Räckvidden får godkänt

Med elmotorn på 85 kW (116 hk) och 340 Nm vridmoment ska du enligt tillverkaren ta dig upp till 34 kilomter med en maxhastighet av 135 km/h, vilket stämmer tämligen bra. Vi tog oss vid flertalet tillfällen runt tre mil per laddning, men då var vi väldigt lätta på gasen och extremt fokuserade på att få ner förbrukningen bland annat med hjälp av det så kallade ”seglingsläget” där bilen glider fram med minsta möjliga energiåtgång.

Seglingsläget fungerar även när du kör i hybridläget och innebär att förbränningsmotorn stängs av i hastigheter upp till 160 km/h när du flyttar foten från gaspedalen. Även vädrets makter var på vår sida, och höstkylan hade inte ännu kommit till vår del av Sverige.

Mercedes GLC

Körlägena är annars fyra till antalet (Hybrid, E-mode, E-save samt Charge) och väljs beroende på vilka förutsättningar som råder i form av planerad körsträcka, tillgång till laddningsmöjligheter och så vidare.

Den officiella förbrukningen, som enligt den speciella laddhybridberäkningen, ligger på 2,6 l/100 km är givetvis uppåt väggarna och förutsätter körning på i stort sätt uteslutande el. Finns det inte möjlighet till kontinuerlig laddning och om du kör lite längre sträckor hamnar förbrukningen snarare på närmare en liter med någorlunda aktiv körning. Men visst, med bra planering och huvudsaklig körning inom elmotorns räckvidd går det att köra riktigt snålt.

Omdöme

Mercedes GLC 350 e 4Matic imponterar verkligen med komfort i världsklass och riktigt bra utrustningsmöjligheter, både när det gäller förarhjälpmedel och säkerhetslösningar. Infotainmentsystemet, inklusive navigation och ljudanläggning, är något av det bästa på marknaden just med hög användarvänlighet och snygg layout. Körmässigt är GLC 350 e 4Matic fantastisk med gott om prestanda för den körglade föraren. Lastutrymmet är emellertid begränsat och är det är trångt för tre vuxna i baksätet.

plus

Som alltid, kvalitetskänsla i topp!
Prestanda
Utrustningsmöjligheter

minus

Snålt med benutrymme på förarplats
Något anonym design
Lastutrymme


Fakta Mercedes GLC 350 e 4Matic

Motor: Bensin 4-cyl. 211 Hk
Elmotor: 85 kW, 116 Hk
Total effekt: 337 Hk
Batterityp: Litium-ion, kapacitet 8,7 kWh
Vridmoment: 350 Nm
Bränsleförbrukning: 2,6 l/100 km (fabriksuppgift)
Koldioxidutsläpp: 60 g/km
Miljöklass: Euro6
Växellåda: 7-växlad automat
Prestanda: 0-100 km/h 5,9 sek.
Toppfart: 235 km/h
Bagageutrymme: 395 liter
Räckvidd på el: upp till 34 km
Säkerhet: Fem stjärnor i Euro NCAP
Tankvolym: 55 l
Pris: Från 507 900 kr.

Betyg 4 av 5