Allt börjar med ett hoppfullt första skutt

Smart hopprep

Ja, det kan vara jobbigt att vilja ta tag i sin hälsa men inte veta exakt hur. Just därför är smarta träningsprylar ett bra alternativ, då många av dem har tillhörande mobilappar med tonvis av information. Ett exempel är detta smarta hopprep som inte bara håller koll på dina hopp, utan även hur många kalorier du förbränner per pass. Appen hjälper dig också med olika typer av intervallträning och belönar dig med spelliknande utmärkelser. Men bäst av allt är nog att du via appen kan utmana andra användare i mer intensiva övningar.

Kostar 491 kronor hos Amazon.se


Aktivitetsarmbandet – nybörjarens bästa vän

Smart aktivitetsarmband

Fitbits aktivitetsarmband är inte bara händiga till vardags, utan även när du är i startgroparna för att påbörja en hälsosammare livsstil. Den har nämligen en välutvecklad träningsfunktion som loggar olika typer av aktiviteter. Löpning, crosstrainer, raska promenader och cykling är några exempel. Kombinerat med den superba gps-funktionaliteten har du då möjlighet att spåra exakt när i din rutt du börjar förbränna kroppsfett. Lägger du till en prenumeration på det analyserar armbandet även dina sömn- och hälsovanor.

Kostar 1 789 kronor hos Teknikproffset


“Siri, dra åt skosnörena så hårt du kan”

Smarta Nike-skor

När du väl kommit igång med löpningen finns det inget som är mer irriterande än felåtsittande skor. Kanske hade du alldeles för bråttom med att ta dig ut? Med Nikes Adapt-löparskor behöver du aldrig mer avbryta din träning för att justera skosnörena, det räcker nämligen med några svep i mobilappen. Eller ännu bättre, med hjälp av röstkommandon. Som bonus kan du även justera skons led-lampor i valfri färg, kanske för att matcha träningskläderna?

Kostar 7 733 kronor hos Miinto


Tänk på hållningen

Upright
Foto: Upright

Många tänker inte på att hållningen faktiskt kan påverka hur du presterar under träningen. Faktum är att du till och med kan bli mer effektiv i din träning, och förebygger dessutom eventuella slitskador på köpet. Och självklart finns det smarta hjälpmedel även på denna front, exempelvis denna uppkopplade “hållningstränare”. Placera sensorn på ryggen och ta sedan del av ett av de många olika träningsprogrammen som finns i den medföljande appen. Tänk däremot inte ens på att fuska, då kan sensorn nämligen börja vibrera febrilt (funktionen kan stängas av).

Kostar 750 kronor hos Amazon.se


Spegeln som peppar dig till att träna mer

Smart spegel
Foto: Mentra

Nej, vi talar inte om en magisk spegel från sagornas värld. Men däremot om Rflex, den smarta spegeln med inbyggd träningsassistent. Allt du behöver göra är att koppla upp den mot nätet och sedan ställa in den sorts träning som passar dig bäst. Beroende på vad du väljer blir du presenterad för olika typer av övningar från diverse olika coacher, som du sedan följer. Spegeln kan också påminna dig om när det är dags att träna igen. Dessutom är den utrustad med en kamera, för framtida tjänster som innefattar livecoaching över nätet.

Kostar 890 kronor per månad hos Mentra


Smart våg som ger dig stenkoll

Smart våg

Förr eller senare lär du hamna i en period där du verkligen vill veta allt om själva processen. Turligt nog finns då Cleverio Smart Scale, en våg som verkligen visar upp alla tänkbara typer av mätvärden. Bmi och metabolism för att nämna några. All information lagras i själva appen, som i sin tur är kompatibel med mobilernas respektive hälsoappar (Apple hälsa, Google Fit) samt Fitbit. Och när du väl kommer förbi den fasen fungerar den utmärkt som en helt “vanlig” badrumsvåg.

Kostar 299 kronor hos Kjell & Company


Spirituell arvtagare till Wii Fit

Ring Fit

Och på tal om vågar, minns ni Wii Fit? Spelutvecklaren Nintendos ambitiösa träningsspel ackompanjerades av en speciell våg som lät oss använda hela kroppen till olika typer av balansspel och mer seriösa träningsövningar. Numera finns det dock en spirituell uppföljare för deras Switch-konsol. Här är vågen dock utbytt mot en särskild töjbar ring samt ett elastiskt kardborrband att fästa runt ena låret. Tillvägagångssättet må skilja sig rejält, men principen är densamma – att använda tv-spelet som ett kul träningsredskap för hela familjen.

Kostar från 699 kronor på Prisjakt.se


Träna i en virtuell värld

Träna i VR

För dig som är ute efter något alldeles extra, och som råkar ha en vr-enhet hemma, finns det mer avancerade sätt att involvera din kropp i de virtuella spelens värld. Med hjälp en särskild kroppsspårare fångas dina rörelser med exakt position, och med fler spårare kan du ta del av mer avancerade spel. En enstaka räcker dock gott och väl för att exempelvis träna fotbollsstraffar i en simulerad, datorrenderad fotbollsarena.

Kostar från 1 390 kronor på Prisjakt.se