Utbudet av riktigt imponerande smartphones i klassen strax under premium har växt sig starkt på senare år och nu får de sällskap av ytterligare en, Moto Z Play. Det är en rejäl 5,5-tummare med imponerande amoled-display, elegant tunn form och byggkvalitet i toppklass.

Jättetest: Här är höstens bästa smarta mobiler – vi utser vinnaren

Det är kort och gott en nerbantad version av Lenovos flaggskepp Moto Z som vi testade för ett litet tag sedan. Den med coola nya Moto Mods – superenkelt utbytbara bakstycken med extra funktioner. Nerbantad i pris och prestanda i alla fall, för Moto Z Play har samma format, är tjockare och tyngre och har precis samma funktioner som Moto Z.

Moto Z Play
Moto Z Play är till det yttre extremt lik Moto Z, förutom att den är en dryg millimeter tjockare.

Håller på traditionerna

Plus en extra funktion, för här har tillverkaren valt att behålla hörlursuttaget. Det var borta på Moto Z, precis som på nya Iphonen. Den var helt enkelt så vansinnigt tunn att ett sådant inte fick plats. Det kanske är framtidens melodi, men kalla oss för gammaldags och bakåtsträvare, för vi uppskattar dess återkomst här. Separat hörlursutgång är helt enkelt mycket mer praktiskt. Det är samma ljudkvalitet i ett par lurar som i en Moto Z med usb c-adapter. Det vill säga helt ok, men inget för den som är en verklig audiofil.

Den inbyggda högtalaren är i mono, men gör ett hyggligt jobb med ljudkvaliteten och har bra volym. Det är samma högtalare (tror vi, det låter i alla fall från samma ställe) som används när du pratar i telefon. Och för samtal är den utmärkt, med bra ton i röster och hög maxvolym även då.

Moto Z Play
Moto Z Play har också en blank baksida i plast där Moto Z kör med matt metall. Trots det är det även här hög lyxkänsla.

Även om Moto Z Play är en tjockare mobil än Moto Z – bortser vi från kamerapucken på baksidan mäter den 7 millimeter mot 5,6 millimeter – så ger den oss samma eleganta intryck. Den har samma lätt rundade metallram, med snygga men pilliga små knappar, samma vattenavstötande (men inte vattentäta) yttre och samma helsvarta framsida i Gorilla Glass. Även här finns en smidig liten fingeravtrycksläsare där hemknappen brukar sitta. Och nej, tyvärr går den inte heller här att använda som hemknapp, det borde Lenovo ta och fixa till i nästa systemuppdatering.

Full HD räcker

Bildskärmen är inte lika högupplöst som i Moto Z. Här får vi nöja oss med en 1080p-panel. Det ger oss dock fortfarande över 400 pixlar per tum, utmärkt färgåtergivning och klockren kontrast. Panelen är inte lika ljusstark som den i Moto Z eller andra ledande amoled-telefoner just nu som Samsung Galaxy S7, men den är dugligt läsbar i dagsljus ute när vi drar upp ljusstyrkan.

Moto Z Play
Kameran sticker upp men hel del och den blanka utan är mottaglig för fingeravtryck.

Prestanda är i typisk mellanklass, här med en Snapdragon 625 med åtta kärnor á 2 GHz. Det är en lite beskedligare processor än vi hade hoppats på, och vi kommer inte upp i samma nivå som till exempel Sony Xperia X eller Honor 8, två konkurrenter i samma prisklass. Men den duger till det mesta, och att surfa, köra mediaappar eller spela enklare spel funkar utan problem. Däremot går en del saker runt foto, film och bildbehandling lite segare. Speciellt jämfört med Moto Z. De kör exakt samma appar men Moto Z har blixtsnabba Snapdragon 820 och skillnaden i vissa moment är avsevärd.

Moto Z Play har dock två stora fördelar, som var klara nackdelar med Moto Z. För det första blir den aldrig så störande varm som flaggskeppsmodellen. Det beror både på den beskedliga processorn, men också på formen. Moto Z har samma problem som Iphone 7 – väldigt mycket prestanda i väldigt tunt chassi leder till obekvämt varm lur då och då. Det slipper vi här.

Moto Z Play
Med medföljande lösa bakstycket blir den lika tjock som kameralinsen hela vägen, men också väldigt bekväm att greppa.