Jakten på nazister som var inolverade i Förintelsen fortsätter 71 år efter Andra världskrigets slut. I Tyskland använder de nu en ny rekonstruktion av ett av nazisternas mest kända koncentrationsläger, gjort helt i virtual reality. Målet är att bättre kunna genomföra de rättsliga arbetet kring de män och kvinnor som flytt undan rättvisan fram tills nu.

Ett team från tyska Landeskriminalamt (LKA) reste då till Auschwitz under 2013 för att samla data och har spenderat de senaste åren med att bygga en exakt rekonstruktion av Auschwitz så som det såg ut 1945. Direkt efter Andra världskriget förstörde de allierade trupperna flera av byggnaderna vilket försvårat en del av utredningsarbetet.

LKA:s rekonstruktion låter då användaren sätta på sig ett VR-headset och därefter gå genom Auschwitz och utforska hela lägret. När en misstänkt förnekar att de inte var medvetna om vissa brott kan åklagarsidan sedan påvisa att en person faktiskt måste ha sett dessa från sin arbetsplats i lägret berättar åklagaren Jens Rommel för NBC.

Ralf Breker, mjukvaruutvecklare för LKA, säger att VR-programmet hans team utvecklat är ett verktyg med extraordinärt värde för situationen.