Vad sägs om en uppkopplad patrullenhet som du styr med mobilen från distans, oavsett var du befinner dig? Ja, det är nästan lika coolt som det låter.

Missa inte: 8 sätt att övervaka sommarstugan – på distans

Appbot Riley (uppföljare till Appbot Link) är, trots suffixet -bot, enligt oss ingen robot i ordets rätta bemärkelse. Snarare talar vi om en "halvsmart" mobil kamera, som kan åka runt i ditt hem och hålla ett vakande öga på allt från inbrottstjuvar till husdjur. Efter en crowdfunding-kampanj där man lyckades samla in en 333-procentig finansiering är Riley redo för hemmen.

Lätt att komma igång med

Det dröjer knappt tio minuter innan Riley anslutits till vårt hemnätverk, basunerat ut "I'm ready!" med sin kalla, opersonliga stämma och vi börjat patrullera mellan vardagsrum, kök och hall. Det första vi blir varse är hur dammig lägenheten ser ut från Rileys 720p-videoperspektiv. Eftersom kameran är belägen på drygt 20 centimeters höjd kommer vi väldigt nära golvet, men objektivet kan åtminstone panorera diagonalt i 70 grader.

Appbot Riley
Riley i sin laddningsdocka.

Hd-bilden är förhållandevis god och kan återges i tre olika kvaliteter. Vid högsta upplösning tvingas vi tyvärr dras med vissa fördröjningar i live-feeden, och nöjer oss således med medium-inställningen.

Vidare finns ett fullt godkänt läge för mörkersyn, som låter dig leka detektiv även i nedsläckta hem. Kombinerat med Rileys fnuttiga kroppshydda får vi även en helgrym kolla-om-ena-öronproppen-ligger-under-sängen-betjänt. Bara som en bonus, liksom.

Smidig och lättstyrd kamera

Det faktum att Riley kan ta sig in i de allra flesta prång och skrymslen visar med all tydlighet att det inte rör sig om en utpräglad säkerhetsprodukt. Du skulle lika gärna kunna använda din kompanjon för att mota bort förskrämda katter under altanen eller ta en vända och dubbelkolla att du faktiskt stängde av spisplattan i morse.

Vi kan ta oss över låga trösklar och knuffa upp gläntande dörrar, men vid bestigning av dörrposter ramlar Riley lätt över på rygg. Detta medför ett uppenbart problem i vissa hem, som vi delvis avhjälpte genom att lägga böcker som ramper över trösklarna. Om Riley skulle ramla finns i alla fall en funktion i appen som får den på rätt köl igen.

Appbot Riley
Övervakning från golvnivå. Styrningen är enkel och logiskt upplagd.

Appen, ja. Du sköter allting via en sådan, som finns för IOS och Android. Styrningen liknar den i vissa bilspel, med två ytor (en för rörelse och en för kameran) som du kommer åt med tummarna.

Övriga funktioner sitter längs med skärmens kanter. Styrprecisionen är mycket god och låter dig navigera runt Riley utan några större besvär. Det går inte jättesnabbt och låter dessutom en hel del, varför enhetens diskretion är ungefär lika med noll.

Wifi-gnöl och dockningsknöl

Du som har hemsäkerheten i högsta åtanke bör antingen investera i en Canary eller låta Riley stå stilla – slår du på rörelsedetektorn får du en notifikation i luren så fort någon kommer in i kamerans synfält.

Trots att Riley är sobert designad kan tjuvar säkert ta den för en leksak. Om någon däremot skulle lyckas sänka ditt hemnätverk eller förstöra Riley är du dock illa ute, då bilder och video lagras lokalt i enheten och endast kan nås via wifi.

Även om Riley skulle ramla är hoppet inte ute.

Till skillnad från Asus kommande hemmarobot Zenbo dras Riley med en total avsaknad av karisma och förmåga att ta egna initiativ. Förutom hälsningsfrasen verkar Riley kunna säga – eller maniskt vråla – en sak: "JAG HAR INGET WIFI!" Detta skedde klockan 04:30 på morgonen vid ett tillfälligt dipp i routern. Mindre kul. Däremot är den utrustad med en högtalare som låter människovarelser kommunicera med övervakningsobjekt på distans genom att prata i mobilens mikrofon. Smidigt!

Riley har en batteritid om cirka fyra timmar och laddas i en medföljande docka. Appen innehåller en autodockningsfunktion som ska få den att självmant köra upp på laddplattan från ett avstånd om 20-30 centimeter. Detta fungerade inte alls för oss, som i stället fick lägga tungan rätt i mun för att lyckas placera gynnaren rätt över kontaktytorna. Tidsödslande och knepigt. Att sätta den på autopatrullering är tyvärr inte heller möjligt, och vid det här laget är vi på det klara med att Riley behöver en del kärlek för att vi ska kunna utnyttja dess funktionalitet till max.