En av de senaste veckornas stora snackisar är utan tvekan rapporteringarna om exploderande Samsung Galaxy Note 7-mobiler. Detta ledde till bland annat återkallade enheter och försenad lansering i många marknader, för att inte tala om rasade aktiepriser.

Missa inte: Varningen – flyg inte med Samsung Galaxy Note 7

Samsungs senaste satsning av säkerhetsåtgärder innebär olika verktyg där konsumenten enkelt kan kolla upp om den aktuella modellen är säker eller inte.

  • Ett stort blått ”S”
Håll utkik efter streckkoderna. Märker du en rund etikett med ett blått ”S” och en liten svart fyrkant är din Note 7 säker.
 
samsung
 
  • Kolla upp ditt IMEI-nummer
Samsung har även ett specifikt formulär på sin hemsida där du matar in enhetens IMEI-nummer, som då visar ifall din nya telefon är helt säker eller inte. Kunder som redan fått ersättningsmodeller från Samsung lär inte behöva detta verktyg, men det blir desto mer användbar när enheten blir tillgänglig på andrahandsmarknaden.
 
Observera att verktyget än så länge enbart fungerar för att kolla upp enheter som är köpta i Australien. Detta kan dock komma att ändras i framtiden.
 
  • Grön batterimätare

Ett annat sätt att verifiera enheten är genom batterimätaren. Samsung har bekräftat för sidan Zdnet att säkra enheter kommer att ha gröna batterikoner istället för den sedvanliga vita varianten.

Vad händer med alla återkallade telefoner då?

Fortfarande finns det inget officiellt utlåtande över vad Samsung planerar att göra med återkallade enheter. Enligt uppgifter ligger felet i batterierna, där överhettningen var resultatet av ett ovanligt förekommande problem under tillverkningen.

Med andra ord finns möjligheten att återställda telefoner dyker upp på marknaden, naturligtvis för reducerade priser.