Forza Horizon-serien har alltid bjudit på en lättsammare ton gentemot storebror Forza Motorsport. Seriedefinierande inslag som det enorma urvalet bilar av varierande sort, märken och storlekar finns även representerat här. Detsamma gäller spelkontroller och de olika svårighetsgraderna. Däremot är det sedvanliga karriärläget med allt vad mästerskap heter utbytt mot en betydligt festligare variant, nämligen livet som festivalanordnare.

Missa inte: Så bra är NHL 17

I Forza Horizon 3 har evenemanget dessutom lämnat de franska och italienska landskapen från föregångaren för att istället bjuda på en australiensisk racingfest i varierande miljöer.  

Ett fritt upplägg

Kärnan i spelet är Horizon-festivalen. Tidigt befäster du din roll som ansvarig för eventet och dess utbredning genom spelets olika områden. Till din hjälp har du olika anställda som håller dig uppdaterad om läget – allt från hur du ska göra för att locka mer publik till hur du når olika tävlingar och sidouppdrag. Men det är inte så komplicerat som det låter. I huvudsak har du utgångspunkt på festivalområdet och tanken är att själv ge sig ut på vägarna för att ta del av olika uppdrag, hitta gömda intressepunkter eller bara utforska det enorma landskapet. Varje lyckad delmoment ger dig såväl pengar som olika typer av bonuspoäng. Fler avklarade uppdrag leder till fler tävlingar, som i sin tur leder till fler möjligheter för din festivals expansion.

Forza Horizon 3

Det fina med Forza Horizon 3 är den enorma frihet du ges i tillvägagångssätt. Den öppna världen är av så pass ickelinjär natur att du i princip är fri att köra som du behagar. Vissa uppdrag går exempelvis ut på att ta sig från punkt a till punkt b. I ett ordinärt racingspel hade det då funnits en förbestämd rutt till målet. Sådana regler existerar inte Forza Horizon 3. Här kan du nämligen ta genvägar över slätt, bostadsområden, skogar och stränder. Ett alltid lika välkommet inslag som även har sitt pris om du inte är uppmärksam för olika hinder längs genvägarna.

För motorsportspuritanen finns det även mer traditionsenliga tävlingar att delta i. Vanliga mästerskap, en mot en-tävlingar, driftutmaningar och utforskningsuppdrag är bara några av alternativen du väljer fritt mellan. Och för den riktige fartdåren finns även fartkameror som ger poäng ju snabbare du åker förbi. Med andra ord finns det stora möjligheter att skräddarsy din alldeles egna Forza-upplevelse inför varje spelpass.