ZTE har under flera år varit kända som en tillverkare av prisvärda lågpris-smartphones, men de har under året gjort samma satsning som landsmännen på Huawei gjorde för ett par år sedan och börjar nu introducera mellanklassmodeller och riktiga premium-flaggskepp även i Sverige. De går än så länge inte ut lika aggressivt som Huawei, men så är de också en betydligt mindre tillverkare.

ZTE Axon 7
En högupplöst amoled-skärm med utmärkta färger hör till höjdpunkterna.

Stiligt yttre

I somras testade vi Axon Mini, en charmig och funktionsspäckad sak i ”premium light”-klass, och nu är det dags för den riktiga utmanaren till konkurrenternas toppmodeller – Axon 7. Det är en telefon som har likande designspråk som Axon Mini, välvd baksida i aluminium med guldton, stora högtalargaller upptill och nertill på framsidan, samt fingeravtrycksläsare baktill. Axon 7 är dock mer återhållsamt och sobert formgivet än Axon Minis uppstudsiga design.

Trots 5,5-tumsskärm och ganska stora mått känns den relativt behändig att greppa, även om vi får lite ”hal tvål”-känsla. Det kan med andra ord behövas ett fodral till den för att den inte ska riskera att glida ut handen. Ett enkelt transparent skal medföljer också.

Skärmen är en amoled-panel på 1440x2560 bildpunkter och därmed riktigt imponerande färglyster, kontrast och punkttäthet. Maximala ljusstyrkan ligger på ca 360 cd/m2, vilket inte är ritkigt i toppklass, men som bör duga i de allra flesta ljusförhållanden.

ZTE Axon 7
Kameran sticker ut en halv millimeter baktill. Detta trots att Axon 7 inte direkt hör till den tunnaste mobilerna.