Häromåret släpptes WD My Passport Wireless, en riktigt bra portabel hårddisk som dock saknade några funktioner. Nu är det dags för efterföljaren WD My Passport Wireless Pro och den här gången får vi både längre batteritid och möjlighet att ladda andra enheter.

Design och funktioner

WD My Passport Wireless Pro kommer i storlekarna två och tre terabyte och när det kommer till det trådlösa nätverket används den senaste standarden med namnet 802.11ac.

Eftersom enheten fungerar som en wifi-hotspot kan du strömma musik, video och fotografier till din bärbara dator, surfplatta eller smarta mobiltelefon. Du kan även använda den som en helt vanlig extern hårddisk via usb-kontakten eller som en nas för nätverkslagring.

Design

Jämfört med föregångaren har My Passport Wireless Pro fått en ny design som påminner en aning om en bärbar cd-spelare. Vikten ligger på 450 gram, vilket faktiskt är lite mer än den gamla modellen. Det beror troligtvis på det betydligt större batteriet som har en kapacitet på 6400 milliamperetimmar.

Vad gäller kontakterna erbjuds micro-usb 3.0, usb 2.0 typ A (för laddning av andra enheter) och en kortplats som gör det möjligt att flytta över filer från minneskort.

Stöd för Plex

För att använda sig av My Passport Wireless Pro som en wifi-hotspot är det bara att ansluta sig till nätverket som har namnet My Passport. Lösenordet återfinns på ett klistermärke på själva enheten.

Efter att ha anslutit till My Passport-nätverket med en Ipad var det bara att öppna Safari för att komma direkt till inställningarna. Du behöver alltså inte skriva in en speciell webbadress för att komma i gång.

Via inställningarna kan du koppla ihop enheten med ditt vanliga nätverk och internetuppkoppling. Hela processen är smidig och hyfsat självförklarande, så här delar vi ut toppbetyg.

Plex Media Server

När du ställer in enheten får du en fråga om du vill ladda ner Plex Media Server eller använda dig av den inbyggda dlna-servern. Vi rekommenderar det förstnämnda eftersom Plex har ett läckert gränssnitt och fungerar bra med Apples prylar. För att använda dig av Plex behöver du skapa ett konto, något som är gratis och är lätt att fixa.

Dubbel batteritid

Jämfört med sin föregångare erbjuder My Passport Wireless Pro mer än dubbelt så lång batteritid, närmare bestämt 9 timmar och 10 minuter i stället för 4 timmar. Det finns också ett batterisparläge som ger 30-45 minuter extra, vilket kan vara behändigt på resande fot.

Om du använder enheten som en vanlig hårddisk kan du räkna med hyfsad prestanda, men det är långtifrån något fartmonster. Läshastigheten för en fil på 10 gigabyte ligger på 120 megabyte per sekund, medan skrivhastigheten ligger på 113 megabyte per sekund. När det kommer till mappar med filer av olika storlekar sjunker läshastigheten till 75 megabyte per sekund och skrivhastigheten till 55 megabyte per sekund.

Prestanda

Om du använder Windows kan du få snäppet bättre prestanda genom att formatera om enheten till ntfs, men om du använder Apples produkter bör du hålla fast vid exfat.


Stöd för 1080p

Hur bra det går att strömma musik och video beror inte enbart på enheten, utan även på vilket protokoll och operativsystem du använder dig av.

Vi lyckades strömma film i upplösningen 1080p på både Android, IOS, OS X, Windows 10, Windows 7 och Windows Phone, men ibland funkade det bäst med Plex och ibland funkade det bäst med dlna. Att strömma 4k-filmer i upplösningen 2160p (uhd) fungerade inte alls, men i ärlighetens namn hade vi inte förväntat oss att det skulle göra det.

WD My Passport Wireless Pro

Mest problem fick vi med Windows Media Player på 32-bitarsversionen av Windows 7, här laggade det betydligt emellanåt. Så vi rekommenderar 64-bitarsversionen av Windows 7 för bästa resultat om du föredrar Microsofts operativsystem.

En annan sak som kan ställa till det är ovanliga format, så du gör klokt i att använda dig av mpeg-1, mpeg-2, H.264, wmv och liknande.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning