Gears bild 3

Pang, pang, fikapaus, pang, pang

Köttiga och brutala strider med blod som sprutar är ett signum för Gears of War-serien. Köttigt och brutalt är däremot inte samma sak som bra och ofta behövs ett hundratal stålkulor rakt i fiendens ansikte innan de ger med sig. Lägg därtill fiender som hoppar, blir osårbara och äter upp folk(!) så har vi strider som har en tendens att bli alldeles för utdragna. Att ens datorstyrda medhjälpare knappast har de vassaste hjärncellerna gör inte saken bättre.

Det är egentligen först under spelets slutsträcka, när The Coalition äntligen vågar veckla ut sina vingar och bjuda på något lite mer oväntat, som striderna underhåller. Den avslutande delen är till och med så pass underhållande att vi nästan glömmer bort hur monotona striderna är under resten av äventyret. Men bara nästan.

Likt föregångarna räddas dock striderna av samarbetsläget som fungerar både online och på delad skärm. Även om det fortfarande är segt att nöta ner fiende efter fiende blir allt roligare med sällskap.

Gears bild 5

Letar efter andra spelare….

Avslutningsvis ska det sägas att vi inte har haft möjlighet att testa det till synes välfyllda onlineläget ordentligt. Det lilla vi har spelat lovar i alla fall gott och det finns högvis med spellägen och inställningar i flerspelarmatcherna.

Det eminenta spelläget Horde gör också comeback. Precis som tidigare ska en bas försvaras och förstärkas med bland annat taggtråd och kanontorn samtidigt som mängder med fiender kommer rusandes. Den stora nyheten denna gång är att basen kan byggas vart som helst på kartan. Precis som i enspelarkampanjen är det inga omvälvande nyheter, men fansen lär bli nöjda.

Gears bild 4

En bra men feg uppföljare

Även om det är en annan utvecklingsstudio som ligger bakom Gears of War 4 är det spelmässiga väldigt välbekant. Det är samma överflöd av skyddsbarriärer, samma brutala motorsåg, samma klumpiga kontroll – även om den senare har blivit lite mer smidig i alla fall. Att fienderna är nya spelar ingen större roll när de till stor del ser ut och beter sig precis som de tidigare elakingarna.

Något som däremot är bättre i del fyra är miljöer, karaktärer och handling. Att vi faktiskt bryr oss om huvudpersonerna gör det lättare att nöta igenom de monotona striderna för att se vart resan tar dem. Vad gäller berättelsen kommer den inte att vinna några priser, men den gör sitt jobb och lockar oss hela tiden vidare.

Totalt sett har ändå The Coalition gjort ett bättre Gears of War-spel än vad seriens skapare Epic Games lyckades med. Tyvärr glömde de bort att det inte är 2006 längre.


Fakta Gears of War 4

Genre: Action.
Format: Pc, Xbox One.
Testat på: Xbox One.
Lansering: 11 oktober 2016.

plus

Oväntat vettiga karaktärer.
Varierade miljöer.
Många bra onlinealternativ.

minus

Säker uppföljare som inte innehåller mycket nytt.
En del buggar och korkad AI stör upplevelsen.
Klumpig kontroll.

Betyg 4 av 5