Fotbollskampen mellan Konami och EA Sports går långt tillbaka i tiden – och båda har turats om att sitta på tronen. Under Playstation 2- och Xbox-eran dominerade Konamis PES-serie medan FIFA hade sin storhetstid när Xbox 360 och Playstation 3 var aktuella. På senare år har kampen dock varit så pass jämn att de båda spelserierna i princip varit likvärdiga, och där tycke och smak fått avgöra.

Redan förra årets såg vi att pendeln var på väg att svänga över till Konamis fördel. PES 2016 hade sina problem, men var överlag ett alldeles lysande fotbollsspel. I år har Konami klokt nog behållt grunden från förra årets upplaga, och istället koncentrerat sig på att fila på detaljerna.

Licenstorskar: Håll er undan!

Men låt oss börja från början. Redan när du startar PES 2017 kommer du märka att den här serien inte direkt handlar om inramningen. Menyerna ser skamligt gammalmodiga ut och det är dessutom svårt att navigera sig genom dem. Som sig bör saknas också den licensflora som FIFA 17 kan skryta med. Det är i vanlig PES-ordning tydligast om du är Premier Leauge-fantast, där lagen heter saker som London FC istället för Chelsea. Nämnas bör att det finns alternativ i form av community-skapade filer att ladda hem, men är det licenser du går igång på är PES 2017 knappast rätt val.

pes 2017

Helt barskrapat är det dock inte. Till skillnad från FIFA 17 erbjuder PES 2017 Champions Leauge, Europa Leauge och diverse andra ligor, komplett med rätt intromusik. Dessutom finns ju alltid beroendeframkallande Master Leauge – där det gäller att ta kontroll över ett lag, och förhoppningsvis spela det ända upp till toppen. 

Läcker grafik

Det är dock på planen som PES 2017 kommer till sin fulla rätt. Till att börja med ser det riktigt bra ut. Både gällande animationer och spelarmodeller gör Fox Engine ett strålande jobb – så till vida att värsta konkurrenten FIFA nästan får ställa sig i skramvrån.

Spelet i övrigt är otroligt polerat. AI:n är fantastisk på att läsa av situationer – de springer i luckor, anpassar sin spelstil beroende på skicklighetsnivå och agerar överlag väldigt naturtroget. Tack och lov har målvakterna fått sig en rejäl genomgång. I PES 2016 var de många gånger alldeles för dåliga, särskilt vid skott. De släpper visserligen fortfarande en del märkliga returer men skillnaden är ändå som natt och dag. 

pes 2017

Värt att nämna är också närkampsspelet. För att vinna bollen av duktiga spelare krävs det både tajming och skicklighet, vilket blir särskilt tydligt om du spelar mot ovana PES-spelare. Det är inte helt lätt att lära sig, men så snart du förstår att du behöver försvara bollen eller bryta vid precis rätt tidpunkt blir det tydligt vilket djup systemet har. 

Otroligt mycket att träna på

Det för oss också in på den kanske största fördelen med PES 2017. Här finns nämligen så många detaljer att det kommer ta mängder av timmar att få till det perfekta spelet på plan. Och när du väl får det känns det som att allt det du vill göra med bolllen också är möjligt. Exempelvis går det att detaljstyra hur presspelet ska fungera, beroende på hur matchen utvecklas. Dessutom gör mätarna för snabba taktiska ändringar comeback, vilket gör att du kan slå om från offensivt spel till defensivt genom ett knapptryck.