Under tisdagen kom domen i målet gällande fildelningstjänsten Swepiracy, där en 25-årig man stått åtalad.

Mannen anses ha varit drivande bakom fildelningstjänsten och dömds nu för brott mot upphovsrättslagen vid 73 tillfällen. Bland annat har filmer som Snabba Cash 2 och Hamilton 2 lagts ut på sajten.

Domen slår fast att brottet ska ha begåtts fram till 2012 och enligt domen anses det bevisat att mannen tjänat pengar på verksamheten, samt att han varit medveten om att verksamheten varit brottslig.

Påföljden blir 100 timmars samhällstjänst. Dels för att mannen var ung (19-20 år) när brottet begicks och dels för att risken för återfall bedöms som mycket liten. 25-åringen döms också till att betala skadestånd på 1,3 miljoner kronor till målsägande Nordisk Film. Mannen ska också betala 400 000 kronor till staten för de inkomster han har fått i samband med sina brott.

Rättighetsalliansen, som företrätt flera rättighetsinnehavare, stämde mannen på 20 miljoner för den skada han ska ha åsamkat de drabbade. Att skadeståndet slutade på 1,3 miljoner beror enligt tingsrätten bland annat på att filmerna inte laddats ner så många gånger, var av dålig kvalité och att Swepiracy i sammanhanget var en liten webbplats.

Läs mer om det uppmärksammade fallet på IDG.se.