Google Pixel

Femton minuter med Googles nya Pixel räcker inte för att säga så mycket egentligen. Det säger inget om hur batteritiden är i verkligheten. Vi kan inte avgöra hur bra stillbilderna som kommer ur kameran är. En kvart räcker faktiskt bara för att bilda oss aningar av ett första intryck. Men det räcker gott och väl för att ana att det här kan bli en ersättare till Nexus 6P.

Så här är det: Om du vill ha en ren Google-mobil – den "mest Googliga upplevelsen" som Google eftersträvar – så behöver du en mobil med standard-Android. Hittills under 2016 har det i princip inneburit en Nexus 5X eller 6P. Men nu flyttas perspektivet till två Pixel-telefoner, en med 5-tumsskärm och en med 5,5-tumsdito.

Mikael Lindkvist: "Google dödar Nexus – ger sig efter Apple härnäst"

Är de här mobilerna alldeles omvälvande uppgraderingar? Kanske inte. Men med bättre byggkvalitet, en bättre kamera och Google Assistant inbakat direkt i hemknappen kan de båda Pixelmodellerna vara för frestande för Android-entusiaster. Kanske kommer till och med "vanliga" användare ge sig på att köpa en Pixel. Speciellt när de sett vad Googles nya maskininlärningsassistent kan göra.

Google Pixel

Hårdvarudesign

Vi lade nästan hela vår kvartslånga demo på 5,5-tumsmodellen Pixel XL. Som sin lillasyster är den bestyckad med en Snapdragon 821-processor, 4GB internminne, och en 12,3-megapixelkamera på baksidan. De huvudsakliga skillnaderna är batteriet (3 460 milliamperetimmar för XL, 2 770 för vanliga Pixel) och upplösningen på skärmen (2560x1440 pixlar i XL, 1920x1080 pixlar i den mindre). Pixel XL har en något mindre skärm än Nexus 6P med sina 5,7 tum, men den nya telefonen känns märkbart lättare.

Google har tagit bort den ovala upphöjningen kring kameran på baksidan och hela översta delen av telefonen täcks nu av ett rektangulärt glas. Om du ogillade ”bulan” på 6P lär den här mer strömlinjeformade designen vara en glad nyhet, men vi brydde oss inte så mycket om den.

Google Pixel
Pixel har en platt baksida och saknar kamerabulan från Nexus 6P.

Aluminiumchassit har en skön, sammetsliknande yta som påminner om tidigare Pixel-märkta produkter, och modellen vi lekte med – med färgvalet ”Really Blue” – såg fantastisk ut. Det är synd att vi alltid gömmer undan våra mobiler i fodral och skal, för den är verkligen grymt snygg.

Om du är väldigt petig kanske du kommer att störa dig på skillnaden i taktil upplevelse mellan glasdelen och aluminiumdelen på baksidan, men vi kallar det en del av designen och inte en miss. I sin helhet ger Pixel XL en gedigen premiumkänsla. Mer premium än LG:s kommande V20, och i paritet med Samsung Galaxy S7 och Note 7.