När platt-tv:n började dyka upp i handeln i början av 2000-talet öppnade sig en värld av möjligheter. Nu kunde du, om du hade råd, sätta upp en skärm i varje rum. Det var även då väggfästen blev en stor snackis. För några av oss blev ”köks-tv” något man bara var tvungen att ha, oavsett egentligt behov.

2016 ruskar Philips liv i begreppet igen, med Philips 24PFS5231. Anledningen är troligtvis den något udda konstellationen av en tv sammankopplad med en Bluetooth-högtalare. Kombinationen funktionalitet, tv och Bluetooth för trådlös ljudlösning i en enda produkt borde ha potential att hitta sin köpare, förutsatt att kvalitet och prestanda håller måttet.

Philips 24PFS5231

Formmässigt ser Philips 24PFS5231 ut som vilken datorskärm som helst, undantaget klumpen i botten i form av högtalaren som ersätter stativet. Tv:n har för övrigt fått en Red Dot Design-utmärkelse för sin ”moderna och rena design”. 

Gott om anslutningar

Konstruktionen i sig innebär en viss begränsning i form av var den kan placeras. Väggmontering går bort eftersom högtalaren är fast monterad och sticker ut en bra bit i bakåt. Det är snarare en bänk, bokhylla eller skrivbord som gäller.

Anslutningar finns det gott om: Förutom antenn och DVB hittar vi två HDMI-ingångar (varav den ena ARC) och easylink (för samma fjärrkontroll till flera TV-apparater), usb-port, vga, CI+-port samt Audio-ut (både optisk samt aux). Och så då bluetooth-anslutningen till högtalaren.

Att det finns en ”riktig” högtalare är intressant, även om den i detta fall blir skrymmande. Allt för ofta nuförtiden får vi anledning att klaga på ljudet, oavsett prisklass eller storlek på tv:n. Här finns en klar skillnad och för det mindre rummet fungerar ljudet alldeles utmärkt.

Parkopplingen kan inte bli enklare – ett tryck på den dedikerade Bluetooth-knappen och enheten syns i din smartphone. Vid användning lyser samma knapp med ett blått sken. På skärmen kommer det dock inte upp någon information i form av artist eller liknande när vi strömmar från Spotify.

Philips 24PFS5231

Bilden kunde varit bättre...

Ljudet är som sagt helt okej, framför allt när det kommer till vardagligt tv-tittande. Volymresurser finns det gott om och basen imponerar, men i närheten av maxvolym börjar Philips 24PFS5231 knäa rejält. För en helhetsupplevelse vid filmtittande eller musiklyssning vid högre volymer räcker högtalaren helt enkelt inte till. Lyssnar du via bluetooth får du även räkna med avbrott så fort telefonen ringer.

Bildmässigt blir det tyvärr underkänt. Trots att Philips 24PFS5231 är en helt ny modell ramlar vi knappast av stolen av förtjusning när vi slänger i Blood Diamond i Blueray-spelaren. Betraktningsvinkeln lämnar en del att önska och vi saknar både djup i bilden liksom tryck i ljusstyrkan. Även om det finns en hel del inställningsmöjligheter blir färgerna blaskiga och framför allt hudtoner flyter ut i varandra. Detta, plus en hel del brus, berövar charmen av det enda som faktiskt är någorlunda bra – kontrasten.