Ruggade mobiler hörde länge till en udda och svindyr nisch av marknaden, något som enbart yrkesfolk i tung industri brydde sig om. De som fanns var alla eländigt fula och obekväma, låg hästlängder efter vanliga mobiler i prestanda och skärmkvalitet – och de var dessutom svindyra.

Missa inte: Här är bästa smarthphonen just nu – vi har testat 16 modeller

Detta har det på senare tid blivit ändring på. Dels har det dykt upp halvruggade alternativ från de vanliga mobiltillverkarna som är riktigt bra, dels har pansarspecialisterna klivit fram med smartare och snyggare egna ruggade modeller.

Senaste släppet från tungviktarna Caterpillar heter Cat S60 och är en 4,7-tummare som, även om man bortser från den ruggade designen, är en utmärkt mellanklassmobil.

CAT S60
Cat S60 har har en 4,7-tumsskärm men formatet av en femtummare. För att vara så här tålig är den ovanligt ergonomisk. Men allt är relativt, vilken "vanlig" telefon som helst är trevligare att hålla i.

Allt du behöver

Cat S60 har en snygg ljusstark 720p-skärm som ger behaglig punkttäthet, pigg wifi-uppkoppling, nfc-chip, 32 GB flashminne, stöd för dubbla sim-kort, en fullt acceptabel 13-megpixelkamera och en avskalad, Nexus-liknande version av Android 6.0. Telefonen har en Snapdragon 615-krets som levererar hyfsade prestanda i premium light-klass, men lite här och där känner vi att den halkar efter. En Snapdragon 650 som i Sony Xperia X Compact tror vi hade varit en perfekt martchning för Cat S60.

Med ett rejält batteri på 3800 mAh får vi riktigt övertygande batteritid. En strömmad video spelar på full ljusstyrka i nästan exakt nio timmar, och för omväxlande mobilsurf, jobb i kontors- och sociala appar och musikuppspelning med Spotify räcker batteriet ännu lite längre.

Det är kort och gott precis det en väl godkänd smartphone behöver. Allt funkar precis som det ska, pekskärmen är rapp, det går smidigt att surfa, mejla, ringa med bra mottagning och behaglig samtalston i örat, och vill du plugga in ett par hörlurar och lyssna på musik är ljudkvaliteten lika bra som del flesta andra telefoner.

CAT S60
På ena sidan hittar vi förutom på-knappen en extra gul knapp som du kan programmera valfri funktion på, och en speciell sos-knapp under en lucka. Den lilla gula detaljen ovanförskärmen är en switch som du drar upp eller ner beroende på om du vill ha två eller fem meters vattentäthet. Vid fem meter kapslas högtalaren in. 

Extra tåligt skal

Du får pilla upp en lucka för att hitta hörlursuttaget, precis som du får pilla upp en annan för att hitta usb-porten när du laddar batteriet. Men det kan det vara värt, för Cat S60 är nämligen vattentät ända ner till fem meters djup i en timme. Så du kan inte bara bada med den som du kan med nya Iphone 7 eller Sony Xperia XZ – du kan dyka på allvar.

Den har egentligen två tålighetslägen, två eller fem meter, och för att få fem meters tålighet behöver du manuellt stänga luckor så att telefonens högtalare inte är exponerade. Skulle du få in för mycket vatten i högtalarna låter de inget vidare, men Cat har en lösning på det. De har en app som med ljudvågor trycker ut vattnet ur högtalarelementen, det vill säga precis samma funktion som Apple skryter med i senaste Watch.

CAT S60
Med Cat S60 kan du både mäta temeraturen på morgonkaffet och doppa telefonen i den. Om du nu av någon anledning skulle vilja det. 

S60 är givetvis också stöttålig, och ska överleva ett fall på upp till 1,8 meter. Vi får med ett extra skärmskydd för extra reptålighet, men den är även täckt med Gorilla Glass 4 som tål en hel del. Speciellt eftersom den har en skyddande ram runtom.

Det här är givetvis ingen liten och nätt telefon. Den väger över två hekto, är 1,3 centimeter tjock och har rejäla marginaler runt skärmen. Jämfört med alla tidigare smarta mobiler vi sett som är lika tåliga är den däremot ovanligt smidig och greppvänligt . Den är utformad med trevligt rundade kanter och skönt matt baksida. S60 tål också att användas i temperaturer ner till --25°C och upp till 55°C.

Sida 1 / 3

Innehållsförteckning