Det har gått mer än ett och ett halvt år sedan GoPro Hero 4 Silver och Black visades upp för allmänheten och under måndagen visade GoPro äntligen upp uppföljaren, den nya Hero 5.

Likt förut är det en behändig liten kubbkamera tänkt för att spela in dina friluftsäventyr men med flera spännande nyheter.

Hero 5 kan i viss mån ses som en sammanslagning av de bästa funktionerna från Hero 4-modellerna Silver och Black. Hero 5 kan filma i 4K-upplösning i upp till 30 bilder i sekunden och har en touchscreen så du kan hantera den utan att behöva använda en smartphone och så att det blir lättare att snabbt hantera alla kamerans inställningar.

Hero 5 kan även filma i 2K-upplösning i 60 bilder per sekund och 1920 x 1080 i 120 bilder per sekund så väl som använda bildstabilisering för att göra inspelningar mjukare om det skakar mycket. En GPS är också inbyggd för att tagga ditt material med platsinfo och kameran introducerar även en molntjänst för att säkerhetskopiera ditt material.

Hero 5 blir också vattentät och kan överleva ett djup upp till 10 meter. Den går även att styras genom enbart röstkommandon. Du tilltalar då GoPron vid namn (ungefär som Siri) och kan sedan bland annat be den ta bilder och filma.

Kameran finns tillgängligt nu och har fått en prissäkning till 399 dollar (cirka 3400 kronor).