Smartphone-baserad vr (virtuell verklighet) har hittills dominerats av Samsung Gear VR. Företagets samarbete med Oculus har resulterat i överlägset bäst kvalitet och störst utbud av spel och appar.

Google har tidigare gjort ett inhopp med kartongbaserade Google Cardboard. Den är visserligen billig, men i ärlighetens namn är den också ganska risig.

Nu vill Google utmana på nytt, och efter att ha spenderat tio minuter med nya Daydream VR vill vi hävda att Samsung är på väg att få ordentlig konkurrens. De tidiga intrycken är tydliga: Det här är smartphone-vr som det ska vara.

Headsetet Daydream View släpps i november tillsammans med en fjärrkontroll. Med ett pris om 79 dollar, eller cirka 680 kronor, är det nästan ett måste-köp för de som planerar att införskaffa någon av de nya Pixel-telefonerna.

Lätt, bekvämt och enkelt

Daydream VR
Foto: Jason Cross / IDG News

Googles vr-headset ser lite udda ut, med en tygbaserad textur som påminner om denim, och känns riktigt mjukt mot huvudet. Ja, det tar en stund att att vänja sig vid, men är betydligt mer moderiktigt än att trä på sig ett plastbaserat dito.

Själva headsetet väger lätt och känns otroligt bekvämt att ha på sig. Tyget i Daydream View andas och tänjer sig för ultimat komfort, vilket också motverkar den bastuupplevelse som konventionella vr-headset gillar att bada ditt ansikte i.

När vi inte har någon telefon isatt känns det knappt att vi har ett headset på oss. Den storvuxna Pixel XL-luren som användes vid kläm och känn-sessionen medför givetvis en markant viktökning för Daydream View, som i dessa omständigheter kanske skulle må bra av ett spänne som går över huvudet. Däremot sitter utrustningen som gjuten i alla avseenden.

Daydream View är mer lättanvänt än Gear VR. Försäkra dig bara om att din Daydream-kompatibla telefon är upplåst, placera den på luckan och stäng igen. Du behöver inte plugga in den på usb-maner i själva headsetet, och inte heller pilla med några spakar eller reglage. Tyvärr saknas en funktion som mäter avståndet mellan dina pupiller, men vi hade inga problem med att hitta den bästa ytan på linserna – något som är svårare med Samsungs Gear VR-enhet.

En bättre vr-upplevelse

Daydream VR
Foto: Jason Cross / IDG News

När det kommer till själva kvaliteten på vr-upplevelsen är ett Pixel XL-försett Daydream View-headset jämförbart med Samsungs Gear VR. Synfältet och linsdistorsionen är ungefär likvärdiga, men det tygklädda Daydream View medför en liten bleed-effekt längst ut mot sidorna, vilket antagligen bara är märkbart om du befinner dig i ett kraftigt upplyst rum.

Spårning av huvudrörelser sker snabbt och smidigt, med väldigt låg fördröjning. Det finns ingen spårningsfunktion för huvudets position (som du får med Oculus Rift och HTC Vive), så appar och spel kommer att behöva skräddarsys för att kompensera för funktionsbortfallet. För dig som blir illamående av lågbudget-vr som Cardboard har Google verkligen gjort allt som krävs för en problemfri, virtuell spelsession.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning