Det var inte bara nya flaggskeppet Xperia XZ som Sony presenterade på teknikmässan Ifa, utan också Xperia X Compact. Vi var många som var besvikna på att Sony inte hade någon ny Compact-modell när de lanserade nya X-serien i våras, men redan då fick vi inofficiellt beskedet att ”vänta ett tag, det är saker på gång”.

Missa inte: Här är höstens bästa smartphone – vi har testat 16 modeller

Glansigt yttre

Och nu är Sony Xperia X Compact här, en ny 4,6-tummare som kan sätta alla andra Android-smartphones i det lilla formatet på plats. Eller? Xperia Z5 Compact var brutalt kompromisslös, maxat kraftfull och hade samma lyxiga yttre, vattentäta konstruktion och lika bra kamera som premium-kusinerna. Xperia X Compact lever inte riktigt upp till de skyhöga ambitionerna.

Sony Xperia X Compact
Det är blanka ytor överallt. Snyggt till en början, smutsigt snabbt. 

Till det yttre ser den ut som en krympt version av Xperia XZ, som vi precis har testat. Den har rundade långsidor och tvära kortsidor, med smal skärmkant på sidorna och större marginaler över och under. Det ger den ett avlångt intryck, men gör att den känns betydligt kompaktare (om än inte tunnare) än till exempel en Iphone 7, som har i princip samma skärmstorlek.

Tyvärr har den inte samma snygga yttre i borstad metall som Xperia Z5 Compact hade, utan här är det glansig plast i skalet… tror vi i alla fall. Sony själva är lite vaga på den punkten och talar om en ”keramik-känsla”. Men nej, den där riktiga premiumkänslan uteblir. Den är dock solitt välbyggd, väldigt trevlig att greppa och slinker lätt ner i fickan. Förutom en lite väl liten volymknapp är det inte mycket som stör.

Inget prestandamonster, men snabb nog

Denna gång tar Sony det också lite försiktigare med specarna. Xperia X Compact är just en kompakt version av Xperia X, och Sony har numera slutat stoppa in det allra värsta i processorväg i alla sina mobiler. Xperia X och X Compact har en Snapdragon 650 under huven. Den ger ungefär häften så hög prestandatopp som Snapdragon 820 som sitter i till exempel Xperia XZ.

Sony Xperia X Compact
Sony Xperia X Compact sitter perfekt i handen. Varför inte fler än Sony och Apple satsar på kvalitet i den storleken är ett mysterium.

Det kan verka lite, men hårdvaran är med god marginal kraftfullt nog för all vardaglig användning – webb, film, musik, mejl och så vidare, och även de flesta spel och tyngre appar. Xperia X Compact är faktiskt aningen piggare än Xperia Z5 Compact. Och betydligt svalare.

Skärmen är en ips-panel med 720p-upplösning, precis som tidigare med andra ord. Det ger tillräckligt hög punkttäthet för att ignorera pixlar, och skärmen är utmärkt ljusstark, har bra lyster i färgerna och samma bildförbättringsfunktioner som alla nyare Xperia-modeller. Däremot verkar denna panel ha lite sämre kontrast i mörka toner, med ett visst ljusläckage från sidorna som inte Sonys större mobiler har. Det märks dock bara när ljusstyrkan är ställd högt.

Ljudet övertygar

Xperia X Compact har inbyggda stereohögtalare, en på vardera kortsida, och faktiskt bättre och mer fylligt ljud i dem än i många rejäla premium-telefoner, inklusive Sonys egna. Någon direkt bergsprängare är det i och för sig inte, men kan duga i brist på bättre. Ljudet ifrån hörlursuttaget håller riktigt hög klass, precis som i Xperia X.

Ljudet i örat vid samtal är också välbalanserat och fylligt. Däremot verkar det som om ljudupptagningen vid samtal är aningen svag. Det låter rent och snyggt och relativt brusfritt, men mumlar eller viskar du i luren kan det bli problem. Mottagningen från mobilnät och wifi verkar riktigt stabilt, vilket vi också förväntar oss av en telefon med plastchassi där inget är i vägen för antennerna.

Sony Xperia X Compact
Nu verkar de allra flesta tillverkare ha gått över till usb typ c. Sony var en av de sista.

Med svagare processor och mindre skärm borde Xperia X Compact dra relativt lite ström. Samtidigt har den ett lite mindre batteri än Xperia XZ. Men faktiskt marginellt större än Xperia X. Allt som allt gör den bättre ifrån sig än sina större kusiner. Vi får nästan ut respektabla åtta timmar strömmad video, och upp till nio tummars surf och appanvändning.

Det finns fortfarande många mobiler som gör det här bättre än Sony, men Xperia X Compact gör inte bort sig.

Bedrägligt högupplöst

På en punkt är Xperia X Compact mer lik nya Xperia XZ än Xperia X, och det är kameran. Den har adopterat ett par av de egenskaper som är nya i senaste flaggskeppet – laserbaserad autofokus och nya generationen av digitala bildstabilisatorn Steadyshot som är speciellt effektiv vid filmning. Annars är det samma 23-megpixelsensor här som i både Xperia X och Xperia XZ. Och även här ger vi inte mycket för det. På pixelnivå är det alltför oskarpt och utsmetat för att det ska bli användbart.

Sony Xperia X Compact
Kameran med nya lasersensorn baktill. 

Tyvärr dras Xperia X Compact trots de nya finesserna med samma fokusproblem som Xperia X. Det går att fota med antingen full 23-megapixelupplösning (eller 20 megapixel om du vill ha 16:9-format), eller 8 megapixel. På 23 megapixlar hoppar autofokusen runt som besatt och är seg på att ställa in. Snabbtagna bilder får ibland ingen skärpa alls och ljusmätningen verkar opålitlig.

Det här klarar Xperia X Performance och nya Xperia XZ av, men inte de andra Xperia X-lurarna. Så vi misstänker att det helt enkelt är en prestandafråga. Kör du istället på 8 megapixlar är det som natt och dag. Då är Xperia X Compact blixtsnabb och tar pålitligt skarpa och väl avvägda bilder. Sony har inte så många coola tricks i rockärmen kameramässigt, men det grundläggande gör appen bra.

Framtill får vi klara oss med en fem megapixels mer traditionell selfie-kamera med fast lins, istället för de 13 megapixlar vi får i Xperia X och Xperia XZ. Den gör sitt jobb, och klarar precis som de andra dunkla ljusförhållanden bättre än de flesta, men klarar inte hudtoner och rörelse lika bra.

Sony Xperia X Compact
Xperia X Compact har inte den mest spännande kamera-appen just nu, men för snabba och pålitliga foton är den utmärkt... så länge du håller dig borta från 20- och 23-megapixelläget.
Sida 1 / 2

Innehållsförteckning