900 mAh batteri, vilken känns lite i snålaste laget för en högpresterande lur med 5,2 tums ljusstark skärm. Vi blir inte imponerade av driftstiden. Vi får ut runt sex timmar videoströmning över wifi och ungefär lika lång surftid på 4g. I gengäld har Xperia-lurar ofta ovanligt bra standby-tid och det stämmer även för Xperia XZ.
Sony introducerar också en teknik de kallar Battery Care, som ska få batteriet att hålla bra kapacitet i fler laddcykler genom mer skonsam uppladdning. Det är givetvis inget vi har kunnat testa här och nu, effekten av det lär inte uppenbara sig förrän ett års användning eller mer.
Mindre kamerakrångel
Huvudfokus i Xperia XZ är nya kamerafunktioner. Till att börja med en intressant kombination av laserfokus, traditionell sensorfokus och en ny separat vitbalanssensor som ska vara extra bra på att hjälpa till med fokus vid låga kontraster eller dunkelt ljus. Det här känns som ett klart steg upp från en lovande men svajig upplevelse i Xperia X. Vi hade även vissa problem med objektspårningen där, men här verkar det fungera mer pålitligt.
Kameran har ingen optisk bildstabilisator, men digitala stabilisatorn Steadyshot som sitter i flera Sony-kameror hör till de bättre i mobiler, och ska i denna nya version vara extra effektiv när man filmar. Vi tycker den gör sitt jobb pålitligt, men om den är bättre eller sämre än konkurrenterna har vi svårt att avgöra.

Snabbfotofunktionen, där du tar en bild på en halvsekund även om telefonen är låst, funkar här också mycket bättre än tidigare. I Xperia X och X Performance fick den aldrig rätsida på ljusnivåerna. Nu får vi bra helautomatiska foton, kanske just tack vare den nya extra färgsensorn.
…men inte helt problemfritt
Sony fortsätter som en av få tillverkare att satsa på kameror med hög upplösning. Här sitter en 23 megapixels imx300-sensor som har imponerande siffror på pappret. Men för all praktisk användning kunde Sony lika gärna kunnat använda en på mellan 16 och 12 megapixlar.
Anledningen till att ha så hög upplösning är främst för att kunna digitalzooma eller ta stora bilder och beskära i efterhand. Men när vi utnyttjar digitalzoomen på allvar blir detaljer ändå både utsmetade och gryniga tack vare en alltför aggressiv brusreducering. Håller oss till standardinställningen 8 megapixel (det är enda alternativet, ett mellanting på runt 12 megapixel hade kanske varit bra också) så blir det snyggare resultat på pixelnivå.

Inomhus får bilder dock överdrivet varma färgtoner när vi kör helautomatiskt, och det finns inget sätt så vitt vi kan se att bara korrigera det. Att kompensera i manuellt läge är inte så lätt det heller eftersom färgtemperaturinställningarna där inte är manuella utan du endast kan växla mellan ett gäng förinställda lägen. Här hoppas vi på en app-uppdatering som enkelt skulle kunna fixa till det tillkortakommandet. För annars är det här precis den sorts kamera som Xperia-fans från förr kommer att gilla. Den har skyhög potential men kräver lite vana och trixande i appen för att leverera pålitligt bra bilder.
”Riktig” kamera fram
Framtill sitter en rejäl 13 megpixel selfie-kamera med bra ljuskänslighet. Den har finesser som autofokus, ansiktsigenkänning och objektspårning istället för fast fokus som de flesta andra har. Det innebär att du kan ta selfie med fokus på bakgrunden om du är klantig, men gör det lättare om du vill ta mer ovanliga bilder med den kameran. Det kan till exempel vara bra för videosamtal via Skype.
Sony gör inget särskilt nytt med mjukvaran, utan det är här samma relativt avskalade system som förr, med egen visuell framtoning, men inga påträngande egenheter som stör snabb navigering. Allt känns okomplicerat, enkelt och moget, om det är rätt ord. Här finns inga udda och utstickande gränssnittsegenheter som de vi ser i till exempel Samsung-lurar. Sonys vanliga mediatjänster, Playstation-koppling och ett fåtal extra nyttoappar medföljer.
Enligt Sony ska systemet vara ”intelligent ” och med tiden lära sig hur du använder telefonen och göra funktioner och val du ofta gör snabbare tillgängliga. Under vår tid med den var det dock inget vi såg röken av, kanske kommer det under längre tids användning än den knappa vecka vi testat den.
