Dolby Atmos har varit på mångas läppar ett tag nu och på ett flertal mässor har vi fått smakprov på vad produkter med tekniken inbyggd kan göra för ljudupplevelsen framför tv:n. Flera tillverkare har nyligen lanserat modeller som vi väntar in till testlabbet inom kort, bland andra Philips och Yamaha. Men först ut är alltså skrytbygget från Samsung: K960.

Samsung K960

Huvudenheten är en rejäl pjäs och rymmer hela elva högtalare, varav två är uppåtriktade. Till systemet hör även en subwoofer samt två surroundhögtalare, samtliga trådlösa. De bakre surroundhögtalarna har även de varsitt uppåtriktat element som komplement till det framåtriktade. Samsung skiljer sig med andra ord från både Yamaha YSP-5600 och Philips B8 som enbart består av en ljudlimpa medan Samsung K960 använder bakhögtalare för ett äkta surroundljud. De uppåtriktade högtalarelementen är vad Dolby Atmos handlar om och skapar en övre kanal genom att låta ljudet studsa mot taket, vilket resulterar i ett ljud som upplevs komma uppifrån.

Samsung K960

Installationen tar ett tag och det mesta sköts direkt från fjärrkontrollen, förutom anslutningen till hemmanätverket som görs via den dedikerade appen. Anslutningar finns det gott om och givetvis stöds HDMI-ARC. Den trådlösa anslutningen till subwoofern och surroundhögtalarna sker automatiskt, sedan är det bara att ansluta systemet till ditt trådlösa nätverk. K960 kan även kommunicera via bluetooth om du föredrar det för att spela upp filer från exempelvis din smartphone.

Gör verkligen de uppåtriktade elementen någon skillnad?

I och med nätverksanslutningen går det att koppla systemet till Samsungs övriga multiroom-högtalare och via appen Samsung Multiroom kan du således använda en rad olika streamingtjänster för att lyssna på musik eller internetradio. Ljudinställningarna görs via fjärren och det går att ställa in individuell ljudnivå för samtliga kanaler. Kontrollen är för övrigt enkel och användarvänlig.

Ljudet K960 levererar är verkligen någonting utöver det vanliga. Extra tydligt blir det vid filmtittande, med titlar som har Atmos ljudspår där det flerdimensionerade ljud verkligen kommer till sin rätt. Men även överlag imponerar systemet med en klar dialog och en tung bas som förstärker effekterna rejält. Även vid ”vanlig” avlyssning i stereo, exempelvis när vi strömmar från Spotify, låter det riktigt bra och ljudlimpan klarar på egen hand av vardagslyssnandet utan problem, både när det gäller tv-tittande och musikuppspelning.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Samsung HW-K960 Pris vid test: 9990 kr.

Bästa pris just nu: 8888 kr