Att snabbt och enkelt kunna rafsa ned en högtalare i väskan eller fickan är smart för alla som är på språng. Eller ännu bättre: Att slippa oroa sig för att högtalaren tar en massa onödig plats i resväskan när det är dags för semesterresan.

Baksidan brukar vara att ljudkvaliteten får ta ett par steg tillbaka till förmån för just vikt och storlek. Allt som har med ljud att göra är givetvis relativt, men storleken har inte alltid betydelse. Detta, om något, har företaget JBL lärt oss genom åren. De har lyckats ta fram riktigt bra högtalare i ett kompakt format.

Jbl Clip 2

”Clip” som produkt är ingen nyhet. Redan för ett par år sedan såg högtalaren, med det udda utseendet, dagens ljus. Namnet kommer från den ovanliga lösningen i form av en hängare i toppen enheten. Tanken är att man ska kunna fästa den exempelvis i bältet eller på en krok i badrummet. Omdömena varierade, med klen bas och viss distorsion som det mest negativa. Nu är alltså efterföljaren här för att rätta till alltsammans. Eller?

Clip 2 är onekligen liten, och det tidigare fast monterade fästet har ersatts av en karbinhake som går att montera bort när det inte behövs.
Högtalaren kommer i fem olika färgvarianter och visst går designen igen från syskonmodellerna Charge och Extreme med det grova tyget i fronten.

Runt underdelen finns en rad olika funktionsknappar och laddningen sker via en usb-ingång som är placerad väl skyddad från vatten, dold bakom en lucka. Det finns även en integrerad 3,5 mm ljudkabel, om din musikspelare saknar bluetooth. Den löper runt om enheten och är således inget du behöver tänka på att packa ner i väskan.

Jbl Clip 2

Bluetooth-funktionen aktiveras med ett långt tryck på dedikerad knapp och dyker sedan snabbt upp i din smartphone som ett alternativ. Sedan är det bara att börja lyssna. Till skillnad från de större och dyrare syskonen är Clip 2 emellertid inte kompatibel med JBL-systemet Connect. Det är ett ekosystem där du med en app kan koppla ihop flera högtalare för en enklare variant av ”multiroom”. Synd, då det är en riktigt smidig funktion. Däremot ska det att gå koppla ihop två stycken Clip 2 genom ett par knapptryck på högtalarna. Denna funktion har vi tyvärr inte haft möjlighet att testa.

Charge 2 är vattentät enligt Ipx7-specifikationerna och gummihöljet ger ett visst skydd mot stötar och fall. Batteritiden är riktigt bra, med tanke på hur liten högtalaren är. Hela åtta timmar kunde vi kräma ur spelare, helt enligt specifikationerna.

Ljudet är förvånansvärt bra med gott om detaljer och krispighet i sin karaktär. Basljudet lämnar fortfarande en del att önska men för att vara så pass liten är det ändå imponerande. Vi fann att två steg under maxvolym är optimalt, efter det uppstår den förhatliga distorsionen som skär genom örongången utan pardon.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning