Fitbit är en av de tillverkare som tydligast profilerat sig inom produktkategorin ”aktivitetsarmband” och har under en lång tid även gjort det bra. Vi har testat flera av tillverkarens modeller och gett dem positiva omdömen överlag. Senast i raden var Fitbit Alta, ett smidigt armband med bra batteritid och smidigt format. Läs testet av Alta här.

Nyligen presenterades två nya produkter: Fitbit Charge 2, som vi testar här, kan ses som en uppföljare till Charge HR medan Fitbit Flex 2 är Fitbits första träningsarmband med funktioner för simning. Jämfört med föregångaren Charge HR har det alltså hänt en del, och till utseendet liknar nya Charge 2 snarare Fitbit Alta. Charge 2 är emellertid bredare (21,5 millimeter jämfört mot 15 millimeter) och displayen känns överlag både ljusstarkare och tydligare.

Missa inte: Så väljer du rätt Fitbit för träningen

Till skillnad från Alta har Charge 2 även bestyckats med en funktionsknapp på sidan, liknande den på Fitbit Surge. En välkommen sådan, då du med denna snabbt kan bläddra mellan de olika funktionerna, och genom att hålla knappen aktiverar du desamma. För att bläddra i undermenyerna ”tappar” du med fingret, precis som i fallet Alta, på displayen. Här märker vi en klar förbättring, tidigare fick vi trycka både hårt och snabbt för att systemet skulle reagera. Charge 2 känns flera resor bättre kalibrerat.

Charge 2

Charge 2 är riktigt trevligt formgiven och utan tvekan ett av de snyggare aktivitetsarmbanden på marknaden, och precis som till tillverkarens övriga modeller finns en uppsjö av olika armband att köpa för en mer personlig stil. Dock saknar vi ett alternativ i metall, något som finns till Alta.

Funktionsmässigt bättre

Med hjälp av funktionen Purepulse mäts pulsen kontinuerligt, vilket ger en bättre översikt vid träning, kaloriförbrukning och den allmänna hälsan. Med hjälp av pulsmätningen får du din personliga konditionsnivå och poänguträkning. Det kallas VO2 max, och beräknas med hjälp av din profils puls- och träningsdata. Du kan även få vägledning i form av olika tips för att nå dina satta mål. Träningsstatistiken, i olika former beroende på om du valt exempelvis löpning, cykling eller styrketräning, presenteras i realtid på skärmen och efter avslutat pass får du även en sammanfattning utan att behöva gå in i appen på telefonen. Riktigt bra!

En annan kul funktion är den guidade djupandningsövningen i antingen två eller fem-minuters sessioner. Genom att följa instruktionerna på displayen, en cirkel som förstoras när du ska andas in samt förminskas när du ska andas ut, är det meningen att du skall reducera stressen i vardagen och bli mer avkopplad. Även om det är svårt att bevisa tycker vi att det fungerade när vi ambitiöst utförde sessionen med jämna mellanrum under testperioden.

Charge 2

För en ännu mer exakt statistik i form av tempo och distans kan du länka Charge 2 till mobiltelefonens gps-funktion, och då även få en karta över din utförda rutt. Vi hade naturligtvis hoppats på en inbyggd och tidsenlig gps (som i exempelvis nya Apple Watch, vilket skulle förenkla det hela och innebära att du kan lämna telefonen hemma när du skall ut i löpspåret.

Den tillhörande mobilappen, som används till Fitbits samtliga produkter, är precis som tidigare ett av huvudskälen till att välja nya Charge 2 istället för någon av flertalet konkurrenter. Översikten är riktigt bra och när det gäller användarvänlighet är det få som kommer i närheten.

Det finns emellertid en del irriterade moment som inte går att förbise. Stabiliteten lämnar en del att önska beroende på telefonmodell. I vårt fall, med en Sony Xperia X, fick vi problem när en uppdatering fanns tillgänglig. Vi var efter en hel del svordomar helt enkelt tvungna att installera om appen för att få det att fungera igen.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Fitbit Charge 2 Pris vid test: 1555 kr.

Bästa pris just nu: 990 kr