Enkortsdatorn Raspberry Pi har genom åren utmärkt sig genom sin minimala storlek, låga pris och enkla design. Den levereras till och med utan chassi. Den något åtstramade enkelheten har även gällt det medföljande, Linuxbaserade användargränssnittet ”Raspbian”. Åtminstone fram tills nu.

Raspberry Pi 3 – så kommer du igång med den coola minidatorn

The Raspberry Pi Foundation, upphovsmännen bakom minidatorn, har nyligen avtäckt sitt nya användargränssnitt ”Pi Improved Xwindows Enviroment Lightweight”. Pixel, som det kort kallas, är ett visuellt förbättrat gränssnitt för operativsystemet Raspbian som även erbjuder en rad välbehövliga funktioner.

Onödiga, kryptiska uppstartsmeddelanden är nu ett minne blott. Istället bjuds vi på en betydligt fräschare välkomstskärm.

pi

Borta är även bakgrundsbilden med Pi-logotypen. Nu får vi snarare välja mellan 16 läckra fotografier tagna av Pi Foundation-grundaren Greg Annandale.

pi2

De konstiga, något b-aktiga, ikonerna är också ersatta. Istället får vi ett menybaserat system som enligt upphovsmännen bäst förklaras som ”tillräckligt affärsmässigt att kunna användas för seriöst arbete, om än lite lekfullt”.

pi3

Fönstren och inloggningsrutorna här även fått en modernare design.

pi4

Men det är inte bara estetiken som fått sig ett lyft. Operativsystemet erbjuder nu även Realvnc-server- och vy-program samt en integrerad Sense HAT-emulator.

pi5

Pixel introducerar också Chromium, en webbläsare som eventuellt lär ersätta Epiphany som det primära alternativet för Raspberry Pi. Webbläsaren är förladdad med annonsblockeraren Ublock Origin för att stoppa reklam från att ta resurser. Chromium använder sig även av tillägget ”h264ify” som, enligt Pi Foundation, ”tvingar Youtube att anpassa strömningen av video till ett format som drar nytta av hårdvaran i Raspberry Pi”.