Sådärja, nu har Tim Cook haft show i San Francisco och keynote-presentationen revs av utan några större misstag. Presentationen av Iphone 7 och Iphone 7 Plus var en välpolerad historia. Nästan lika välpolerad som det glansiga premium-chassit ”jet black”. Och givetvis var det en presentation med superlativ staplade på varandra. Det var ”fantastiskt”, ”vackert”, ”otroligt” och det ”mest avancerade någonsin”. Så klart.

Så låt oss gå igenom alla de saker som lyftes fram och beskrevs som nytt, unikt och rentav ”modigt”. Hur nya är de egentligen?

Nya systemkretsen A10 Fusion beskrevs som helt revolutionerande. Fyra kärnor, varav två kraftfulla och två strömsnåla som fördelar tyngre och lättare arbetsuppgifter mellan sig. Men det är precis samma big.LITTLE-princip som ett flertal av Qualcomms, Samsungs, Huaweis och Mediateks systemkretsar under de senaste åren bygger på.

Den nya vattentäta konstruktionen med IP67-klassning gör att du kan tappa Iphone 7 i diskhon utan problem. Det är välkommet, men det är också något du kunnat göra med diverse Samsung- och Sony-lurar i flera år. Dessutom med snäppet bättre IP68-klassning.

Hem-knappen blir en icke-mekanisk touchknapp. Med andra ord som Oneplus 3 och Moto Z. Här hittar vi dock en av få saker som faktiskt verkar vara unika i nya Iphone, lite force feedback i knappen i form av Apples ”taptic engine”. Hur spännande just det är låter vi vara osagt.

Nya IOS ska också bidra till en förbättrad upplevelse. Men det enda som stack ut som en nyhet på Apples presentation var möjligheten att realtids-samarbeta i Pages, Numbers och Keynote. Något Microsoft Office- och Google Docs-användare har kunnat göra länge.

Kamerorna i bägge lurarna drog givetvis till sig en hel del blickar. I Iphone 7 får vi optisk bildstabilisator, ”stora pixlar” (återstår att se exakt hur stora) och stor bländaröppning (f/1,8). Låter med andra ord som kameran i till exempel en Samsung Galaxy S7. Fast den har ännu större bländare.

Men den coola dubbelkameran i Iphone 7 Plus då? Två kameror med olika optik är precis vad LG G5 som släpptes i våras har. Men det är inte det enda som Apple skröt med, i en kommande uppdatering ska det komma ett "porträttläge” där du kan jobba med skärpedjup tack vare det 3d-seende som två kameror bredvid varandra möjliggör. Var har vi hört det förut? Jo, i Huaweis lurar P9, P9 Plus och Honor 8.

Iphone får inbyggda stereohögtalare. Återigen, här ligger Apple efter till exempel HTC och ZTE som haft det i ett flertal modeller. Och slutligen har vi den andra ljudnyheten; hörlursuttaget ryker. Okej, det är väl ändå Apple först med, så modiga som de beskriver sig själva med det greppet?

Näpp. Flera av Alcatels mobiler (ganska okända i Sverige men större i resten av Europa) har kört ljudet via mikro-usb med adapter. Och nu senast kom Lenovos Moto Z utan 3,5-millimeterspluggen. Men i Motos fall känns det mer berättigat, eftersom själva luren är så tunn att pluggen med nöd och näppe skulle fått plats.

Jag tänker inte ens nämna Airpods här, mer än att säga att jag skriver det här med en The Dash i varje öra.

Apple kan innovera och komma med helt nya saker. De var först med helt touch-styrt gränssnitt i första Iphonen, fingeravtrycksläsare Iphone 5s, 3d-touch i skärmen i Iphone 6s, och Siri var solklart smartaste röstguiden när hon gjorde entré i våra liv. (Nej, Iphone var inte först med Retina-upplösning – 300 dpi eller mer – i en smartphone. Den äran tillfaller troligen Toshiba G900 som kom 2007.)

Men nej, denna gång var det väldigt tunt på riktiga nyheter, utan här pratar vi snarare om ett hopplock av allt som är intressant med andra mobiler vi sett under senaste åren, ihopbakade till ett snyggt presenterat paket.

Och det är inget fel med det. Kommer man tvåa i alla lopp kan man fortfarande vinna Världscupen. Så länge det inte är samma konkurrent som vinner varje gång. Och som tur är för Apple så är det inte så. Iphone är bra på allt (utom möjligen bildskärm, var är oled?) och dålig på inget. Det kan Apple klara sig ett år till på.

Men sen vill vi bli blåsta av stolen.