Precis som lovat har Google lanserat sina nya tjänster för kommunikation, Duo och Allo, inom utsatt tid. Videosamtalsappen Duo släpptes för en månad sedan och nu har turen kommit till Allo, den nya appen som ska ta upp kampen mot tjänster som Whatsapp och Facebook Messenger.

Detta är inte första gången Google släpper en tjänst för meddelanden. Däremot har utbudet hittills kritiserats för att ha varit fragmenterat, vilket säger sig självt med tanke på antalet applikationer och tjänster företaget släppt ifrån sig. Hangouts, Wave, Buzz, Spaces och Google + är några av namnen vi fått lägga på minnet de senaste åren.

Men vad är det som skiljer Allo från tidigare Google-alster? I vanlig ordning är applikationen integrerad med Google, men denna gång kan du även lägga till ett vanligt telefonnummer, precis som med andra liknande tjänster. Modernare inslag som dekaler, klistermärken samt snabb tillgång till bilder finns också här. Android-versionen av Allo erbjuder dessutom möjligheten att rita över dina tagna bilder direkt i appen.

Nuförtiden är artificiell intelligens en het fluga, och Google vill inte vara sämre. Allo inkluderar nämligen ett antal smarta inlsag som förenklar kommunikationen avsevärt. "Smart Reply" är, precis som namnet låter, en funktion som lär sig hur du svarar och reagerar på vissa meddelanden. Ju mer du använder applikationen desto bättre blir den på att ge förslag på möjliga svar eller emojis.

Den andra stora nyheten är integration med Google Assistant. Du kan när som helst i din konversation skriva "@google + fråga", varpå appen googlar efter svaret på din fråga – oavsett om du efterfrågar en rolig kattbild du sett i dagarna, de senaste sportresultaten eller en krånglig ekvation.

Google Allo erbjuder inte krypterad tvåvägskommunikation, då Google Assistant kräver extern information för att anpassa sig efter dina behov. Däremot finns ett så kallat "incognito mode" där du själv bestämmer hur lång tid konversationen ska lagras innan den försvinner.

För tillfället finns applikationen för IOS och Android. Okonventionellt nog saknas det versioner för datorer, något konkurrenten Whatsapp redan erbjuder.

Vi återkommer nästa vecka med ett hands on-test!

Hämta Google Allo här:
Google Play
Apple App Store