Folket bakom 2020:s olympiad i Tokyo hoppas på att samla in guld, silver och brons för att göra spelens medaljer från miljoner slängda smartphones och annan konsumentelektronik.

Japan som är ett av de mest teknikintresserade länder i världen sitter i dagsläget på 16 procent av världens guld och 22 procent av planetens silver inuti dess elektronik.

Idéen att använda material från återanvänd elektronik diskuterades först under ett möte i juni i Tokyo som inkluderade regeringsledare, eventorganisatörer och teknikföretag i Tokyo. Under mötet frågade spelens organisatörer om Japanska företag kunde tänka sig sprida ordet och få allmänheten att donera sina gamla telefoner. Tanken är att samtidigt öka medvetenheten kring gammal elektronik och återvinning.

Omkring 650 000 ton elekroniskt skräp genereras varje år i Japan. Japan har lagar för att detta skall samlas in och återvändas rätt, men ändå är det bara omkring 100 000 ton av skräpet som samlas in och återanvänds. Japanska miljöverket har som mål att samla in 1 kg elektroniskt skräp från varje person per år men har än så länge bara kommit upp i 100 gram.

Att återanvända material till medaljer förekom redan i sommarens olympiad i Rio De Janeiro där 30 procent av silvret som användes i silver och guldmedaljerna kom från gamla speglar och röntgenplåtar.